1

Jak w tytule.
Fred Left powstał dla zabawy, jako wyzwanie, po tekście ZWiSU na discordzie: "Dobra. Kto przerobi Freda zeby byl w lewo i zeby sie go dalo tak przejsc? Potrzebuje takiej wersji do piątku".

Przekonałem do współpracy GPT-6 Astra i pierwsza działająca wersja była gotowa po kilkunastu godzinach, ale ograniczeniem były 5-godzinne limity tokenów i mój czas, bo AI pracował nad tym zagadnieniem sumarycznie mniej niż godzinę.

Co ważne: dałem mu tylko XEX'a (wersję wydaną przez Querope Agency) a nie oficjalne źródła, bo nie wiedziałem, że są udostępnione ;)

Zmiany względem oryginału:
- odwrócone mapy,
- odbite grafiki,
- zmienione warunki brzegowe leveli,
- zmienione miejsca startu postaci i obrócenie jej w lewo,
- przerobiona ścieżka pod polem gry wskazująca pozycję gracza,
- zmiana trybu demo,
- zmiana ekranu tytułowego: dopisek LEFT pod tytułem i creditsy w scrollu,

Klawisze od 1 do 0 na planszy tytułowej startują poszczególne levele.

Wielkie dzięki dla dely'ego za intensywne testy.

Post's attachments

Fred_Left.xex 36.22 kb, liczba pobrań: 28 (od 2026-09-13) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

LOL :-D Dzięki!

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Brwao! Ot jeczsze chnie muzykę agr od akońc :)

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

4 Ostatnio edytowany przez laborant (2026-09-13 21:34:47)

Fred Left... Automatycznie oryginał stał się "Fred Right" / "Right Fred" :>

To może mieć jakieś konotacje ideologiczne.
I muzyka od końca. Hmm. Czy to jeszcze legalne???

5 Ostatnio edytowany przez Jacques (Wczoraj 06:32:17)

Right Said Fred ;-)

6

Piekło zamarzło ;)

Czas na emeryturę...

7

A czy da się w górę?

8

Czyli szykuje się sequel: "Rightup Fred" i ewentualnie "Leftdown Fred" idący tyłem, w lewo i w dół (na ukos)?

9

W dól to najlepiej River Raid ;-)

10

wow, świetne.

Zbliża się moment w którym dostaniemy na Atari tytuły o których marzyliśmy za dzieciaka :-)

szanowny panie AI, opublikuj Spy vs Spy 4 na silniku 2 albo 3 :)

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

11

Sikor napisał/a:

Super ;)
Następny będzie FRED? Wtedy nie będzie już złośliwością powiedzenie "przeszedłem FREDA w lewo" :P

No to się Sikor doczekał :) - Najpierw przeszedł, a potem gra powstała :)

A ja zgłaszam błąd - widać to już w prezentacji - jak się poczeka - gdy pajączki chodzą w górę i w dół grafika pod nimi się obraca :) Po za tym szkoda, że menu nie jest obrócone ;)

12

A dlaczego Fred wyszedł?

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600 jr. + Video Game Brain + Harmony Encore + Pluscart(+) + Synthcart /// Atari Super Pong

13

No mega to jest, trochę zniechęca mnie do nauki programowania asemblera bo ai za chwilę zrobi to lepiej. Choć od lat nic w tym kierunku nie ruszyłem więc to raczej wymówka ;)

Mając doświadczenie z Fredem spróbuj przerobić kultową Gianę Sisters na Commodore 64. W świecie Commodore wywołałbyś ogromne poruszenie :)

14

Jacques napisał/a:

W dól to najlepiej River Raid ;-)

Diver raid :)

15

JackMF napisał/a:

Mając doświadczenie z Fredem spróbuj przerobić kultową Gianę Sisters na Commodore 64. W świecie Commodore wywołałbyś ogromne poruszenie :)

Giana niedługo będzie, miała być wysłana na konkurs ABBUC. Bez AI.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

16

JackMF napisał/a:

No mega to jest, trochę zniechęca mnie do nauki programowania asemblera bo ai za chwilę zrobi to lepiej. Choć od lat nic w tym kierunku nie ruszyłem więc to raczej wymówka ;)

To jest bez sensu podejście :) Trochę sam sobie odpowiedziałeś, że to kolejna wymówka, bo w sumie jaka dzisiaj realna (majątkowa) wartość może być z programowania 6502 na Atari??? :) To tylko hobby...

A co do AI, to najprostsze chaty są pomocne przy nauce programowania o ile ktoś nie przenosi na nie całej roboty.

A co do tego że AI za chwile zrobi lepiej. Nie za chwile, już. Tylko dwa problemy - i tak ktoś musi coś najpierw wymyślić, a później musi to jednak sprawdzić. A i tak czasami trzeba ją naprowadzać na właściwe tory, więc tak czy tak znajomość programowania nadal w cenie.

kupię Atari 815 i 820 :)

17

perinoid napisał/a:

Giana niedługo będzie, miała być wysłana na konkurs ABBUC. Bez AI.

O, nie wiedziałem, fajnie że ktoś nad tym pracuje. Choć dla mnie to czysta ciekawostka, mój mózg się już raczej nie przestawi aby pójść w lewo. :)

przemek-o napisał/a:

To jest bez sensu podejście :) Trochę sam sobie odpowiedziałeś, że to kolejna wymówka, bo w sumie jaka dzisiaj realna (majątkowa) wartość może być z programowania 6502 na Atari??? :) To tylko hobby...

Tak wiem, musze w końcu przysiąść do kursu Larka. Mam teraz wszystko na tacy wystarczy sięgnąć ;) Pogadałem z ai i chce pomagać :)

18 Ostatnio edytowany przez tebe (Dzisiaj 11:42:59)

https://www.atari.org.pl/informacje/gia ... 8-bit/2787

https://youtu.be/znW9VQ-kq-A

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C