1 Ostatnio edytowany przez w1k (Wczoraj 17:42:55)

Cześć, gram z AI i udało mi się stworzyć coś w rodzaju portu gry Wolfenstein 3D. Gra zawiera wszystkie poziomy i epizody, bossów, sekretne lokacje, klucze i skarby. Dostępne są 3 ustawienia grafiki (najniższe, niskie, wysokie). Dźwięki zależą od płynności rozgrywki - w pełni samplowane, imitacja PC speakera + próbka głosu przeciwnika, albo po prostu imitacja głosu z głośnika. To po prostu zabawa, dla zabawy... :)

Post's attachments

wolf3d_1.1-64kb.atr 1.63 mb, liczba pobrań: 6 (od 2026-06-03) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
ATARI 800XE - u1mb, pokeymax4, ramdisk hell led, ultra video 1.0 XE.
SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, a8 pico sio, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers. ATARI 800XE - 2xos (XL OS, Q-MEG), ATARI 800XE stock
my youtube channel

2

Bardzo fajnie to wyszło. Tylko na Rapidusie nie odpala (co już wiesz). Da się coś z tym zrobić? :-)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Dziś rozwiązałem problem z rapidusem, jest on bardziej skomplikowany niż się wydaje... śmieci w bootloaderze :) i mało pamięci RAM... ale zajrzę do niego jeszcze raz... gdy częściowo go naprawiłem, zepsuł dźwięki.

SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, a8 pico sio, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers. ATARI 800XE - 2xos (XL OS, Q-MEG), ATARI 800XE stock
my youtube channel

4

No , @drac030 ci napisał, że są błędy w bootloaderze.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5

Jeśli gra ruszy z Rapidusem, będzie to trzecia? czwarta? piąta? gra obsługiwana przez Rapidus??

Może to nie bogactwo, ale... Licznik bije dalej.

Powodzenia!

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600 jr. + Video Game Brain + Harmony Encore + Moviecart + Pluscart(+) + Synthcart

6

Ponieważ gra jest stworzona w AI, a ja nie jestem programistą i moje doświadczenie w programowaniu jest zerowe, ale jestem transparentny, zacząłem rozwiązywać pytanie Rapidus za pomocą sztucznej inteligencji - oto pierwsza odpowiedź:

"wolf3D is a 6502 + VBXE engine. To free RAM it banks the OS ROM out during rendering, which turns the CPU's NMI/IRQ vectors ($FFFA/$FFFE) into RAM. On a real 6502 the timing happens to dodge it, but the 65C816 (Rapidus) recognizes a pending VBLANK interrupt one cycle differently and services it inside that bank-out window - through a vector that isn't set yet - so the PC jumps into data and crashes. It's a CPU-timing incompatibility in code. "

a Draco później  skomentował, że to błędy..

my youtube channel

7

Nie jest powiedziane, że to nieprawda. Może i prawda. Ja tylko zauważyłem, że jest problem z bootloaderem, przez który program wywala się na samym początku, długo przedtem, zanim dojdzie do kwestii "renderingu".

Kiedy się to poprawi, może ujawnią się dalsze problemy, ale dalej już nie sprawdzałem - spróbowałem tylko uruchomić go w trybie 6502 i też nie poszedł, więc - póki co - dałem spokój.

KMK
? HEX$(6670358)