1 Ostatnio edytowany przez seban (2026-02-28 12:11:09)

EDIT: zmieniam warunki (kwota, termin, zasady, koszt transportu)i ponawiam akcje

Cześć,

Do zaoferowania oryginalne zestawy "Grubcio", w tej aukcji zestawy: 78,83,86,87,88

cena startowa: 49zł, licytacja do piątku 06.03.2026 do godziny 21:59

^^^ jeżeli licytacja nie przekroczy kwoty 100zł, zobowiązuję się wpłacić różnice (brakującą kwotę do 100zł) na wskazany przeze mnie cel (tzn.. na zbiórkę dla waleczniej Marysi).

Wygrywający dostarcza mi etykietę do paczkomatu Inpost (rozmiar B), w wylicytowaną kwotę wpłaca na pomoc tej dziewczynce:

https://www.siepomaga.pl/waleczna-marysia

Jeżeli kwota licytacji przekroczy 100zł, koszt wysyłki biorę na siebie. Wtedy oczekuję tylko namiarów na paczkomat, nr. telefonu i e-mail (niezbędne do stworzenia przesyłki w inpost).

Po otrzymaniu linka potwierdzającego wpłatę, wysyłam przesyłkę.

Kasety w stanie oryginalnym, nie zostały ponownie nagrywane, w takim stanie jakim je zastałem. Pudełka mają czasami ryski. Jeżeli będą problemy z wczytaniem (wiek kaset) to zostały wykonane przeze mnie dumpy i są dostępne na tutejszym forum: GRUBCIO - zestawy oprogramowania ). Nowy właściciel zdecyduje co dalej zrobić.

to co oferuję wygląda tak:
https://pigwa.code32.org/charity/grubcio/paczka_4/grubcio_d_kasety_przod.jpg

https://pigwa.code32.org/charity/grubcio/paczka_4/grubcio_d_kasety_tyl.jpg

dzięki uprzejmości RZóG-a, dodaję również pudełko (druk 3d) na 5 kaset:
https://pigwa.code32.org/charity/grubcio/paczka_4/grubcio_d_pudelko.jpg

każdy zestaw składa się z pudełka, wkładki, kasety i krótkiej instrukcji wczytywania:
https://pigwa.code32.org/charity/grubcio/paczka_4/grubcio_d_wnetrze.jpg

2 Ostatnio edytowany przez seban (2026-02-28 12:35:47)

Cześć!

Ponieważ tym razem nie było chętnych (co jestem w stanie jak najbardziej zrozumieć). To edytowałem post #1 i ponawiam całą akcję na zmienionych warunkach, szczegóły w pierwszym poście, wyróżniłem zmiany kolorami lub/i pogrubieniem.

A teraz możę parę słów o programach zawartych na kasetach. Tym razem te zestawy zawierają głównie programy napisane w Atari BASIC, i pewnie obecnie nie stanowią żadnej wartości dla ew. biorącego udział w licytacji. Jednak gwoli ścisłości chciałem doprecyzować że część z tych programów była emitowana na antenie Radiokomputera. Na jednym z zestawów znalazły się takie pozycje jak "Podróże po Polsce" czy "Wyścig Matematyczny", czyli wczesna twórczość Iron Soft. Obie pozycje były emitowane na antenie Radiokomputera.

Oczywiście wiem że te programy są bez problemu dostępne obecne w internecie, jednak przyznam że gdy je zgrywałem i archiwizowałem, to przeżyłem pewno rodzaju sentymentalną podróż ;) Ale być może tylko ja tam miałem (mam swoje lata i wspomnienia z dawnych lat robią swoje ;) Dlatego zrozumiem gdy nie będzie ponownie zainteresowania tym zestawem kaset i to jest ostatnia próba zainteresowania was tym zestawem.

W moich zbiorach pozostały jeszcze tylko 4 kasety "ze stajni" GRUBCIO. Po zakończeniu tej aukcji zostaną wystawione tutaj jako niepełna seria #5 (niepełna ponieważ będą to tylko 4 kasety).

pozdrawiam serdecznie
Sebastian

3 Ostatnio edytowany przez seban (2026-03-07 17:26:30)

Ponieważ nie było chętnych na ten zestaw kaset, zatem postanowiłem że zrobię wpłatę osobiście (wpłata).  I proszę o zamknięcie wątku.

EDIT: Anuluję prośbę o zamknięcie wątku bo Kris3d wyraził jednak zainteresowanie tymi kasetami.

4

Hej, dobra, bo się zagapiłem, a koledzy mi tu podpowiadają że są kolejne kasty od Grubcia!
Tak więc, daję 169,69 zł za całość!

Atari 800XL, LWD2000, XC12, sio2sd, Neptun 156, QuckShot II, AtariTouchMe

5 Ostatnio edytowany przez seban (2026-03-07 17:51:55)

Hej!

Czy ja dobrze rozumiem że chcesz dać 169,69zł za te 5 kaset co wyżej? Jeżeli tak to ponieważ licytowałeś za pierwszym razem i wpłaciłeś całkiem sporą kwotę to ja ostatnie 4 kasety dorzucę do tej paczki. Będzie OK? Dorzucę zestawy: 9, 68, 70, 91 (bo to ostanie które mi zostały). Jeżeli Ci to odpowiada to już pakuję paczkę! Oczywiście przy tej kwocie pokrywam koszty wysyłki.

Oto co dorzucę dodatkowo, oczywiście pudełko na kasety również. Czyli w sumie dostaniesz 9 kaset. Podeślij tylko nr namiary na paczkomat do którego wysłać.

kasety z przodu:
https://pigwa.code32.org/charity/grubcio/paczka_5/grubcio_kasety_przod.jpg

kasety z tyłu:
https://pigwa.code32.org/charity/grubcio/paczka_5/grubcio_kasety_tyl.jpg

kasety w pudełku:
https://pigwa.code32.org/charity/grubcio/paczka_5/grubcio_pudelko.jpg

6

Hej, spoko, bardzo spoko. Napisałem maila w temacie przesyłki.

7

Hej!

E-mail dotarł! Dzięki WIELKIE! Za udział w akcji wsparcia! Paczka dziś jeszcze wyląduje w paczkomacie! Dzięki Twojemu zaangażowaniu akcja "Grubcio" została zakończona sukcesem! To były ostatnie kasety GRUBCIO w mojej "kolekcji". Cieszę się że znalazły nowy dom! :)

8

Hej, udało się wgrać większość gier z tych 9 ostatnich kaset. Na Foreverze było dużo czasu:)

9

Hej! No to świetne wieści! :) cieszę się że po tylu latach udało Ci się to wczytać! :)

W przypadku tych pozycji które z racji wieku sprawiają kłopoty z wczytywaniem, to oczywiście można nagrać duplikaty z dump-ów które zrobiłem i udostępniłem.

Naprawdę się cieszę że te kasety mają kolejne życie! :)

10

Hej, ja również potwierdzam, że się wczytują. Wszystkich nie próbowałem, ale sporo i nawet nie musiałem chodzić na palcach! :)

11

Super! Naprawdę fajnie słyszeć że chciało wam się użyć tych kaset! :D

A co do chodzenia na palcach... czego ja nie robiłem jako młody człowiek aby klątwa magnetofonu mnie nie dopadła... a potem po tylu latach człowiek dowiaduje się że:

10 minut wczytywania a tu nagle BOOT ERROR? Teraz wiadomo czemu ;-)

12

seban napisał/a:

Super! Naprawdę fajnie słyszeć że chciało wam się użyć tych kaset! :D

A co do chodzenia na palcach... czego ja nie robiłem jako młody człowiek aby klątwa magnetofonu mnie nie dopadła... a potem po tylu latach człowiek dowiaduje się że:

10 minut wczytywania a tu nagle BOOT ERROR? Teraz wiadomo czemu ;-)

Wydaje mi się, że to tez trochę wydumany problem. Nie przypominam sobie takich Boot errorów. Częstszym błędem był błąd na samym końcu wgrywania programu/gry, ale on w 99% był wynikiem wgniecenia taśmy. Bo jak się wgrywało i w końcu się wgrało to często zapominało się wyłączyć play w magnetofonie i taśma sobie siedziała dociśnięta do rolki. Po iluś takich razach taśma się odkształcała i wczytywanie na samym końcu powodowało błąd - zresztą był on też słyszalny jako zmiana "jakości" dźwięku.

Zresztą ten boot error dotyczył tylko normalną, a przecież większość miała jakieś turbo :)

kupię Atari 815 i 820 :)

13

Patrząc z mojej perspektywy, to problem nie wydaje się być jest wydumany. I nie chodzi tylko o "BOOT ERROR", ten błąd dotyczy każdej operacji odczytu z magnetofonu w standardzie (czy to gra ładowana za pomocą "!", czy też program ładowany w BASIC przez CLOAD).

Mi się zdarzało często na niego trafiać. Mimo że miałem nagrania dobrej jakości (magnetofon szpulowy, przesuw 9,5cm/s albo 19cm/s). A przy długich programach potrafiło mi się losowo wczytywanie wywalić, ba... nawet było słychać że "baud rate" jest źle ustawiony przez procedurę odczytu, to był bardzo charakterystyczny dźwięk/odgłos w wypadku wystąpienia tego głędu. W dodatku błąd występował w różnych miejscach nagrania, a więc to nie było tak że to nagranie było uszkodzone.

Ja naprawdę sporo czasu używałem taśm. U mnie remedium na ten "problem" było używanie np. Turbo 2600 (szpulowiec dawał radę ~1300bps z interfejsem który posiadałem, bo nie miałem rozwiązania od firmy SZOK ze Świebodzina) lub Iron Turbo które to zmieniały strukturę nagrania na taśmie. Potem miałem XC12 i problem występował oczywiście również. Borykałem się się z tym problemem do czasu zamontowania KSO Turbo 2000. Nie wiem jak u innych, może mieli więcej szczęścia. Ja miałem ewidentnego pecha jeżeli chodzi o trafianie na ten "problem".

14

seban napisał/a:

Patrząc z mojej perspektywy, to problem nie wydaje się być jest wydumany. I nie chodzi tylko o "BOOT ERROR", ten błąd dotyczy każdej operacji odczytu z magnetofonu w standardzie (czy to gra ładowana za pomocą "!", czy też program ładowany w BASIC przez CLOAD).

Szczerze powiedziawszy może coś w tym jest. To było jednak >30 lat temu :) Takie szczegóły się zapomina. Oryginały w normalu miałem tylko od polskich dystrybutorów. Fred/Misja/CMC/QA + właśnie jakieś Atarexy. Do tego 800XL+XC11. Faktem jest że jak wszedłem w scenę, to szybko się "dorobiłem" Turbo2000 więc problem mógł zniknąć, a że pamięć wybiórcza to tak jest. Później XF551 i normal poszedł w zapomnienie.

Więc nie upieram się, ale po prostu jakoś nie pamiętam tego Boot Errora :)

kupię Atari 815 i 820 :)

15

Ja dość długo używałem szpul i kaset jako pamięci masowej - stacje dysków przez długi czas pozostawały poza moim zasięgiem. Sytuację uratowało dopiero "Turbo" do magnetofonu, które znacząco ułatwiło i przyspieszyło pracę oraz zabawę z komputerem. Moją pierwszą stacją dysków był TOMS720 - co ciekawe, w tamtym czasie była to jedna z najtańszych opcji. Modele takie jak LDW2000 czy CA2001 były wyraźnie droższe.

Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu, że taśma przez długi czas była moim jedynym nośnikiem danych dla Atari, miałem okazję dobrze poznać tajniki zapisu i odczytu, a także różne metody ich przyspieszania i modyfikowania - zarówno na poziomie procedur, jak i samej struktury nagrania. Ten sentyment pozostał do dziś, dlatego wciąż do tego wracam, próbując zachować resztki tej „taśmowej” historii świata Atari.

Wracając do sedna - gdy zaczynałem swoją przygodę z tym komputerem, dość szybko zauważyłem, że coś jest nie tak z odczytem. Byłem jednak wtedy zbyt niedoświadczony, żeby zrozumieć, gdzie leży problem i jak się za niego zabrać. Ostatecznie pogodziłem się z tym i z czasem przestałem zwracać na to uwagę - zwłaszcza gdy pojawiło się u mnie Turbo 2000, które praktycznie rozwiązało problem z mojej perspektywy.