251

Jakby to był polarny kondek to pewnie można by i tantal założyć. Ale skoro jest bipolarny...

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

252 Ostatnio edytowany przez lopez (2026-09-09 06:56:02)

W sumie to ciekawe, że np. w PTODT Stereo II zalecają usunięcie tego kondka, może po prostu go wylutować bez kombinacji?

253 Ostatnio edytowany przez laborant (2026-09-09 07:47:31)

On jest na wejściu Audio z ECI, więc nie będzie słychać kowoksa z IDE+ i z czegoś może jeszcze z rozszerzeń, które używają tej linii. W drugą stronę wchodzi na C19, też bipolara w torze Audio.

254

Ten "kondziorek" jest na płytce STEREO II a pozostawienie tego kondensatora na płycie głównej Atari powodowało by sprzęganie (piski).

255

Czyli jak planuję w jednym Atari Antonię2 i PTODT Stereo II, to i tak trzeba ten rzeczony kondensator usunąć?

Moje skany czasopism i książek z epoki: https://chomikuj.pl/uicr0Bee ; https://archive.org/details/@uicr0bee
Potrzebujesz dyskietki? Proszę: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887
<-- Kontakt prywatny proszę przez "E-mail", a nie "PW".

256

Ale to w przypadku podłączenia czegoś do ECI? No bo bez to wg mnie on wisi w powietrzu i nic nie robi. Chyba, że mówimy o jakimś innym - C19 albo C20?

257

Dobra, już widzę po co to dokładnie jest, widać na płytce Stereo II są całkowicie osobne tory dla SIO Audio i ECI Audio i żeby ich wejścia nie miksowały się na płycie, to trzeba wywalić C22 i C19 - nawet bez podłączania czegoś do ECI. Także tak, musisz go wylutować.

Ja mam pomontowaną tą poprzednią wersję Stereo, pierwszą i tam nie było tej sytuacji, więc mnie zdziwiła ta akcja z C22.

@kkrys. A kiedy znów będą płytki Stereo II do kupienia?

258

Jest BOM / BOMy kondensatorów do zakupu do wymiany?

259

Jeżeli ma być prawidłowo wmontowane Stereo II to trzeba usunąć C22 i C19, niezależnie od Antonii2.

Jeżeli bez Stereo II lub z innym starszym, to C22 zastąpić przez ten od Simiusa lub dać elektrolit BP 4,7mikro na 35v, albo:

pochylić, czy dolutować nogi od innego,
dać dwie podstawki i zostawić,
usunąć całkiem, jeśli nie potrzebujesz dźwięku z ECI.

260

@laborant i inni:

Trudno na dzień dzisiejszy określić kiedy będę mógł spowrotem wrócić do zabawy w retro. Półtora roku temu nabyłem się problemów zdrowornych a dodatkowo we wrześniu zeszłego roku oślepłem. Jestem już po oreracjach oczu ale co 3-4 tyg biorę zastrzyki w gałki oczne. Dodatkowo niedawno jeszcze miałem problemy z siatkówką bo sądząc, że już jest lepiej zacząem conieco przesilać oczy naprawami. Niestety na dzień dzisiejszy zostało mi tylko "leniuchowanie" i doradztwo telefoniczne.

261

Przykro mi słyszeć, że tak się potoczyło i życzę, by sprawy krok za krokiem szły w dobrym kierunku. Będziemy zatem czekać na dobre wieści i to bynajmniej nie ze względu na stereo. Wracaj do zdrowia - w spokoju  i bez lutownicy!

262

@kkrys
Dużo zdrowia i wielkie dzięki za Twoją całą dotychczasową robotę w świecie Atari. Wierzę, że wszystko wróci do normy i za to trzymam kciuki. Tymczasem odpoczywaj i zdrowiej!

263 Ostatnio edytowany przez Cyprian (2026-09-12 21:31:33)

@kkrys Życzę szybkiego powrotu do zdrowia Panie Krzysztofie.

Antonia 2 / ATW800/2 / Atari V4sa / Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SUB/AVGcart / FujiNet / DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

264

@kkrys zdrowia /I\ .!.

265 Ostatnio edytowany przez mkolodziejski (Wczoraj 15:50:29)

1. przemek-o
2. perinoid
3. As
4. laborant
5. Spencer
6. mono
7. krap
8. pablozp
9. macgyver
10. Drakon
11. Lizard
12. dra030
13. dely
14. AdamK
15. pin
16. Cyprian
17. uicr0Bee
18. pajero
19. Yezy
20. Rocky
21. mayonez
22. SuN
23. JLS
24. hsimpson
25. Dragmar
26. Izy
27. Cobol
28. Lopez
29. Goolash
30. Czarny_faraon
31. lemiel - można z Sophią 3 do kompletu?
32. electron (powtórka zamówienia z aage)
33. arctus x2 (też powtórka zamówienia z aage)
34. seban (o ile nie jest jeszcze za późno)
35. markus0321
36. Marbed (bardzo poproszę)
37. mkur (o ile jeszcze można)
38. pigula/shpoon - 2 sztuki, ale proszę o płatność i realizację po 1 września, bo w tym miesiącu już nie uciągnę finansowo
39. Misza - 2 sztuki