1

Jako, że coś mnie wzięło i trochę nostalgicznie wracam do pewnych tematów to mam pytanko w kwestii w/w OS'a. Dokładnie mam problem z ładowaniem normalnych wykonywalnych plików :). Hardware to powiedzmy 130XE, QMEG 4.04 i LDW ... i w menu QUMEG'a drive 1 jako Normal, "L" (czyli dir) - tu uzyskuje katalog z dyskietki i wskazuje plik do załadowania. W każdym przypadku zawsze kończy się to tak, że czyta kilka sektorów ...  i zwis prosty, męski... Ktoś ... coś? ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

2 Ostatnio edytowany przez seban (Wczoraj 09:01:02)

U mnie działało bez problemu. Zarówno z TOMS720 jak i SIO2PC. Nie pamiętam czy nie było ograniczenia wielkości pliku ATR lub w przypadku TOMS720 ograniczenia do gęstości DOUBLE (180K). Ale mogę to sprawdzić. Próbujesz czytać w trybie ULTRASPEED/HAPPY czy też zwykła prędkość SIO (19200bps) ?

Używałem zarówno QMEG V3 jak i QMEG 4.04. Nigdy nie miałem problemu. No chyba że plik .xex/.com miał specyficzną budowę i kolidował z QMEG-owym loaderem plików, ale to były niezwykle rzadkie przypadki.

3

Podeślij obraz dyskietki, to przetestujemy.

Atari 130XE Disco Edition/576kB RAM/Stereo/Covox/Q-Meg OS/Cobra Freezer + Atari 1050 Toms Multi
Atari 800XE/U1MB/Sophia2/PokeyMax
Atari 1040STe/4MB

4 Ostatnio edytowany przez Pin (Wczoraj 16:11:54)

Tryb N, bez turbo czyli 19200kbps, zwykła nie przerabiana LDW. Dyski, to raczej zwykły dos 2, format SD/ED/DD.. różne dyski i efekt zawsze ten sam. Różne jest to, że w każdym przypadku czyta jakby inną ilość sektorów, może czyta po prostu pierwszy blok. Spróbuję zapisać na nowo jakiś dysk, powiedzmy pod MyDOS 4.53 i zobaczymy co będzie.

Sprawdzę to jeszcze ze Sio2SD po prostu

5 Ostatnio edytowany przez pajero (Wczoraj 17:19:34)

Pin napisał/a:

W każdym przypadku zawsze kończy się to tak, że czyta kilka sektorów ...  i zwis )

Znaczy się ma własną prockę transmisji, ten xex ma pewnie INIT 2E2 i po nim masz zwis.
Albo to jest plik SDX a ich dosable qmeg nie trawi (nagłówki $FFFA do $FFFE)

6

dziś brakło czasu na doktorat, bo dopiero do domu wróciłem... sprawdzałem wiele "zestawów" z epoki z gierkami, więc cudów bym się tam nie spodziewał, a już całkiem wykluczam nagłówki SDX, to nie jest tu możliwe. Tak samo ładowało mi binarki z partycji mydos (tu akurat IDE plus, bo ten QMEG ma obsługę NewDevice). A w zasadzie tak samo nie ładowało ;) Dobra, podpne pod to teraz jeszcze sio2sd...