1

Forum automatycznie wylogowuje użytkownika, który się zalogował, ale przez jakiś czas nie zdradza żadnej aktywności. Nie mierzyłem tego i nie dam głowy, ale na moje oko ten czas to coś pomiędzy 15 a 30 minutami.

Ile by tego nie było, problem w tem, iż w to "niezdradzanie żadnej aktywności" wlicza się najwyraźniej również pisanie postu. Skutek jest taki, że loguję się, piszę dłuższy post, po czym, kiedy klikam "wyślij", wszystko znika i dzieją się rzeczy niestworzone - a konkretnie wyskakuje mi komunikat, że nie mam prawa itd.

Postulowałbym zatem, ile minut by czas automatycznego wylogowania obecnie nie obejmował, przedłużenie go dwukrotne co najmniej. Może warunkowo, tj. użytkownikowi, który kliknął w "Odpowiedz" albo "Napisz nowy post" względnie "Stwórz nowy temat" itp. przydzielić ze trzy godziny, a nie 15 minut.

KMK
? HEX$(6670358)

2

Pisanie posta w formularzu odbywa się w całości lokalnie w przeglądarce i działa w normalnym modelu żądań HTTP: serwer wie o Twojej obecności tylko wtedy, gdy przeglądarka wyśle zapytanie (kliknięcie linku, odświeżenie, przejście na podstronę). Przy wejściu w formularz pisania posta serwer odsyła stronę i ustawia ważność ciastka na kolejne 15 minut. W trakcie pisania przeglądarka nie wysyła w tle żadnych zapytań - z punktu widzenia serwera to pobrałeś stronę i zniknąłeś :)

Jeśli podczas logowania NIE zaznaczysz opcji "Pamiętaj mnie" (lub "Zaloguj automatycznie"), forum zakłada, że jesteś na obcym/współdzielonym komputerze i włącza limit 15 min od ostatniego zapytania. Jeśli podczas logowania ZAZNACZYSZ opcję "Pamiętaj mnie", ciasteczko jest ważne 14 dni. Wtedy problem w ogóle nie występuje, nawet jeśli piszesz post przez 3 godziny (ale musisz pamiętać o wylogowywaniu się). Co prawda po dłuższym okresie bezczynności może się pojawić wtedy ostrzeżenie o wygaśnięciu ważności tokena, ale nie zniknie Ci pisany post.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.