Paręnaście (czy ew. nieco więcej) miesięcy minęło i znów problem.

Mam specyfikację jak niżej.  Przy boocie pojawia się progress z napisem Rapidus, potem menu AVGcart.

Teraz nic, wchodzi mi do menu U1MB.  I tyle - jak wychodzę to... Znów wchodzi.

Dwa resety wcześniej, ekran AVGcarta był żółtawy, a na koniec brązowawy.  Potem już - jak to mawiają poeci - nie było niczego.

Zwracam się z uprzejmą prośbą o próbę diagnozy usterki, ew. info czy osoba bez lutownicy może coś zaradzić (w zasadzie to umiem docisnąć -- i docisnąłem).

Acha.  Miałem ze 2-3 dni temu przeprowadzkę z pokoju do pokoju komputerów, choć robioną delikatnie.  No i poza tym chwilę (krótką) wszystko podziałało.

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600 jr. + Video Game Brain + Harmony Encore + Pluscart(+) + Synthcart

2

Rapidusowe kanapki są niestety czułe na braki w kontakcie. Jeśli masz pomontowane podstawki precyzyjne to samo dociśnięcie nie zawsze pomaga - może być potrzeba poruszać tym (wyjąć/włożyć). Zwykle to mi pomaga. Jak przestało, wymieniłem podstawki i polutowałem na sztywno co mogłem (w przypadku XL chodzi o relokator itp., dużo miejsc, gdzie coś może się psuć). Mam jeszcze jedną metodę ale nie poradzę jej nikomu bo nie chcę brać odpowiedzialności (za podniesienie kompa na 4-5 cm nad biurko i jebnięcie nim o blat ;-) ).

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Dodam że jeszcze zasilacze robią "códa" z Rapisudem w mocnym konfiguracji Atari (vbxe itd.) ..
Polecam współczesny zasilacz od Lotharka bądź Qby Husak-a.
Nawet unikalny zasilacz 2 amper Atari ORYGINAŁ (mam trzy - cztery?)
Atari potrafi być nie stabilne, po podłączeniu współczesnego zasilacza, jest super.

4

Co się tyczy zasilacza, mam od Lotharka (nowy).

Co się tyczy docisku, docisnąłem całość, razem z POKEY x2. 

Jeszcze mam taki objaw, że jak wcisnę skrót (z menu U1MB) do menu Rapidusa, pojawia się czarny ekran.

Niestety będzie szło do serwisu.  Jak się dowiem co było, postaram się pamiętać by dać znać.

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600 jr. + Video Game Brain + Harmony Encore + Pluscart(+) + Synthcart