Hej!
Piguła/Shpoon napisał/a:No proszę ile dobra :) Dzięki Seban. Sam czysty loader z jumbocopy udało się wyciągnąć i jest już zrzucony.
Natomiast oczywiście kopiera nie ma. Czy analizowałeś może jego strukture? Bo wiem, że kopier zaszywał w loader nazwę gry oraz ilość rekordów, które potem są odliczane do zera.
Jeżeli chodzi o loader i strukturę nagrania to jest ona bardzo prosta. Można napisać prosty skrypt który będzie przekształcał dowolny zbiór .XEX w plik hex/cas z dołączonym loaderem. Struktura nagrania jest dość prosta, składa się z: loadera, 4 bajtowego krótkiego niestandardowego bloku, po czym następuje ten krótki niestandardowy blok zawierający nazwę pliku oraz zakodowaną w kodach INTERNAL (ANTIC) liczbę reprezentującą licznik rekordów.
Przykład z zestawu 91, gra "Invasion":
data 19289 00 00 aa aa ; record=10 ; length=4 ; checksum=aa OK
data 00351 55 55 00 00 00 00 00 e9 ee f6 e1 f3 e9 ef ee c0 f5 eb 00 00 00 00 11 17 10 f3 ; record=11 ; length=26 ; checksum=f3 OK
Jak widać bajty: $11 $17 $10 reprezentują liczbę "170" co oznacza początkową wartość licznika odliczającego liczbę bloków do końca wczytywania. Wcześniej nazwa również w kodach INTERNAL (+inverse video + małe litery) aby uzyskać odpowiedni kolor w trybie GRAPHICS 1, w którym to loader wyświetla nazwę wczytywanego programu.
ps) Jeżeli chodzi o podziękowania, to tak naprawdę nie ma za co! Cieszę się że ktoś się tym interesuje i że komukolwiek się to przyda! Skoro miałem to w rękach, to jak mi to się udało w końcu zgrać, to się dzielę dla dobra naszej społeczności, w końcu to kawał historii. Docelowo wszystkie kasety które mam w rękach mam zamiar w miarę możliwości czasowych zgrać i udostępnić. Kasety GRUBCIO prawdopodobnie wystawię tutaj jako aukcję charytatywną. Dajcie tylko znać czy czegoś jeszcze z nich potrzeba (skanów okładek, albo tych karteczek które są w środku z instrukcjami wczytywania - karteczki drukowane na drukarce igłowej, strasznie zmiętolone ;P)