251

Szczerze powiedziawszy to nie wiem, sam mam 3 sztuki, z tego jedną ogrywałem na wszystkim na czym mi zależało, bo z pierwszą wersję którą dostałem w preorderze był pewien problem właśnie z nieodgrywaniem niektórych dźwięków (chyba na AleyCat nie było tego miałczenia na początku i po tym można było to poznać). Po wymianie na nowy firmware działa bez problemu, a przynajmniej ja takiego nie zauważyłem. Szkoda że Acid Stereo powstał przed tym jak Lotharek zaczął instalować USB C do samodzielnego upgradeowania firmware...

kupię Atari 815 i 820 :)

252

Ten typ tak ma. Mam swój, miałem jeszcze sztukę Retro Ravena I obie się zachowują podobnie. Acid o tym wie, zgłaszałem daaaaawno. Może coś z tym zrobi. Oby.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

253

Czyli wymagany upgrade firmware.. bez usb c ciężko zrobić samemu hmm.. Chyba powinna być jakaś akcja serwisowa?

Ala ma kota...

254

W prawym górnym rogu PCB masz chyba złącze do programowania.

fb.com/MagiaOsmiuBitow | fb.com/RetroKlinikaSerwis | fb.com/RetroKlinika | soundkiller.bandcamp.com

255

nie mam pojęcia, na pewno nie ma tam usb c jak w GTIA2RGB czy w ACID_SRAM_PROF które jednak dla zwykłego zjadacza chleba jest prostsze do ogarnięcia :)

256 Ostatnio edytowany przez Drakon (2026-08-20 08:57:12)

przemek-o napisał/a:

nie mam pojęcia, na pewno nie ma tam usb c jak w GTIA2RGB czy w ACID_SRAM_PROF które jednak dla zwykłego zjadacza chleba jest prostsze do ogarnięcia :)

Zgadzam się. Chociaż wczoraj dopiero założyłem i jeszcze nie testowałem, czytając niektóre opinie, firmware może wymagać poprawy (np. ja kupiłem AcidStereo pod kątem używania z CMC/TMC i nie wyobrażam sobie sytuacji, że "znikają mi jakieś dźwięki"). No i mam nadzieję, że jeżeli Jakub będzie poprawiał fw, Przemek zrobi jakąś akcję upgrejdowania (choć logistycznie słabo to widzę, bo w instrukcji montażu stoi jak byk "If Your POKEY CHIP is soldered into ATARI PCB, desolder it and solder back whole Acid Stereo into PCB") :D. Ludzie musieliby wysyłać całe płyty albo komputery.

Cóż, czas pokaże.

fb.com/MagiaOsmiuBitow | fb.com/RetroKlinikaSerwis | fb.com/RetroKlinika | soundkiller.bandcamp.com

257

Drakon napisał/a:

solder back whole Acid Stereo into PCB

Nie da się samego Acid Stereo wlutować w płytę. Natomiast da się podstawkę, która jest w zestawie. A ta podstawka nie ma wszystkich pinów (co ma znaczenie).

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

258

Patrz, nie zwróciłem nawet na to uwagi przy montażu :). W takim razie końcówka mojej wypowiedzi jest nieaktualna.
Tak czy inaczej - lepiej dla użytkowników w razie ewentualnej aktualizacji.

259

Właśnie sobie sprawdziłem CMC to oryginalne i faktycznie, działa mocno nie tak. np. instrument subbas (chyba 4 instrument z pierwszej muzyczki na kasecie) na połączonych dwóch kanałach jest niesłyszalny... W grach tego nie wyłapałem a w CMC czy innym nie miałem jeszcze czasu się bawić. Ogólnie brzmi to conajmniej dziwnie. Muszę podłączyć atari bez ACIDA sprawdzić jak to brzmi faktycznie, ale wygląda że masz rację...

260

Właśnie sobie sprawdziłem CMC to oryginalne i faktycznie, działa mocno nie tak. np. instrument subbas (chyba 4 instrument z pierwszej muzyczki na kasecie) na połączonych dwóch kanałach jest niesłyszalny... W grach tego nie wyłapałem a w CMC czy innym nie miałem jeszcze czasu się bawić. Ogólnie brzmi to conajmniej dziwnie. Muszę podłączyć atari bez ACIDA sprawdzić jak to brzmi faktycznie, ale wygląda że masz rację...

261

przemek-o napisał/a:

Po wymianie na nowy firmware działa bez problemu, a przynajmniej ja takiego nie zauważyłem

Czyli ostatecznie jest jakiś poprawiający firmware czy nie (bo wypowiedź Perinoida zasiała wątpliwość)? I czy ewentualnie Lotharek sprzedaje już z nowym?

262

tak jak pisałem. W pierwszym co dostałem był jakiś błąd. Z tego co Lotharek mi tłumaczył tam nie został wyłączony 3 pokey/rdzeń (nie pamietam) i siał po reszcie. Można było to zauważyć np. w Allen Cat, gdzie na początku ten kot nie "miałczał". To było poprawione i miałem wymieniony. Teraz mam jeszcze dwa z nowych zamówień.
Ale tak jak później pisałem, sprawdziłem sobie na CMC i tez jest jakiś problem. Sprawdzę jedynie czy na wszystkich jakie mam. Ale na tym pierwszym tak - ładując z oryginalnej kasety, pierwsza muzyczka za CMC, jest chyba 4 instrument na połączonych kanałach (subbbas czy jakoś tak) i tego wcale nie słychać. Ogólnie muzyczna się dziwnie odgrywa, bo czasami dźwięk jakby cichnął, raz robił się głośniej.

Porobię w weekend testy i dam znać, bo zawsze może być jeszcze coś nie tak z samym kompem :)

263

Rozumiem, dzięki :-)

264

testujcie, testujcie, w końcu to WASZ obowiązek

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

265 Ostatnio edytowany przez Jacques (Wczoraj 12:00:25)

No widać, że jednak niektóre produkty (jak Acid Stereo w tym przypadku) są wypuszczane zbyt wcześnie, trochę na zasadzie "użyszkodnik wytestuje" ;-)

266

Duddie uruchomił preorder PokeyMaxa v4.
https://retronics.eu/?a=item&id=283&l=pl
Poinformował, że ma około 100 szt. układu w normalnej cenie, a potem zaczyna się kosmos.

267

Jak można zamówić ?

268

Masz link powyżej, tam możesz.