1 Ostatnio edytowany przez haynor (Wczoraj 22:27:26)

Krótkie pytanie - jak mając samo Atari STE ze stacją dysków przetestować RAM? Mam 4 Mb rozszerzenia. Niestety jedyna gra która to wykorzystuje (SWIV - zakłada RAM dysk) wiesza się podczas gry. Na drugim Atari STE z 1Mb gra działa.

2

Nagraj sobie na dyskietkę ten tester https://www.chzsoft.de/site/hardware/di … ware-yaart

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

3 Ostatnio edytowany przez haynor (Wczoraj 23:04:32)

No i tu mamy problem. Wszędzie pojawiają się informacje o tym programie. Ale to plik TOS. Jak to używać? Ja nie mam jak przenieść tego pliku na dyskietke ponieważ mam tylko do dyspozycji Greaseweazle.

Jakiś edytor obrazów dyskietek Atari ST?

EDIT. Steem dał radę. Program działa

4 Ostatnio edytowany przez przemek-o (Dzisiaj 09:19:47)

??? Na całe szczęście Atari ma format dyskietek zgodnych z PC. Czyli najprościej pisząc - formatujesz dyskietkę na PC na 720KB i po prostu nagrywasz na nią te pliki. Odpalasz STE z tą dyskietką, otwierasz dyskietkę A i uruchamiasz program.

Swoją drogą, ST/E robie test ramu przy starcie - ten pasek który się pojawia. I on też bezbłędnie wykrywa problemy z pamięcią. Inne programy po prostu dają bardziej szczegółowe informacje na ten temat.

EDIT: dopiero teraz doczytałem do końca że dałeś radę :P

kupię Atari 815 i 820 :)

5

Mam 1040 STF 1Mb (DE), 1040 STE 4Mb (DE), 1040 STE (FR) i żaden nie ma tego paska. Wszystkie TOS'y oryginalne.

Fakt, to pewnego stopnia format jest kompatybilny z PC. Niestety moja stacja jest podłączona przez Greaseweazle więc mogę tylko nagrywać gotowe obrazy dyskietek. Żeby zrobić taki obraz musiałem wspomóc się emulatorem STeem.

YAART nie wykazał żadnych błędów. Grałem wczoraj w H.E.R.O. re-edycję która wymaga 4Mb i też nie było problemu.
Oryginału SWIV nie użyję ponieważ tylko crack miał ten RAM dysk. Oryginał informuje że mam 4096 kb pamięci ale niestety już z niej nie korzysta - gra i tak doczytuje się w trakcie tak jak na amidze czy zwykłym 1040 STF.

6

Test pamięci jest dopiero od TOSów 2.x które oryginalnie były w Mega STE.

Atari: FireBee (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI) TT (520ST Pak030 Frak PuPla Panther) (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435) (1040STFM UltraSatan SM124) (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224) 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125) (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC) (Jaguar JagCD SkunkBoard GameCart) (Lynx II AgaCart GameCart) 2xPortfolio Hades

7

haynor napisał/a:

Mam 1040 STF 1Mb (DE), 1040 STE 4Mb (DE), 1040 STE (FR) i żaden nie ma tego paska. Wszystkie TOS'y oryginalne.

Fakt, to pewnego stopnia format jest kompatybilny z PC.

Dobra, moja wina :) Najczęściej bawię się STE (GB) z TOSem 2.06, to chyba się pojawiło właśnie w tej wersji.
Podłączyłem inne np. z TOS 1.02, TOS 1.04  i tam faktycznie tego paska nie ma.

Co do dyskietek, to nie wiem dlaczego wszędzie piszą że nie były kompatybilne i że były potrzebne jakieś programy do konwersji. Kurcze, zarówno w latach 90 jak i teraz, nie mam problemu żeby sformatować dyskietki na PC w 720kb i nagrywać je na nim po prostu i działają w 100% na ST czy w moim STE który ma stację 1.44MB i tez da się to na PC formatować i używać na STE.

Greaseweazle używam tylko i wyłącznie do nagrywania cało dyskowych zabezpieczonych obrazów.

8 Ostatnio edytowany przez haynor (Dzisiaj 11:29:50)

O ile dobrze pamiętam to ST obsługiwało kilka formatów m.in. ten z PC 720 kb. To samo jest na amidze - odpowiedni driver  i amiga czytała dyski 720 z PC. Niektóre obrazy np WinImage otwiera, większość niestety nie. Pomijam tu gry tz. NDOS.

9

Atari obsługuje dyskietki FAT12 o różnej wielkości, na podstawie opisu FAT12 dyskietki z pierwszego sektora.

ATW800/2 / Atari V4sa / Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SUB/AVGcart / FujiNet / DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

10

No i to znowu pokazuje wyższość ST nad Amigą :) Nie potrzeba żadnych CrossDosów czy innych driverów żeby czytać dyskietki z PC :) :P

11

No zdaża się Atari coś "lepiej" zrobić :D