Cześć,
w końcu znalazłem chwilę aby powalczyć z programowaniem w C na atari. Jakiś czas temu zrobiłem podejście do wersji cross-kompilacji, dotarłem do kroku gdzie "hello world" mi się skompilował pod linuxem i odpalił na atari i oczywiście dostępny czas się skończył.. wczoraj na którymś z wątków tutaj na forum znalazłem, że istnieje docker dostarczający wszystkie toole programistyczne żeby było łatwiej. Odpaliłem więc logronoide/atarist-toolkit-docker-x86_64 i faktycznie po kilku minutach skompilował mi się "hello world". Znalazłem książkę "gem-guide-ahcc.pdf" z paroma przykładami i... utknąłem jak to skompilować. Po dłuższych walkach... przegrałem.
Poszedłem więc inną drogą - znalazłem AHCC, odpaliłem hatari, i właściwie wszystkie przykłady z powyższej książki mi się skompilowały i odpaliły pod hatari łącznie z sokobanem. Rewelacja! Ale.. moim celem było zrobienie jakiegoś prostego ACC z okienkiem, w którym coś tam sobie narysuję. Ale nie mogę znaleźć żadnego przykładu jak coś takiego zrobić, ma ktoś może takowy przykład?
Ewentualnie druga kwestia - bo nie da się ukryć, że łatwiej mi się pisze pod linuxem - jak w prosty sposób kompilować projekty AHCC pod linuxem?
Wyniki 8. Atari Homebrew Awards Poznaj zwycięzców ósmego plebiscytu na najlepsze gry na konsole i komputery Atari.
Brzmienie POKEY na czarnej płycie Przypominamy o płycie z utworami z ośmiobitowymi hitami wydanymi na winylu.
8. Gala Atari Homebrew Awards już dziś! Poznaj najlepsze gry roku na wszystkie platformy Atari podczas wielkiej gali na żywo.
Robocop, Paperboy, Last Ninja II na A8? Sensacyjne odkrycie grafik z niepublikowanych gier na 8-bitowe Atari.
AspeQt-2k26 v1.0.0 Nowoczesna wersja emulatora stacji dysków AspeQt z obsługą Qt 6 i nowymi funkcjami sieciowymi.