6,226

laborant napisał/a:

Dziś też się zastanawiałem :) Dużo mieli Atari w EG patrząc po tym ile "najmów" wystawia, mogli więc robić swoje. Może klonowali na miejscu AST Turbo (czy które to z owijką na kablu było?).

Długo szukałem ładnego "najma" znalazłem w Australii w stanie nos.
Tak w Australii, mieli rozrzut ;)

6,227

1200-ka to była.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

6,228

??

6,229

tzn. że Amiga 1200 podobno upchnięta była w budę po 800xl. Ale ta buda na lekkim rozciąganiu nad ogniem chyba była :) Niemniej przypadek ciekawy.

PS. Ja najma NOS-a kiedyś negocjowałem z Kanady, ale facet za nic nie chciał zrobić abroad delivery i ktoś z lokalsów podkupił, ale fakt, rozrzut po świecie potężny...

6,230

laborant napisał/a:

Ale ta buda na lekkim rozciąganiu nad ogniem chyba była :)

Płyta A1200 bez portu myszy (w niektórych wersjach płyty jest odpinalny) ma 35cm szerokości. Obudowa 800XL ma 37cm szerokości. Także ten... :-)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

6,231

Płyta tak, ma odpinane gniazdo na osobnym pcb albo na kablu zależy która rev. Ale klawiatura mocno za długa więc może była od A600 z jakąś przejściówką.

Pamiętasz może te detale, jak to było porzeźbione mniej więcej?

6,232

Niestety, nie pamiętam aż tak.

6,233

Wystarczy przyjechać na dowolny zlot związany z Atari, taką A1200 w obudowie 800XL posiada Rocky i wozi ją ze sobą na każdy zlot, a ma ją od niepamiętnych dawnych czasów.

6,234

Tak popatrzyłem właśnie i płyta od A1200 z gniazdem myszy na kablu jest szeroka tak jak płyta 800xl i o centymetr mniejsza na wysokość... Nawet wejdzie w tą budę z jakimś niedużym rozszerzeniem typu Fast ram. Blizzarda lub Apolla nie ma mowy. Serial Amigi wyjdzie przez PBI, gniazdo power przez powiększony otwór na włącznik Atari, nawet kwadratowe to będzie jak powinno być. Kabelek od gniazda myszki akurat starcza aby bez przeróbek wpasować go w gniazdo joy-a 800xl i na tym udogodnienia się kończą. Reszta rzeźba, największa z klawiaturą i fdd. Można by też skleić dwie obudowy od 800xl w taki sposób, aby uzyskać jedną odpowiednio długą - jamnika ;)...   Wtedy nawet PPC z wentylatorami by można osadzić i oryginalną klawiaturę.

Trochę ruszyło mnie aby też sobie to wydłubać, bo mam materiał, ale jak to przy takich robótkach na ogół wychodzi paździerz, który wstyd pokazać. Dlatego ciekaw jestem jaka tamta była.

6,235

Ta maszynka Rocky'ego wygląda profesjonalnie, jak by tak miało być z fabryki. On dopasował do tego jakąś klawiaturę pecetową miniaturową, która idealnie wpasowała się w otwór po oryginalnej klawiaturze Atari i wyglada bardzo elegancko to wszystko, a nie jak rzeźba jakaś dziwna. Z daleka jak to pierwszy raz zobaczyłem, to myślałem że to zwykłe Atari jest, dopiero jak się przyjrzałem, to patrzę a tam jakaś dziwna klawiatura itd. Wielkie było moje zaskoczenie jak się okazało że to jest Amiga 1200 :-)

6,236

Ciekawe i respekt że tak ładnie to wyszło.

Ja z ciekawości nawet poprzymierzam komponenty tak +- w kierunku oryginalnej klawiatury w extra long budzie 800xl (xxl heh) aby zorientować się, jakie to byłoby wrażenie wizualne.

Najlepiej byłoby jednak zrobić custom pcb zaprojektowane pod Amigę z wlutowanymi klawiszami mechanicznymi od Atari, skrócona spacja i dodane 2 klawisze jako "A" itd. Konsola jako f1-f5...,
- albo full size klawiatura quasi atarowska w tej wydłużonej budzie i wtedy 2 rzędy konsoli jako f1-f10, kursory i numpad.

6,237 Ostatnio edytowany przez Jacques (Dzisiaj 15:11:32)

Mq napisał/a:

Wielkie było moje zaskoczenie jak się okazało że to jest Amiga 1200 :-)

Ja przez moment sądziłem, że to Amiga 600, ale potem uzmysłowiłem sobie, że faktycznie się da, bo istnieją krótsze płyty A1200 z jednym z portów joya na kabelku :-)
https://www.retro32.com/wp-content/uploads/2020/03/Commodore-Amiga-A-1200-HD-014-Motherboard.jpg

6,238 Ostatnio edytowany przez laborant (Dzisiaj 15:29:23)

Jest też nowsza rev. 2B, która ma osobny kawałek pcb z gniazdem myszy zamiast kabla, ale też jest odpinany (na goldpinach) od MB. Też wejdzie bo jest tej samej wielkości, tylko trzeba będzie wtedy mieć DB9 na kablu z goldpinami i to wpiąć zamiast tej płytki.

Edyta: To teraz będzie wysyp tych "ATARO 1200" ;) ???