przeciez A2 ma wgrywany rdzen procesora - tak?
no to wystarczy poczekac do swiat i kupic DLC z rdzeniem zaopatrzonym w oba procki moze nawet odblokowany zegar 14mhz dla 6502 ;)
No to czekamy, tylko co na to Simius? ;-)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
NeoST 0.5.4 Kolejna odsłona emulatora NeoST przynosi wsparcie dla kluczy sprzętowych oraz usprawnienia MIDI.
Gearlynx 1.2.28 Wydano aktualizację dokładnego emulatora Atari Lynx z optymalizacjami i nowym serwerem MCP.
Atari System Emulator 1.11 Nowa wersja emulatora Atari ST wprowadza emulację dysków twardych i tryb pełnoekranowy.
Nowy odtwarzacz AVF i wideo true-color Nowe narzędzia AVF Suite i AV2PLAY przynoszą odtwarzanie wideo RGB na 8-bitowym Atari.
XII Baskijski Turniej Atari 2600 Euskal Retro Association zorganizowało kolejny turniej gier na konsolę Atari 2600 w Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Antonia 2
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
przeciez A2 ma wgrywany rdzen procesora - tak?
no to wystarczy poczekac do swiat i kupic DLC z rdzeniem zaopatrzonym w oba procki moze nawet odblokowany zegar 14mhz dla 6502 ;)
No to czekamy, tylko co na to Simius? ;-)
Kto czeka, ten się doczeka ;)
@drac030 - nowy level od Agendy w trybie turbo informuje, że wymaga 6502 ale na stock bryka :)
nowy level od Agendy w trybie turbo informuje, że wymaga 6502 ale na stock bryka :)
No, tak, Agenda raczej umie kodować - pomylili tylko komunikat, demo wymaga zwykłego zegara, a nie "6502".
jeszcze nikt nie napisał jak działa emulator ZX Spectrum
uruchamiać kod 6502 na przekręconych zegarach, tylko na tyle Was stać
sun napisał/a:nowy level od Agendy w trybie turbo informuje, że wymaga 6502 ale na stock bryka :)
No, tak, Agenda raczej umie kodować - pomylili tylko komunikat, demo wymaga zwykłego zegara, a nie "6502".
Demko nie uzywa nielegali. Natomiast nie majac innego proca do testow wpisalem ze wymaga 6502. Ale jest sprawdzane taktowanie wiec na innych procach w zegarze std powinno smigac.
@koala śmiga, przeszło całe.
uruchamiać kod 6502 na przekręconych zegarach, tylko na tyle Was stać
Od czegoś trzeba zacząć.
Tak z kronikarskiego obowiązku, jest problem z instalacją Antoni2 na płycie 800XL PAL CA024808-001 REV.A (złote styki, wszystko w podstawkach).W niej U29 jest za wysokie i albo trzeba drugą podstawkę pod procesor wkładać, ale wtedy obudowa z klawiaturą się nie zamyka, albo przylutować bezpośrednio na płytę U29 żeby je obniżyć. Ja sobie darowałem modyfikację tej płyty i wsadziłem w nowszą wersję z U29 bez podstawki.
Można też linie opozniajaca wyjąć i zewrzeć nóżki 6 i 7 w podstawce.
@simius, w takim XL to które elementy są zbędne? Antonia zastępuje cały RAM więc wypadają DRAM-y, U26 i U27 (74LS158), linia opóźniająca - i co jeszcze? U30 (74LS51)? U28 (74LS375)? Wywalenie tego zapewne zmniejszyłoby pobór prądu (może mało istotne - ale jednak.
W XE tak dobrze nie ma, Fredek nie może tak sobie wylecieć (chyba, że jest VBXE ale to inna bajka).
A, zapomniałem o OSROM i BASICROM bo one też mogą być out, zdaje się?
Patrz - w sumie o tym nie pomyślałem. Faktycznie dobrze by było wiedzieć co można wywalić. DRAM to wiadomo - ale co jeszcze - tak oficjalnie? :)
No ja myślę, że instrukcja montażu dla XE i XL by się zdała.
Patrz - w sumie o tym nie pomyślałem. Faktycznie dobrze by było wiedzieć co można wywalić. DRAM to wiadomo - ale co jeszcze - tak oficjalnie? :)
https://media.invisioncic.com/r322239/m ... eca0a9.jpg
Nie trzeba wywalać pamięci DRAM. Zdjęcie pochodzi stąd:
https://forums.atariage.com/topic/38212 ... -interest/
Nie trzeba w sensie że nie jest to wymagane, ale po co zasilać układy które są zbędne bo Antonia je zastępuje?
Mnie by np. interesowało co to znaczy VBXE support :) czy np. jak ACID SRAM PROF udostępnia np. VBXE connector?
@Simius: próbowałem do Ciebie wysłać e-mail via forum (klikając na E-Mail), nie wiem czy do Ciebie cokolwiek dotarło (zakładam że nic się nie wysłało, lub leży to w spamie). Jeżeli nic nie dostałeś to może po prostu napiszę PW.
tzn. że Antonia 2 ma dostęp do pamięci VBXE, w Antoni 1 był z tym problem
Drac030 powinien znać szczegóły
No tak, chodzi o dostęp do banków pamięci VBXE przez okna MEMAC A i MEMAC B.
Z innej beczki, demo Prozac Dreams chodzące na Antonii (tylko nie w turbo). EDIT: oraz inwitka na SV2k18, ta to nawet i w turbo chodzi.
sprawdzcie czy pójdzie na Antonia2 Bad Apple, tam były jakieś problemy z obrazem, nie wiem czy to rozwiązał Simius, kod źródłowy udostępniłem
https://madteam.atari8.info/scena/badapple_sv2k18.7z
Bad Apple 65C816 w wersji 1.84 chodzi. Problemy z obrazem były z powodu błędu w rdzeniu CPU, co zażegnano.
@drac030 - sękju za te 2 pliczki :)
@simius, w takim XL to które elementy są zbędne? Antonia zastępuje cały RAM więc wypadają DRAM-y, U26 i U27 (74LS158), linia opóźniająca - i co jeszcze? U30 (74LS51)? U28 (74LS375)? Wywalenie tego zapewne zmniejszyłoby pobór prądu (może mało istotne - ale jednak.
W XE tak dobrze nie ma, Fredek nie może tak sobie wylecieć (chyba, że jest VBXE ale to inna bajka).A, zapomniałem o OSROM i BASICROM bo one też mogą być out, zdaje się?
Można usunąć z płyty wszystkie pamięci DRAM, oba 74LS158, 74LS51, linię opóźniającą i 74LS375, przy czym usuwając ten ostatni trzeba zewrzeć w płycie w jego miejscu nóżki 13 i 15, bo inaczej nie będzie R/W na PBI.
BASIC ROM i OS ROM można wyjąć również, ale zachować w szufladzie na wypadek posypania się pamięci FLASH w Antonii.
@Simius: próbowałem do Ciebie wysłać e-mail via forum (klikając na E-Mail), nie wiem czy do Ciebie cokolwiek dotarło (zakładam że nic się nie wysłało, lub leży to w spamie). Jeżeli nic nie dostałeś to może po prostu napiszę PW.
Od dłuższego czasu nie dochodzą ani wiadomości e-mail z AA ani powiadomienia o pojawieniu się PW. Napisz PW
EDIT: e-mail jednak znalazł się w spamie, ale powiadomień o PW nie ma tam żadnych. Poczta na o2 przechodziła niedawno jakieś spore zmiany i od tego czasu w ogóle mam z nią problemy. Na przykład nie udaje mi się trwale ustawić ściągania poczty przez gmail. Przez chwilę działało, potem się znów wywaliło. Cała ta poczta to pomyłka.
a można na Antoni 2 uruchomić GUI od flashjazzcata?
Dla mnie mega kozak, możliwe, że to jest Atari jakie chciałbym używać (do wszystkiego).
Spostrzeżenia:
Trochę ciepła jest, może warto pomyśleć o naklejeniu radiatorów od RPI na ram i fpga.
Reditus dostaje strasznego dopału, momentami nadpłynny, jest zapas mocy aż nadto.
W XE wywaliłem oprócz ROMów również RAM.
Natomiast demo Ilusia w wersji 1.1 chodzi tylko jako stock, w turbo dziwnie kaszani się grafika, jak na zdjęciu. Czy możecie zobaczyć, czy u Was też tak działa, bo nie wiem czy rozlutowywać drugie XE, aby sprawdzić w innym.
Ilusia przełącza w linii tryb graficzny, to jest docyklowane do 1.76 MHz, więc na każdym CPU <> 1.76 będzie rozjazd
podobnie z każdą grafiką G2F korzystającej z programu rastra, czyli większość obrazków Rocky-ego
po co w tej Antoni 65816 jeśli Wy używacie tego do uruchamiania 6502 ? programy dla 6502 uruchamiać z zegarem 1.76
Ok, czyli jest prawidłowo - odkładam lutownicę na kolejną okazję :)
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Antonia 2
Wygenerowano w 0.035 sekund, wykonano 58 zapytań