Witam.
Panowie borykam się z nie regularnym problemem podczas botowania magnetofonu.
Co jakiś czas gdy wcisnę start+option włączę kompa zamiast beeeep  wyskakuje ready.
Ponowny reset i tak samo.
Dopiero po kilku próbach działa ok.
Wymieniłem folie na nową, gumki pod klawiszem podmieniłem na inne z klawiszy literowych, nadal bez zmian.
Chodzi mi po głowie rozebranie klawiatury do cna i wymycie jej pod wodą ( klawiszy w swoich gniazdach )
Czasem po restarcie kompa wysalkuja szczątkowe "śmieci " z obrazu z przed restartem.
Badałem Infosys gita jest ok.

i co z tego że magnetofon to przeżytek dla wielu  z Was-Nas  ,podobno konie to też przeżytki a ludzie się nimi zachwycają."koń więcej kosztuje niż waży" a magnetofon ?......ma większą duszę niż SD....

2

Jak to wygląda w selftestowym teście klawiatury, jeśli przytrzymasz na raz Start+Option? Stabilnie? Czy coś nie łączy? Może przy odpowiednim kącie zwiera? Oraz napisz, czy to jest klawiatura na sprężynach (tak wnioskuję), czy na gumkach.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Wymóżdżanie pamięci?

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

4

To można łatwo sprawdzić - przejść do self testu przez BYE i wtedy zrobić reset. Jeśli się zawsze uda - to wymóżdzanie może być na rzeczy. Jeśli nie - to klawiatura.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5 Ostatnio edytowany przez Lampart_28 (2025-06-16 10:42:51)

A co to jest Wymóżdżanie pamięci

Czyli wpisuje Bye wchodzę do shlelf testu i wciskam reset tak ?

Klawiatura jest na gumkach

i co z tego że magnetofon to przeżytek dla wielu  z Was-Nas  ,podobno konie to też przeżytki a ludzie się nimi zachwycają."koń więcej kosztuje niż waży" a magnetofon ?......ma większą duszę niż SD....

6

https://jsobola.atari8.info/DEREATARI/serw.htm

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

7

Lampart_28 napisał/a:

Czyli wpisuje Bye wchodzę do shlelf testu i wciskam reset tak ?

..... wciskasz Start+Option+Reset i puszczasz sam Reset.

8

u mnie w którymś egzemplarzu skorodowała jedna blaszka złącza klawiatury; tak że ten, samemu złączu też warto dokładnie się przyjrzeć.

9

Można w to zlacze na płycie  psiknać kontaktem ?

10

To na płycie głównej - oczywiście.
Przyjrzyj się samej taśmie na jej końcu, jeśli jest mocno zjechana to możliwe, że trzeba ją odrobinę przyciąć (1mm). Tylko nie czyść jej żadną chemią bo możesz zmyć ścieżki.

11

Folia jest nowa dana

12

Jak sprawdzisz złącze na płycie i przeczyścisz kontaktem, to jeszcze można spróbować przelutować mu świeżą cyną wszystkie piny na płycie. Może jest zimny lut lub inne pęknięcie lutu przy złączu. Może też wymieniając folię coś tam nierówno poskładałeś, też może być taki efekt. Można spróbować jeszcze raz rozebrać klawiaturę, starannie i równo wszystko poskładać. Czasem pomaga taka prozaiczna sprawa na tego typu rzeczy. Ale nie napisałeś jak się klawisze zachowują w teście klawiatury w Self Test, co zaraz w pierwszym poście w wątku tutaj @perinoid sugerował.

13 Ostatnio edytowany przez Lampart_28 (Wczoraj 15:51:13)

https://youtube.com/shorts/kFv7PaczK-w? … iRapWdUmx-

https://youtu.be/Rt-UPWR9y2c?feature=shared

Panowie uruchomienie atari z start+option+reset.
Potem puszczenie resetu.
Tak powinno być? Dwa filmiki nie wiem czemu tylko jeden daje miniaturkę

14 Ostatnio edytowany przez perinoid (Wczoraj 16:09:07)

Przy włączaniu nie musisz trzymać Reset. Ten opis był dla sytuacji, gdy komp jest już w Basicu - wtedy wchodzisz do SelfTestu przez BYE i robisz właściwy reset. Ale poza tym komputer wydaje się zachowywać poprawnie (ciche to ciche, ale BEEP z komputera był słyszany).

Ale to ciągle nie to o co pytaliśmy - wejdź do testu klawiatury w Self Teście i wciśnij jednocześnie Start i Option. Napisz, jak to się zachowuje.

15

https://youtu.be/TdLe0bE8Mxk?feature=shared takie coś zrobiłem właśnie

16 Ostatnio edytowany przez Mq (Wczoraj 17:15:42)

Nie widzę na tych filmach żadnych nieprawidłowości...

A może zwyczajnie zbyt szybko włączasz komputer ponownie po jego wyłączeniu?
Nawet w instrukcji chyba było napisane, że trzeba z 10 sekund poczekać po wyłączeniu i przed ponownym włączeniem.
Jeśli zbyt szybko włączy się komputer z powrotem, to on jeszcze może pamiętać co miał poprzednio w pamięci. To tłumaczy szczątki obrazu i dźwięku z poprzedniego programu, co jest całkowicie normalne i tak się zachowuje każde Atari. Wyobrażam sobie, że takie szybkie wyłączenie i włączenie równie dobrze może nie ustawić dobrze MMU i np. wstać do Ready, albo do Self Testu, ale nigdy takich testów nie robiłem, bo było by to bez sensu, więc tak sobie tylko wyobrażam:-)

17 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (Wczoraj 17:38:17)

.

Moje skany czasopism i książek z epoki: https://chomikuj.pl/uicr0Bee ; https://archive.org/details/@uicr0bee
Potrzebujesz dyskietki? Proszę: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887
<-- Kontakt prywatny proszę przez "E-mail", a nie "PW".

18 Ostatnio edytowany przez qbahusak (Dzisiaj 00:24:04)

Mq napisał/a:

Nawet w instrukcji chyba było napisane, że trzeba z 10 sekund poczekać po wyłączeniu i przed ponownym włączeniem (...), co jest całkowicie normalne i tak się zachowuje każde Atari.

Pozwolę sobie dodać, że nie każde. Nowsze mają z tym mniejszy problem, a 800XL-ki miały większy. Był taki myk, że aby skrócić wymóżdżanie trzeba podmienić jedną kostkę pamięci na innego producenta, tyle pamiętam, trzeba poszukać. W każdym razie używane przeze mnie 65XE nie ma tej przypadłości - wystarczy na sekundę (a nawet mniej) wyłączyć, włączyć i uruchamia sie praktycznie za każdym razem prawidłowo. CZASAMI się zbiesi i nie uruchomi (ekran z kursorem się pojawia i nic się nie da zrobić).

19

Wczoraj robiłem jak pisaliście- wylaczenie i odczekanie 10 sekund  poprawa znacząca jest, nie powiem ze na 100 procent bo za krótko  pracowałem przy atari wczoraj.  Weekend idzie będę działał.
Na chwile obecna dziekuje za pomoc Panowie.
Jak coś dam znać czy jest już idealnie