1 Ostatnio edytowany przez qbahusak (Dzisiaj 10:03:59)

Hejka. Pytanie do znawców magnetofonów 1010.

Wpadł mi w ręce Atari 1010 prod. Hong Kong.

I teraz czytam, że 1010 są 2: made in Japan i made in China. A mój jest HongKong. Czy jednak były 3 rodzaje? czy może HongKong=China?

Jak to się ma do 1010, 1010S i 1010C (o którym pisał JER)

Następna sprawa - na schemacie 1010S nie ma głowicy kasującej. Czy tam rzeczywiście nie ma, czy jest niezaznaczona? Czy jeszcze co innego?

-------------------------
Ciekawostka - nie pamiętałem, jaki magnetofon miałem w epoce. Ale musiał to być Japan, bo odruchowo jak chcę wcisnąć stop w magnetofonie, to naciskam pause (prawy skrajny)... Tego się nie zapomina...
Chociaż... Łamały mi się klawisze i je na distal+wtopiony gwoździk sklejałem - a te - JER pisze - się łamały w China.

2

Mogę się jedynie wypowiedzieć na podstawie swoich zasobów: dwie szt Japan trzy Hongkong. Wydaje mi się tak samo jak Tobie, że Hongkong = China.

Różnice Japan biała naklejka od spodu i pomarańczowa na lusterku, Hongkong czarna naklejka i srebrne lusterko. No i oczywiście zamienione klawisze.

Natomiast na żadnym z nich nie mam oznaczeń 1010S czy 1010C - wszystkie mają tylko i wyłącznie 1010.

Dodatkowo wszystkie sztuki które mam - mają głowicę kasującą.

kupię Atari 815 i 820 :)

3

Faktycznie były co najmniej 3 rodzaje. Kojarzę, że Japan z dużymi różnicami to jeden typ i hong-kong to drugi, ale występował w dwóch odmianach. One miały trochę zróżnicowaną mechanikę. Z tego co pamiętam jeden miał pasek płaski, szeroki a drugi kwadratowy (taki jak w XC-12) i był zapewne późniejszy.