Hej,
od parunastu lat szukam pewnego obrazka. Szukałem m.in. wśród znawców twórczości Tadeusza Baranowskiego, na razie bezskutecznie. Jako że na tym Forum też są osoby obeznane w komiksach, komputerach, sieciach, skanujące stare czasopisma itp., to stwierdziłem, że spytam i tutaj.
Pamiętam, że za dzieciaka w jakimś magazynie spotkałem obrazek ilustrujący "sieć Polpak". Z lewej strony obrazka były piętrowe mieszkania, z prawej podobnie. Między nimi dyndał kabel. W każdym mieszkaniu siedzieli jacyś ludzie, a dymki opisywały, czego to nie udało im się zrobić dzięki "sieci Polpak" (o Internecie wtedy jeszcze nie słyszano).
Szczegółów obrazka nie pamiętam, jak go widziałem, miałem może 6-9 lat (pierwsza połowa lat 90'). W każdym razie wywarł na mnie duże wrażenie i być może przyczynił się do mojego zainteresowania komputerami i informatyką.
Chciałbym odnaleźć ten rysunek. Pamiętam, że był on raczej kwadratowy niż prostokątny. Zdarzało się, że u Babci przeglądałem numery "Ja, Ty i My" i że niektóre z nich były właśnie kwadratowe.
Wybrałem się do Biblioteki Uniwersyteckiej w Toruniu, przejrzałem wszystkie numery "Ja, Ty i My", zarówno prostokątnych, jak i kwadratowych, ale nie znalazłem jednak tego, czego szukałem. Nie mieli tam jednak kompletu numerów. Ale równie dobrze mogło to być zupełnie inne czasopismo.
Może ktoś z Was jest w stanie pomóc?