1

Uwaga, etenszyn!

W piątek, 27 lutego o godz. 18:00 czasu forumowego zostanie ogłoszony temat nowego 24h Compo. Proszę przygotować długopisy na zanotowanie tematu. Więcej informacji organizacyjnych na stronie konkursu.

Nagrody:

- Wydawnictwa Retronics - książka SDX, wznowienia czasopism o Atari
- Wejściówka na Atari Last Party 2027 - sponsor: Vasco/Tristesse.

Zapraszamy kolejnych sponsorów do współpracy.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

2

Do grona wspierających konkurs 24h Compo - Reaktywacja dołącza Organizator Silly Venture 2026SE. Nagrody od Greya:

- Wejściówka na letnią edycję wydarzenia Silly Venture 2026.
- Pamiątkowa koszulka Silly Venture 2026 w rozmiarze XL.
- Unikatowy kubek z motywem gry Winter Olympiad 88 na Atari XL/XE, który zdobią odręczne pozdrowienia oraz podpis gościa specjalnego SV2024WE, Adama Gilmore.

Dziękujemy!

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

3

Do Fundatorów tegorocznych nagród dołączają NRG Studio oraz Poznańskie Muzeum Kultury Cyfrowej:

- Nagroda pieniężna w wysokości 500 PLN dla laureata pierwszego miejsca ufundowana przez NRG Studio.
- Pięć kalendarzy z motywami retro przygotowanych przez Poznańskie Muzeum Kultury Cyfrowej.

Zachęcamy do odwiedzenia witryn naszych sponsorów, czyli serwisu NRG Studio oraz strony muzeum, aby zapoznać się z ich działalnością na rzecz społeczności retro.

4

Pula nagród powiększa się o 150 PLN, które ufundował Mały/Sword. Dziękuję!

5

System Error

To doskonała okazja dla wszystkich twórców związanych z 8-bitową sceną Atari, aby wykazać się kreatywnością i w krótkim czasie przygotować unikalne prace nawiązujące do awarii, błędów systemowych i cyfrowego chaosu.

Temat daje szerokie pole do popisu w różnych kategoriach konkursowych. Oto kilka inspiracji, które mogą pomóc w przygotowaniu zgłoszenia:

grafika: artystyczne wizje "crashu" systemu, glitch-art czy słynne ekrany błędów w interpretacji Atari.
muzyka: utwory wykorzystujące celowe zniekształcenia dźwięku, imitujące uszkodzone rejestry układu POKEY lub chaotyczne, industrialne brzmienia.
programowanie: krótkie produkcje, w których błąd systemu jest elementem mechaniki rozgrywki lub efektownym trikiem wizualnym.

Wszystkie szczegóły dotyczące zasad oraz aktualne informacje o przebiegu rywalizacji można znaleźć na oficjalnej stronie konkursu.

https://www.atari.org.pl/24h/202602/

Prace należy nadsyłać do godziny 18:00 w niedzielę. Zachęcamy do udziału i życzymy owocnej pracy nad Waszymi projektami!

6

Niestety, nie mam dobrych wieści. Tegoroczna edycja 24h Compo okazała się wielką klęską, a rzeczywistość brutalnie zweryfikowała plany. Być może nie był to dobry termin, być może zabrakło odpowiedniej promocji, a może jeszcze coś innego.

Sytuacja jest, delikatnie mówiąc, kuriozalna: mieliśmy w tym roku więcej sponsorów niż zgłoszonych prac. To raczej rzadko spotykany scenariusz :(

Co z nagrodami? Z uwagi na to, że do konkursu nadesłano tylko dwie prace, to zgodnie z regulaminem dotyczącym minimalnej frekwencji nagrody nie zostaną przyznane. Oczywiście możecie docenić dwie osoby, głosując na ich prace od dziś - godz. 20:00.

Szkoda zmarnowanego potencjału i czasu osób, które przygotowały prace dla tego wydarzenia.

Dziękuję tym nielicznym (Makary i Dox), którym znaleźli czas w ten weekend.

7

Przypominam, że jeszcze do jutra, do końca dnia, można głosować na zgłoszone prace.

https://www.atari.org.pl/24h/202602/

8

Wyniki głosowania:

Pierwsze miejsce: Fixx (gra) stworzona przez Doxa, uzyskując średnią głosów 8.25.
Drugie miejsce: Errata (muzyka) autorstwa Makarego Braunera ze średnią 6.63.

Będę również nieco zgryźliwy, bowiem pozwolę sobie na ogłoszenie, że głosowało łącznie trzy razy więcej osób, niż było prac, hehe.

Czyli nacisnąć przycisk przez cały tydzień zechciało się AŻ SZEŚCIU osobom. Mimo przypomnień na Facebooku (gdzie było przez ten czas kilka tys. wyświetleń), Discordzie oraz na forum, gdzie od czasu ogłoszenia głosowania zalogowało się blisko 150 (sto pięćdziesiąt unikalnych osób).

Nie chce mi się tego nawet komentować.

9

dely napisał/a:

Nie chce mi się tego nawet komentować.

Wiec ja pozwole sobie skomentowac, jak to wygldalo z mojego punktu widzenia.

Chcialem zaglosowac, ale ... nie chcialo mi sie tego odpalac.
A z braku one-click-video(tm) nie glosowalem bo  nie wiedzialem na co glosowac.

w.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477