1 Ostatnio edytowany przez w1k (2026-06-03 17:42:55)

Cześć, gram z AI i udało mi się stworzyć coś w rodzaju portu gry Wolfenstein 3D. Gra zawiera wszystkie poziomy i epizody, bossów, sekretne lokacje, klucze i skarby. Dostępne są 3 ustawienia grafiki (najniższe, niskie, wysokie). Dźwięki zależą od płynności rozgrywki - w pełni samplowane, imitacja PC speakera + próbka głosu przeciwnika, albo po prostu imitacja głosu z głośnika. To po prostu zabawa, dla zabawy... :)

Post's attachments

wolf3d_1.1-64kb.atr 1.63 mb, liczba pobrań: 11 (od 2026-06-03) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
ATARI 800XE - u1mb, pokeymax4, ramdisk hell led, ultra video 1.0 XE.
SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, a8 pico sio, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers. ATARI 800XE - 2xos (XL OS, Q-MEG), ATARI 800XE stock
my youtube channel

2

Bardzo fajnie to wyszło. Tylko na Rapidusie nie odpala (co już wiesz). Da się coś z tym zrobić? :-)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Dziś rozwiązałem problem z rapidusem, jest on bardziej skomplikowany niż się wydaje... śmieci w bootloaderze :) i mało pamięci RAM... ale zajrzę do niego jeszcze raz... gdy częściowo go naprawiłem, zepsuł dźwięki.

SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, a8 pico sio, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers. ATARI 800XE - 2xos (XL OS, Q-MEG), ATARI 800XE stock
my youtube channel

4

No , @drac030 ci napisał, że są błędy w bootloaderze.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5

Jeśli gra ruszy z Rapidusem, będzie to trzecia? czwarta? piąta? gra obsługiwana przez Rapidus??

Może to nie bogactwo, ale... Licznik bije dalej.

Powodzenia!

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600 jr. + Video Game Brain + Harmony Encore + Moviecart + Pluscart(+) + Synthcart

6

Ponieważ gra jest stworzona w AI, a ja nie jestem programistą i moje doświadczenie w programowaniu jest zerowe, ale jestem transparentny, zacząłem rozwiązywać pytanie Rapidus za pomocą sztucznej inteligencji - oto pierwsza odpowiedź:

"wolf3D is a 6502 + VBXE engine. To free RAM it banks the OS ROM out during rendering, which turns the CPU's NMI/IRQ vectors ($FFFA/$FFFE) into RAM. On a real 6502 the timing happens to dodge it, but the 65C816 (Rapidus) recognizes a pending VBLANK interrupt one cycle differently and services it inside that bank-out window - through a vector that isn't set yet - so the PC jumps into data and crashes. It's a CPU-timing incompatibility in code. "

a Draco później  skomentował, że to błędy..

my youtube channel

7

Nie jest powiedziane, że to nieprawda. Może i prawda. Ja tylko zauważyłem, że jest problem z bootloaderem, przez który program wywala się na samym początku, długo przedtem, zanim dojdzie do kwestii "renderingu".

Kiedy się to poprawi, może ujawnią się dalsze problemy, ale dalej już nie sprawdzałem - spróbowałem tylko uruchomić go w trybie 6502 i też nie poszedł, więc - póki co - dałem spokój.

KMK
? HEX$(6670358)

8

tak,przyjrzę się temu ponownie jutro:)
..a co nie działało w 6502?

my youtube channel

9

Pamięć pod adresem $8000 jest używana, jest pełna. Nie wiem, co dalej robić. Nie mogę już korzystać z Rapidusa.

my youtube channel

10

a jak Antonia2 reaguje na Wolf3D? drac030?

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

11 Ostatnio edytowany przez drac030 (2026-06-04 12:38:04)

w1k napisał/a:

.a co nie działało w 6502?

Spróbowałem dzisiaj drugi raz i w trybie 6502 działa. Coś musiałem źle wyklikać w Altirze.

w1k napisał/a:

Pamięć pod adresem $8000 jest używana, jest pełna. Nie wiem, co dalej robić. Nie mogę już korzystać z Rapidusa.

Co pamięć pod adresem $8000, pełna czy nie, ma wspólnego z "korzystaniem z Rapidusa"?

tebe napisał/a:

a jak Antonia2 reaguje na Wolf3D? drac030?

Musiałem chyba zapomnieć o tym napisać, albo napisałem niewyraźnie, więc napiszę dla pewności jeszcze raz:

BOOTLOADER JEST ZJEBANY I DLATEGO PROGRAM NIE STARTUJE NA 65C816.

(a na 6502 startuje przez przypadek).

EDIT: przygotowałem infografikę

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13582

Post's attachments

w3d_bootloader_infografika.png 96.28 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

KMK
? HEX$(6670358)

12

-Draco..
A jak byś tak poprawił pod rapidus-a ;)

13

Dlaczego niby mam to ja poprawiać? Autor niech poprawia. Dostał info, co jest źle? Dostał, nawet narysowane i pokolorowane. Z mojej strony to tyle.

KMK
? HEX$(6670358)

14

Ale to tylko taka sugestia, AI może jeszcze nie ogarnia ;)

15

drac030 napisał/a:

Dlaczego niby mam to ja poprawiać? Autor niech poprawia. Dostał info, co jest źle? Dostał, nawet narysowane i pokolorowane. Z mojej strony to tyle.

tak, bol to smiesny odpad.. dziękuję drac030

my youtube channel

16 Ostatnio edytowany przez drac030 (2026-06-04 17:18:26)

Mogę tylko dodać, że jeśli się (w ramach eksperymentu) pod Altirrą ustawi pułapkę na adres startowy bootloadera, czyli $0706, a potem zrobi zimny start, poczeka, aż pułapka zadziała, przestawi ręcznie wartość PC z $0706 na $070d i puści wykonywanie dalej, to program normalnie się ładuje, uruchamia i działa na 65C816, nawet w turbo.

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13583

Post's attachments

w3d_65c816_14mhz.PNG 69.93 kb, liczba pobrań: 1 (od 2026-06-04) 

KMK
? HEX$(6670358)

17

W1k, a nie dostosowałbyś tego Wolfa do joy2B ? nie trzeba by się było tak koncentrować na klawiaturze.

___
Press play on tape...

18

Oj tak tak! Jak to by się przydało! Bo mnie klikanie spacji do białej gorączki doprowadza (albo arcade stick odpada).

19 Ostatnio edytowany przez w1k (2026-06-05 14:12:42)

Ok, final 1.3

- nieznacznie zwiększono liczbę klatek na sekundę (FPS)
- dodano automapę (TAB)
- przeciwnicy nie widzą już za rogami
- dodano wejścia do tajnych poziomów z tajnych lokacji

source: https://forums.atariage.com/topic/39063 ... nt-5846191

Post's attachments

wolf3d_1.3-64kb-final.atr 1.63 mb, liczba pobrań: 9 (od 2026-06-05) 

my youtube channel

20

w1k napisał/a:

Ok, final 1.3

- nieznacznie zwiększono liczbę klatek na sekundę (FPS)
- dodano automapę (TAB)
- przeciwnicy nie widzą już za rogami
- dodano wejścia do tajnych poziomów z tajnych lokacji

source: https://forums.atariage.com/topic/39063 ... nt-5846191

Jak z Rapidusem? Będzie wsparcie?

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600 jr. + Video Game Brain + Harmony Encore + Moviecart + Pluscart(+) + Synthcart

21

Wersja 1.2b działa na Rapidusie, mam nadzieję, że tu się nie popsuło :-)

22

DiskDoctor napisał/a:

Jak z Rapidusem? Będzie wsparcie?

Żeby program działał na Rapidusie, nie trzeba żadnego specjalnego "wsparcia". Wystarczy tylko niczego nie spieprzyć.

KMK
? HEX$(6670358)

23

No tak.

Ale mi raczej nie chodziło, żeby chodziło, tylko, żeby chodziło szybciej.

24

No... chodzi szybciej. Nawet ciut za szybko, mogłoby wolniej albo z wyższym poziomem detali :-)

25

przypadkowo użyłem bootloadera ze śmieciami z doom2d.. już naprawione.

my youtube channel