A na jakim porcie? On jest jedno kanałowy, jak rozumiem? Wersji z Covoksem jeszcze nie miałem :-D
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowy szybki interfejs od Mono i Pancio Twórcy pracują nad rewolucyjnym urządzeniem szeregowym wykorzystującym port SIO.
Zestaw skilli dla LLM od Ilmenita Ilmenit udostępnił narzędzia wspierające modele językowe w pisaniu kodu na 8-bitowe komputery Atari.
Grajodołek Retro #7: Custom Atari 800XL Testy wyjątkowego Atari 800XL z VBXL, stereo i mechaniczną klawiaturą na kanale Borsuka.
Atari rejestruje znak towarowy 800XL Czy czeka nas nowy mini-komputer od Atari? Firma zarejestrowała kolejny znak towarowy.
Dlaczego Atari musiało upaść? Dokumentalna opowieść o wzlocie i upadku giganta, od Ponga po wielki krach na rynku gier wideo.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » IDE Plus w nowej wersji.
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A na jakim porcie? On jest jedno kanałowy, jak rozumiem? Wersji z Covoksem jeszcze nie miałem :-D
Jednokanałowy. $D1FB
Doceniam techniczną maestrię projektu, jednak jako purysta nie mogę zaakceptować rozwiązań naruszających integralność wizualną retro-sprzętu. Wyprowadzanie taśm na zewnątrz czy modyfikacje obudowy stoją w sprzeczności z moją filozofią ochrony dziedzictwa technologicznego:-)
Ale nikt nie mówi o wyprowadzaniu taśm na zewnątrz ani o modyfikacjach obudowy. Chodzi o coś takiego:
@Draco - nowa wersja IDEPlusa stabilnie mi jakby pracuje z Rapidusem i TURBODRV.SYS - ciekawostka.
Druga ciekawostka jest pod SysInfo (2.26). Storage/hard drive details ... z minuta czekania i lista dopiero. Zobacz u siebie czy tak samo się to zachowuje
"ok, pierwszy raz mam do czynienia z IDE+. Włożyłem AVG carta w IDE+.odpalam kompa i nic się nie dzieje. Jak zacząć z tym wszystkim. Mam też Ultimate zamontowane. Zabotowałem spartę z ide+ zmieniam czas komendą TIME i po wyłączeniu kompa czas jest po staremu".
Wyłączyłem PBI bios w Ultimate i coś zadziałało, ale widzę, że grubo będzie. IDE chyba się nie lubią z Ultimate na mojej atarce.
Bo musisz poprzestawiać ID dla PBI BIOS w Ultimate na inny niż 0 (bo teraz ci się z IDE+ gryzie). Bo czas się ustawia w menu IDE+ (Trzymaj start i wciśnij i puść Reset). Bo może warto od dokumentacji zacząć? ;-) http://drac030.krap.pl/pl-kmkjz-pliki.php
Na stronie jest informacja "Instrukcja użytkownika (po angielsku i niezbyt aktualny)". Czy można liczyć na zaktualizowanie tej instrukcji?
"ok, pierwszy raz mam do czynienia z IDE+. Włożyłem AVG carta w IDE+.odpalam kompa i nic się nie dzieje. Jak zacząć z tym wszystkim. Mam też Ultimate zamontowane. Zabotowałem spartę z ide+ zmieniam czas komendą TIME i po wyłączeniu kompa czas jest po staremu".
Wyłączyłem PBI bios w Ultimate i coś zadziałało, ale widzę, że grubo będzie. IDE chyba się nie lubią z Ultimate na mojej atarce.
to co powyżej pisane, no i nadmienić trzeba że nie masz do czynienia z konsolą do gier tylko ze sprzętem, który ma pełnoprawny OS oraz dyskowy system operacyjny pod którym np. do obsługi zegara instalujemy odpowiedni sterownik do jego obsługi. ULTIME.SYS dla U1MB, IDEPTIME.SYS dla IDEplus. ... RATUNKU....
Na stronie jest informacja "Instrukcja użytkownika (po angielsku i niezbyt aktualny)". Czy można liczyć na zaktualizowanie tej instrukcji?
Z papierami zawsze największy kłopot. Pomyśli się o aktualizacji, ale pewnie i tak będzie spóźniona. Użytkownicy wcześniej sami dojdą, co i jak.
Spóźniona, jednak warto aby była :)
trochę szkoda, że włączik / wyłącznik SDX nie działa niezależnie od ustawienia w bios (w starej wersji był zwykły switch)... bo robi się problem jak próbujemy odpalić równolegle dwa interface'y ... i tylko w jednym włączyć SDX. Wówczas włącza dosa w dwóch jednocześnie i nic nie działa... ;)
Teraz to właśnie przerabialiśmy (przez trójnik od Zaxona), bo kopiowałem między dyskami i dwoma IDEPlus równolegle Oswaldowi dane.
A próbowałeś ręcznie w jednym włączyć, a w drugim wyłączyć SDX a potem wyłączyć komputer i włączyć bez wchodzenia w BIOS?
spróbuję.
Ale jest inny problem. Interface dziś po raz trzeci zgubił ustawienie ID NewDev i znowu jest na #0 ... ale muszę ustalić tu jakieś prawidłowości tego stano rzeczy jeszcze.
Interface dziś po raz trzeci zgubił ustawienie ID NewDev i znowu jest na #0
U mnie się to też raz stało, po przestawieniu ID za pierwszym razem i przełożeniu interfejsu do Rapidusa wszystko działało, ale nazajutrz po włączeniu zasilania ID okazało się być zresetowane na zero. Przestawiłem ID na bit 4, od tej pory trzyma.
Z Rapidusem jest jeszcze jeden kłopot, przynajmniej u mnie: po włączeniu zasilania, mimo że odnośna lampka się świeci, SDX nie wstaje sama, trzeba wejść do menu IDE Plusa i stamtąd zrobić reboot. Wtedy wstaje. Po wyłączeniu prądu na dłużej (parę minut) i ponownym włączeniu sytuacja się powtarza.
Z Antonią takich problemów nie zauważyłem.
ogólnie zaczynam mieć problemy z Rapidusem i odnoszę wrażenie z Ultimate1MB w tandemie. Jest tak, że w trybie Rapidus w pewnym momencie wywala zupełnie komunikację z U1MB (nie wejdziesz nawet do menu U1MB) i wywala przy okazji rozszerzenie portB ram i zostaje stock 64k. Wystarczy wejść do menu Rapidusa i wówczas włączyć stock OS i komunikacja z U1MB wraca. Spróbuję zwolnić Rapisuda do 20MHz, bo jest w tym momencie na softcore @40... może to coś zmieni
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » IDE Plus w nowej wersji.
Wygenerowano w 0.102 sekund, wykonano 89 zapytań