26 Ostatnio edytowany przez Pin (Wczoraj 22:51:49)

i robi się to co 2-3 tygodnie ;)

Dely złożył sobie bodaj takie Atari 1090 z cynowanymi kartami rozszerzeń, może Ci opowie jakie miał wrażenia ;)

Simius napisał/a:

Będzie złocone, chociaż nie jest to grube i twarde złoto elektrolityczne.

Podtrzymuję więc, dwie sztuki biorę. Dziękuję.

Kontakt: pin@usdk.pl

27

Żartujesz? Rozumiem kłopoty ze złączem, które się łączy i rozłącza kilka razy dziennie. Ale to chyba nie dotyczy karty, którą wkłada się raz i siedzi w gnieździe na stałe, tak jak w 1090? Gniazdo PBI jest na ogół cynowane. Złocone spotyka się dość rzadko, zapewne w najstarszych plytach. W komputerze, który używam stale do uruchamiania i testowania różnych rzeczy, odświeżyłem je tylko jeden raz.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

28

Problem w 1090 okazał się być problemem z konstrukcją karty, a nie złącza cynowanego (tu wyjaśnienie i fix dla tych, którzy mają taki problem, jak ja).

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

29

Simius napisał/a:

Żartujesz? Rozumiem kłopoty ze złączem, które się łączy i rozłącza kilka razy dziennie. Ale to chyba nie dotyczy karty, którą wkłada się raz i siedzi w gnieździe na stałe, tak jak w 1090? Gniazdo PBI jest na ogół cynowane. Złocone spotyka się dość rzadko, zapewne w najstarszych plytach. W komputerze, który używam stale do uruchamiania i testowania różnych rzeczy, odświeżyłem je tylko jeden raz.

u mnie wszystkie cynowane poszły w odstawkę. Zawsze jest tak, że cyna na złączu pokrywa się takim ciemnym nalotem i później to wszystko działa na dotyk. Czyli dotkniesz stół, albo pomyślisz by to zrobić i już masz zwis. No nic, nie będę dyskutował o tym dalej, to nie jest istotne. Istotne jest to, co napisałeś o tym jak to będzie tym razem wykonane i to mi pasuje. Tak więc dwie sztuki poproszę

@Dely - a nie cynowaliście tego już raz z Agą z tego właśnie powodu? ;)

30

To nie to cynowaliśmy. Już nie przesadzajmy w drugą stronę, że nowa karta, która była dwa razy włożona nie nadaje się, żeby ją włożyć trzeci raz.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

31

Niestety, muszę przyznać Pinowi rację. A moim sztandarowym przykładem jest... adapter do IDE+2, ten który pozwala podłączyć wersję "na taśmie" do XE. I problem w tym, że to coś przestaje przewodzić nieruszane, zapięte w kompie (mam to popodpinane, odkładam kompa do szafy, wyciągam za jakiś czas - na 90% nie zadziała, trzeba wyciągnąć, przeczyścić i dopiero działa. A te pozostałe 10% to tak jak pisze Pin - działa na dotyk. Mam analogiczny adapter z innego projektu, ma złocone styki (cienko ale nie o to chodzi). Od kiedy go zastosowałem, nie mam żadnych problemów.

Dlatego jeśli to jest możliwe, wybieram złocone styki. Cieszę się, że tu takie będą.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

32

Pin napisał/a:

u mnie wszystkie cynowane poszły w odstawkę. Zawsze jest tak, że cyna na złączu pokrywa się takim ciemnym nalotem i później to wszystko działa na dotyk. Czyli dotkniesz stół, albo pomyślisz by to zrobić i już masz zwis. No nic, nie będę dyskutował o tym dalej, to nie jest istotne. Istotne jest to, co napisałeś o tym jak to będzie tym razem wykonane i to mi pasuje. Tak więc dwie sztuki poproszę.

Powinieneś przy okazji pomyśleć o wymianie złącz w swoim XE na złocone, bo oryginalne są cynowane. Kiedyś mi się wydawało, że to nikiel, ale nie widzę, żeby złącza krawędziowe miewały wykończenie powierzchni niklem. Albo cyna albo złoto.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

33

a wiecie że nie stosuje się czystego złota 24 karatowego tylko 14 karatowe, bo czyste złoto jest zbyt kruche :)

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

34

Simius napisał/a:
Pin napisał/a:

u mnie wszystkie cynowane poszły w odstawkę. Zawsze jest tak, że cyna na złączu pokrywa się takim ciemnym nalotem i później to wszystko działa na dotyk. Czyli dotkniesz stół, albo pomyślisz by to zrobić i już masz zwis. No nic, nie będę dyskutował o tym dalej, to nie jest istotne. Istotne jest to, co napisałeś o tym jak to będzie tym razem wykonane i to mi pasuje. Tak więc dwie sztuki poproszę.

Powinieneś przy okazji pomyśleć o wymianie złącz w swoim XE na złocone, bo oryginalne są cynowane. Kiedyś mi się wydawało, że to nikiel, ale nie widzę, żeby złącza krawędziowe miewały wykończenie powierzchni niklem. Albo cyna albo złoto.

Praktyka wykazuje, że złocone carty itd. działają zawsze i nie potrzeba nic więcej - w tym IDE+ od Ciebie, którego mam chyba ze 14 lat i wyjmuję go i wkładam do komputera po 100 razy na rok plus minus. Interface nadal działa, można go nawet podnieść i pomachać komputerem jak jest włączony i pracuje stabilnie ;)

Dobra, sprawa dogadana uważam. 2 szt proszę.