Szukam instrukcji instalacji i łatki TOS 2.06 dla rozszerzenia pamięci Atari Mega STE o 10 MB.
wszystko tłumaczenie google
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Atari800 6.1.0! Po blisko trzech latach przerwy ukazała się nowa wersja najpopularniejszego emulatora Atari 8-bit.
Atari Floppy Image Toolkit Potężne narzędzie w stylu GEM do obsługi dyskietek Atari ST w przeglądarce internetowej.
Delete Me Hard Nowa, rozbudowana strzelanka arcade dla komputerów Atari XL/XE, NES oraz C64.
HDDRIVER 13.00 Nowa wersja sterownika przynosi olbrzymie zmiany, w tym ramdysk nowej generacji i inne optymalizacje.
Altirra 4.50 test 12 Nowa wersja testowa emulatora Altirra przynosi poprawki błędów oraz wierniejszą emulację plotera Atari 1020.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Wevelsiep 10MB ST Ram Atari Mega STE ...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Szukam instrukcji instalacji i łatki TOS 2.06 dla rozszerzenia pamięci Atari Mega STE o 10 MB.
wszystko tłumaczenie google
Komputer działa idealnie, ale ma tylko 4MB pamięci ST RAM ...
Komputer działa idealnie, ale ma tylko 4MB pamięci ST RAM ...
no tak, bo MMU w ST obsługuje tylko 4MB, więcej jest widoczne tylko dla procesora i BLiTTERa i jest to ALT-RAM/TT-RAM
Powinien to być czysty ST Ram, a nie Alt Ram. Rozszerzenie dodaje trzy kolejne banki pamięci RAM po 2 MB do dwóch banków pamięci RAM po 2 MB
Wielkość ST RAM zależy od ilości nóżek adresowych w MMU, a to firmowe ma 21 (A0-A21: 4MB przestrzeni adresowej).
Dodatkowo, liczniki adresowe DMA obrazu czy ACSI (i odświeżania pamięci) znajdują się w MMU, one również są 21 bitowe, więc bez wymiany MMU na nowe nie będzie więcej niż 4MB ST RAM.
--- poprawka---
no dobra, tu piszą że Wevelsiep robi tak że DMA też działa: https://www.stcarchiv.de/stc1993/02/news
Ciekawy jestem jak więc to działa.
Widzę że tu też szukasz: https://www.atari-forum.com/viewtopic.php?t=44852
fabryka ...
Pięknie.
swoją drogą okazało się że Frank miał rację, to rozszerzenie przejmuje działanie MMU i pozwala na dostęp DMA (FDD/HDD/Obraz) do całej pamięci 10MB.
Fajne rozwiązanie, może warto by je odtworzyć: https://atari-forum.com/viewtopic.php?p=478039
tOri! tOri! :)
tOri! tOri!
fabryka ...
jak się ma Wevelsiep? nadal działa dobrze w ST?
tOri! tOri!
Pod Pearl Harbor było trzy razy: tOri! tOri! tOri!
Hej :)
Już lecę pędzę...
A serio - z Frankiem zrobiliśmy podejście do tego sprzętu, i o ile z 7 chipów GAL16V8 bez problemu dam radę odczytać konfigurację, to jest tam jeden scalak ST - 20AS - 20V8, którego nie mogę odbezpieczyć i cały misterny plan poszedł w ....
Jedyna nadzieja w tym że Martin odnajdzie gdzieś pliki konfiguracyjne dla GAL i uda się wtedy wszystko odtworzyć tak aby działało. Przykro mi - czasami się nie udaje. Miałem jakiś czas temu prośbę od Cosmosa (od Amigi) czy da się odblokować układ ispLSI1016. Udało mi się to zrobić raz, drugi, ale było to tak niestabilne i słabo powtarzalne, że zrezygnowałem. Ostatecznie układ testowy uległ zniszczeniu, a że oryginał jest rzadkością - nie mogłem sobie pozwolić na stratę urządzenia...
tOri
P.S. tam było tora tora tora czyli 3x tygrys :) a u mnie jest to 3x ptak jakby co :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Wevelsiep 10MB ST Ram Atari Mega STE ...
Wygenerowano w 0.182 sekund, wykonano 12 zapytań