1

Spójrzcie na tę świetną grę!

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13222

Znów to zrobiliśmy! Wydaliśmy kolejną wspaniałą grę. Tym razem to Fallen Kingdom autorstwa Matosimiego. W tym roku gra została rozszerzona specjalnie dla wersji na kartridże o nowe poziomy!

Wprowadzamy również zupełnie nową rzecz, specjalnie dla kolekcjonerów i fanów. Są to karty kolekcjonerskie z motywami z gry i autentycznymi podpisami autorów. Karty te są dostępne w limitowanej liczbie dla pierwszych 50 osób, które złożą zamówienie w przedsprzedaży w sklepie Retro Lemon.

Przedsprzedaż rozpoczyna się dziś i potrwa do 19 października.
Oto link do sklepu, gdzie znajdziecie zdjęcia i szczegółowy opis:
https://retrolemon.co.uk/games/267-fallen-kingdom.html

Post's attachments

box fallenkingdom.jpg 83.06 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Piękne wydanie!

Z tego co czytam, to nie ma opcji wysyłki z Polski? Albo zamówienia i odebrania na jakimś zlocie?
Przy wysyłce z UK dochodzą koszty wysyłki + pewnie VAT od całości :(

3

Cieszę się, że Ci się podoba. Staramy się coraz bardziej z każdą kolejną grą:-)

Co do cen i kosztów oraz wysyłek, wyjaśniam co następuje:

W sklepie są podane ceny z angielskim VAT, lub bez VAT (zależy trochę od tego jak system rozpozna Twoją przeglądarkę i lokalizację...). Bez względu na to czy widzisz tam cenę z VAT czy bez VAT, to jeśli kupujesz coś w Retro Lemon z wysyłką poza UK, to przy podsumowaniu koszyka w kasie sklep odliczy VAT i zapłacisz cenę bez VAT. Jednak przy odbiorze przesyłki, może być ten VAT naliczony przez pocztę i wtedy trzeba go zapłacić w swoim kraju. Na VAT mi tu proszę nie marudzić, bo my go nawet nie widzimy na oczy. Aparat państwowy kasuje to do studni bez dna i następnie jest on tam gubiony w czeluściach i odmętach zatęchłego zapachu (pasowało by do gier jednego forumowego magistra:-)).

Innych opłat nie ma, bo cło z UK wynosi 0%.

Czas dostawy przesyłki wynosi zwykle 3-5dni do całej Europy, a do 7 dni do reszty świata. Retro Lemon ma dobrze zorganizowaną logistykę na cały świat, co jest jednym z powodów tego, że to właśnie ten sklep obsługuje dystrybucję gier Mq-workshop.

4 Ostatnio edytowany przez przemek-o (2025-09-19 15:38:40)

Mq napisał/a:

Co do cen i kosztów oraz wysyłek.

A ja odniosę się do czegoś innego i możesz nazywać mnie biedakiem czy sknerą. Ale cena za gry w RL jest lekko z kosmosu. Przeliczając na szybko to prawie 300zł (plus ew VAT, bo tam to jest tak napisane, że do końca nie jestem pewien czy to z VAT czy nie) czyli tak minimum średnia cena gry AAA na dzisiejsze platformy. A w przypadku Atari to raczej hobby i kolekcjonerstwo niż uzasadniony czymkolwiek zakup. I moim zdaniem to problem, bo nawet jeśli chciałbym wesprzeć zakupem obecny rynek produkcji na atari, to sorry, ale nie za taką kwotę. Sumarycznie pewno wyszłoby lepiej, bo kupił bym więcej niż jedną grę. Może i nasze zarobki są niższe niż na zachodzie, ale nie wydaje mi się, żeby dla nich te 58 funtów było odpowiednikiem naszych około 60 czy 100 paru złotych.

Ale to nie mój cyrk i nie moje małpy, każdy może ustalić ceny jakie chce.

EDIT: Teoretycznie pisze VAT included, ale czasami nie :) niemniej wydaje mi się że jednak to cena z VAT te 58 funtów. Co nie zmienia faktu że i tak go zapłacimy, albo tam albo u nas albo i tu i tu przy większym pechu.

ATARI 400, 800, 600XL, 800XL, 65XE, 65XE Najm, 130XE, 800XE - brakuje 1200XL :) ktoś ma w sensownej cenie na zbycie to pisać :)

5 Ostatnio edytowany przez Mq (2025-09-19 16:06:39)

Nie, nie ma takiej możliwości że VAT zapłacisz i tu i tu. 58GBP to jest cena z angielskim VAT i ponad wszelką wątpliwość gwarantuję Ci, że jak wybierzesz adres wysyłki do Polski, to VAT ten zostanie odjęty w sklepie. Jak sobie założysz konto w Retro Lemon i podasz w swoich danych adres Polski, to zawsze wszystkie ceny w sklepie będą Ci się wyświetlały bez VAT jeśli będziesz zalogowany. Sklep nie wie skąd mieszkasz dopóki mu nie powiesz.

Po przeliczeniu cena gry to nie żadne 300 i jeszcze VAT i to tu i tu. To jest - sorry za wyrażenie - bzdura, więc muszę sprostować.
Cena gry po przeliczeniu na PLN i to już nawet z doliczonym polskim VAT to około 270-280PLN w zależności od kursu.
VAT nie zależy też od pecha, tylko od obowiązujących przepisów - ani ja ich nie ustalam, ani nie mam na to żadnego wpływu, no nic nie poradzę.

Co do ceny z kosmosu, to zgodzę się, jest ona dokładnie ni mniej - ni więcej, tylko właśnie z kosmosu. Na szczęście zamieszkujemy ten sam kosmos, więc nie dochodzą już cła między-wymiarowe :-) Tak że wszyscy kosmici mają na szczęście te same ceny i nie musimy już chociaż tego przeliczać:-) Uff:-)

Edit: aha, no i tak jak mówisz, zakup gier to czyste hobby i kolekcjonerstwo. Ja to dokładnie dla kolekcjonerów wydaję i przygotowuję. Jednocześnie pragnę przypomnieć, że wydawnictwo Mq-workshop ma zasadę, że każda gra wydawana jest równolegle dostępna zawsze za darmo. Ściągasz, grasz, nie wydajesz ani grosza. Więc o co właściwie chodzi? Ostatni kęs chleba i łyk wody od ust Ci odejmuję? :-) Możesz zbierać i kolekcjonować np. patyki, kamyki polne albo szyszki, będziesz miał tańsze hobby:-)
PS. Sorry jeśli kogoś uraża moje poczucie humoru, ale ja sobie lubię pożartować:-)

6

Mq napisał/a:

Nie, nie ma takiej możliwości że VAT zapłacisz i tu i tu.

Nie wiem jak to jest w RL bo nie kupowałem tam, ale wiem jak jest w innych sklepach z UK. Niestety czasami trzeba się z nimi boksować. To o czym piszesz, że odejmują VAT to było oczywiste jak UK było w UE i miało się unijny NIP.  Jak sobie poszli to już takie oczywiste nie jest. Mam od tego księgowego, więc się nie będę wymądrzał, w każdym razie nie raz nie dwa, trzeba było nieźle kombinować żeby sprzedaż z UK nie była podwójnie obłożona VATem.

EDIT: Napisałem całą odpowiedź, ale stwierdziłem że to nie ma sensu. Nie moja odpowiedź, ale dalsza dyskusja w tym temacie.

pozdrawiam

ATARI 400, 800, 600XL, 800XL, 65XE, 65XE Najm, 130XE, 800XE - brakuje 1200XL :) ktoś ma w sensownej cenie na zbycie to pisać :)

7

Mq dzięki za wyjaśnienia. 2 sztuki zamówione.
VAT został odliczony po podaniu adresu w PL. Wysyłka w rozsądniej cenie.
Ale jeśli dowalą mi w Polsce VAT to cena będzie >300zl za sztukę. Mówi się trudno.

Z tym, że ja to traktuję jako kolekcjonerstwo, trochę fanaberię i zdaję sobie sprawę, że to ma prawo tyle kosztować. Wykonanie wysokiej jakości, niskie nakłady itd.

Mógłbym tylko podpowiedzieć rozwiązanie dla osób takich jak przemek-o, które chciałyby wesprzeć twórców i legalnie nabyć grę, ale nie ekscytują ich pudełka i fizyczny cart: w niektórych sklepach (np. Protovision), można zakupić kopię cyfrową gry, np. za 9.99 EUR. Mając taki plik można grać na emulatorze albo wrzucić go na cart uniwersalny.

8 Ostatnio edytowany przez Mq (2025-09-19 21:02:26)

@nosty, bardzo dziękuję.

@przemek-o, przede wszystkim z Retro Lemon nie ma mowy o jakimś boksowaniu, bo właścicielem Retro Lemon jest nasz forumowy kolega, który jest otwarty, pomocny i wszystko z nim idzie bez problemu załatwić. Jak czegoś nie wiesz, można napisać, zapytać, nawet po polsku, bo kolega rzeczony jest z Polski:-) Można też pytać mnie, ja wszystko co potrzebne wiem również.

Co do VAT, to nie zależy od jakiegoś sklepu, tylko wynika z przepisów, a mówisz generalnie źle, ale nie o przepisach vatowskich jest ten wątek, ani to forum.

9

Hej, przygotowujemy powoli egzemplarze gry dla Was. Matosimi autor gry Fallen Kingdom skończył podpisywać karty dla kolekcjonerów. To jest pierwszy raz, gdy na Atari zostaje wydana gra z taką kartą. Jeżeli pomysł się Wam spodoba, wtedy od teraz planujemy karty dla kolekcjonerów dodawać do gier w limitowanej ilości, więc można te karty sobie kolekcjonować. Podpisy na kartach nie są nadrukiem, to są autentyczne autografy autora.

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13226

Dziękujemy wszystkim, którzy dotychczas zapisali się i wpłacili pieniądze w preorderze.

Limitowana ilość kart kolekcjonerskich jest nadal dostępna, więc zapraszamy do rezerwowania Waszych egzemplarzy z tą kartą z podpisem.

Może nie każdy pamięta jaką wspaniała grą jest Fallen Kingdom. Przypominam więc i wklejam tutaj film od Sabermana. Na tym filmie pokazano rozgrywkę z wersji ABBUC z 2021 roku. Nowa wersja na kartridżu zawiera dwa razy więcej nowych poziomów. Nowe poziomy są różnorodne, możecie rozwiązywać nowe zagadki. Cała gra bardzo wciąga i dostarcza rozrywki na minimum kilka godzin.

https://www.youtube.com/watch?v=wpyQgHK88TU

Przypominam, że kupując grę wspieracie też autorów.

Post's attachments

fksigned.jpg 87.94 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

10

przemek-o napisał/a:

Nie wiem jak to jest w RL bo nie kupowałem tam, ale wiem jak jest w innych sklepach z UK.

To ja Ci powiem jak u nich jest: jest dokladnie tak jak pisze Mq. Wiem to z dobrego zrodla. Jakiego? No coz, jestem wlascicielem Retro Lemon, wiec co nieco o tej firmie wiem.

11

Prace nad przygotowaniem gier dla Was dobiegają już do końca.

W tej chwili zakończyliśmy produkcję i testowanie płytek pcb kartridży.

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13233

Kartridże są składane i testowane na moim Atari 65XE.

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13234

Nadal są dostępne egzemplarze z limitowanej puli, zawierające kartę kolekcjonerską z oryginalnym podpisem zrobionym przez autora gry. Zapraszamy do zamawiania gry w sklepie.

Post's attachments

cartsReady.jpg 188.19 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

cartsTesting.jpg 143.02 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.