1 Ostatnio edytowany przez qbahusak (Wczoraj 10:03:59)

Hejka. Pytanie do znawców magnetofonów 1010.

Wpadł mi w ręce Atari 1010 prod. Hong Kong.

I teraz czytam, że 1010 są 2: made in Japan i made in China. A mój jest HongKong. Czy jednak były 3 rodzaje? czy może HongKong=China?

Jak to się ma do 1010, 1010S i 1010C (o którym pisał JER)

Następna sprawa - na schemacie 1010S nie ma głowicy kasującej. Czy tam rzeczywiście nie ma, czy jest niezaznaczona? Czy jeszcze co innego?

-------------------------
Ciekawostka - nie pamiętałem, jaki magnetofon miałem w epoce. Ale musiał to być Japan, bo odruchowo jak chcę wcisnąć stop w magnetofonie, to naciskam pause (prawy skrajny)... Tego się nie zapomina...
Chociaż... Łamały mi się klawisze i je na distal+wtopiony gwoździk sklejałem - a te - JER pisze - się łamały w China.

2

Mogę się jedynie wypowiedzieć na podstawie swoich zasobów: dwie szt Japan trzy Hongkong. Wydaje mi się tak samo jak Tobie, że Hongkong = China.

Różnice Japan biała naklejka od spodu i pomarańczowa na lusterku, Hongkong czarna naklejka i srebrne lusterko. No i oczywiście zamienione klawisze.

Natomiast na żadnym z nich nie mam oznaczeń 1010S czy 1010C - wszystkie mają tylko i wyłącznie 1010.

Dodatkowo wszystkie sztuki które mam - mają głowicę kasującą.

kupię Atari 815 i 820 :)

3

Faktycznie były co najmniej 3 rodzaje. Kojarzę, że Japan z dużymi różnicami to jeden typ i hong-kong to drugi, ale występował w dwóch odmianach. One miały trochę zróżnicowaną mechanikę. Z tego co pamiętam jeden miał pasek płaski, szeroki a drugi kwadratowy (taki jak w XC-12) i był zapewne późniejszy.

4 Ostatnio edytowany przez qbahusak (Dzisiaj 11:32:43)

Za tą niebieską instrukcją:
"
Two different ATARI 1010 Cassette Recorder units have been released: the 1010S unit and the 1010C unit. The 1010S unit is described first. It can be identified by the BPA99H-1010 prefix of its FCC ID No., which is located on the bottom of the unit.
Also, on the 1010S unit, reading from left to right, the PAUSE button precedes the STOP/EJ button. The 1010C unit, which is discussed secondly below, has an FCC ID No. prefix of BPA7Y-1010. On the 1010C unit the STOP/EJ button precedes the PAUSE button.
"
A atariki pisze, że 1010S produkkowało Sanyo, a 1010C Chelco, które było podwykonawcą Atari.