1

Hej, mam problematyczną płytę od 800 xe (130xe 64x4 c103579 rev 1), ogólnie było z nią wiele problemów, uruchamiała się w SelfTest na pamięci, miała przerdzewiałe C9 / C12, i rezystory 0 na U34.
Ogólnie teraz się uruchamia i przechodzi testy, ale obraz przez złącze DIN5 jest czarno białe.
Tzn jak nagrywałem film telefonem, to po włączeniu jest normalnie kolor, ale bardzo szybko robi się czarno biały. Patrząc bezpośrednio ten obraz jest od razu czarno biały.

Co może być przyczyną?
R38 sprawdziłem i wydaje się ok.
Wymienić Q1 i Q3? Sprawdzać GTIA?
To trochę ponad moje "umiejętności" diagnozowania awarii, a w necie najczęściej problemem jest uszkodzony R38.

pozdrawiam,
Przemek O.

EDIT:
Sprawdziłem jeszcze wyjście telewizyjne i wygląda to tak, że jak włączę płytę, to przez chwile miga kolorami i tez robi się czarno biały. Po przełączeniu na monitorowe - czarno biały, po włączeniu kanału tv znowu przez chwile kolor i dalej czarno biały.
Dodatkowo na monitorowym obraz jest ok, a na antenowym ma jakby raster 00110011 dwie linie, później dwie Linei przerwy i tak przez cały ekran.

kupię Atari 815 i 820 :)

2 Ostatnio edytowany przez laborant (Dzisiaj 12:56:33)

Tym potencjometrem R38 na początek pokręcić - przy włączonym - czy coś się zmienia.  A potem wymiana 74LS74. A potem...? Się zobaczy...

Edit: Byłbym zapomniał. Jeszcze upewnij się, że na więcej niż jednym TV nie ma koloru. Bywało, że niektóre wysmażone telewizory kineskopowe nie łapały koloru z pewnych egzemplarzy maszyn z układem freddie.

3

laborant napisał/a:

Tym potencjometrem R38 na początek pokręcić - przy włączonym - czy coś się zmienia.  A potem wymiana 74LS74. A potem...? Się zobaczy...

Pokrętłem kręciłem :) żadnego efektu, zreszta później je sprawdziłem i oporowo i napięciowe i jest ok. Dobra wymienię tego LSa i zobaczę jaki będzie efekt

4

laborant napisał/a:

Edit: Byłbym zapomniał. Jeszcze upewnij się, że na więcej niż jednym TV nie ma koloru. Bywało, że niektóre wysmażone telewizory kineskopowe nie łapały koloru z pewnych egzemplarzy maszyn z układem freddie.

A to nie :) Ogólnie teraz mam na tapecie dwie takie płyty. Jedna działa ok, druga ma właśnie te problemy. Wszystko leci przez meduse, a monitor też jest ok :) Wszystkie inne atarki śmigają poza właśnie tą jedną płytą. Ale żeby nie było, sprawdzałem też na CRT/CRT dwusystemowym i drugim LCD, z medusa lub bezpośrednio do EURO jeśli była taka możliwość - wszędzie to samo.

5

przemek-o napisał/a:

Pokrętłem kręciłem :) żadnego efektu, zreszta później je sprawdziłem i oporowo i napięciowe i jest ok. Dobra wymienię tego LSa i zobaczę jaki będzie efekt

Może ci siada kwarc od podnośnej koloru? Albo coś w jego układzie? Jeśli masz oscyloskop, popatrz co wchodzi na nogę 16 GTIA.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.