Cześć,
w końcu znalazłem chwilę aby powalczyć z programowaniem w C na atari. Jakiś czas temu zrobiłem podejście do wersji cross-kompilacji, dotarłem do kroku gdzie "hello world" mi się skompilował pod linuxem i odpalił na atari i oczywiście dostępny czas się skończył.. wczoraj na którymś z wątków tutaj na forum znalazłem, że istnieje docker dostarczający wszystkie toole programistyczne żeby było łatwiej. Odpaliłem więc logronoide/atarist-toolkit-docker-x86_64 i faktycznie po kilku minutach skompilował mi się "hello world". Znalazłem książkę "gem-guide-ahcc.pdf" z paroma przykładami i... utknąłem jak to skompilować. Po dłuższych walkach... przegrałem.
Poszedłem więc inną drogą - znalazłem AHCC, odpaliłem hatari, i właściwie wszystkie przykłady z powyższej książki mi się skompilowały i odpaliły pod hatari łącznie z sokobanem. Rewelacja! Ale.. moim celem było zrobienie jakiegoś prostego ACC z okienkiem, w którym coś tam sobie narysuję. Ale nie mogę znaleźć żadnego przykładu jak coś takiego zrobić, ma ktoś może takowy przykład?
Ewentualnie druga kwestia - bo nie da się ukryć, że łatwiej mi się pisze pod linuxem - jak w prosty sposób kompilować projekty AHCC pod linuxem?
Test7800 0.6.2 Nowa wersja Test7800 z poprawioną emulacją dźwięku POKEY i zmianami w obsłudze mapperów.
RastaConverter Beta18 Nowa wersja popularnego konwertera grafiki na Atari od Ilmenita wprowadza ulepszenia algorytmów optymalizacji.
HDDRIVER 12.72 Poprawki dla Falcona i ulepszenia HDDRUTIL
Test7800 v0.6.1 Nowa wersja emulatora Atari 7800 z poprawioną emulacją dźwięku POKEY, timerami i trybem dwutonowym.
Altirra 4.40 test21 Testowa wersja emulatora Altirra z poprawkami dla Rapidusa i nowościami w analizatorze.