Wygląda na to że Larek i Revive Machines przespali temat. Retrogames spije śmietankę. 800XL już w kwietniu. Pewnie za ułamek ceny RM800.

https://x.com/THEC64_RGL/status/2108168 ... 24206?s=20

2

będzie można porównać obie maszyny, możliwe że Retrogames będzie chciało zablokować inicjatywę Larka i Revive Machine

liczę że Larek i Revive Machine jest bliżej naszych oczekiwań niż Retrogames

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

3 Ostatnio edytowany przez Charlie Runkle (2026-10-09 16:43:46)

Sprzętowo- nie ma moim zdaniem nad czym dyskutować. Ja wybieram RM800, tyle że takich maniaków wśród chętnych na Atari jak ja i mnie podobni to będzie może z 10-20%. Pozostałe 80% weźmie sprzęt z Joyem za 600PLN, a nie za 1600. Bądźmy realistami. Pojawiła się tania alternatywa, więc większość obawiam się że zagłosuje portfelem, a RM800 podzieli los... naszego poniekąd świetnego ZXa- Mumio. Obym się mylił. Cóż... będzie mi szkoda. RM800 kupię pewnie i tak, (EDIT: choć będę mocno się przyglądał cenie, bo... zaczęli nią niektórzy już straszyć)

4

tak, cena decyduje

*- TeBe/Madteam

5

Charlie Runkle napisał/a:

Sprzętowo- nie ma moim zdaniem nad czym dyskutować. Ja wybieram RM800, tyle że takich maniaków wśród chętnych na Atari jak ja i mnie podobni to będzie może z 10-20%. Pozostałe 80% weźmie sprzęt z Joyem za 600PLN, a nie za 1600. Bądźmy realistami. Pojawiła się tania alternatywa, więc większość obawiam się że zagłosuje portfelem, a RM800 podzieli los... naszego poniekąd świetnego ZXa- Mumio. Obym się mylił. Cóż... będzie mi szkoda. RM800 kupię i tak.

The ZX Spectrum, ZX Spectrum NEO, ZX Spectrum NEXT ... dla każdego coś dobrego. Mam NEO, czekam na NEXTA, czy kupię The ZX Spectrum ? raczej nie. Ale jest miejsce dla każdego.

The C64, C64 Ultimate ... też się jakoś mieszczą na rynku.

The Atari 800XL, RM 800XL ... nie widzę problemu.

Produkty Retrogames to takie zabawki na przysłowiowe 5 minut. Kupisz, odpalisz, schowasz do szafy i zapomnisz.

ZX Spectrum NEXT, C64 Ultimate i RM 800XL to zupełnie inny sprzęt, dla innej kategorii ludzi.

6

Prawie tysiąc. Sporo. Treść zapowiedzi szczątkowa jak na początku z The A1200.

7

Ja tam trochę nie rozumiem fenomenu takich konstrukcji. Ogólnie uważam że one są chyba skierowane do tych którzy chcieliby sobie przypomnieć "jak to było dawniej" nie wchodząc w prawdziwe retro. Oczywiście to drugie nie dla każdego, bo czasami zastanawiam się czy nie ciekawszym w tym wszystkim jest doprowadzanie takiego antyka do stanu "prawie" fabrycznego, lub zmodernizowanie go w celu łatwej używalności.
Bo realnie z kilkudziesięciu retro kompów częściej używam może dwóch.

A patrząc na szum w necie to wygląda tak jakby sam Tramiel powrócił do żywych razem ze starym zespołem i zbudował nowe Atari i ogłosił jego wypuszczenie na rynek :/

kupię Atari 815 i 820 :)

8

Dla mnie te konstrukcje mają sens. Gdybym chciał spróbować jak to jest pograć na Sega Master System i zobaczył w sklepie taki "The SMS", to chyba wolałbym kupić i mieć gotowe pudełko do podłączenia do TV, niż szukać oryginalnej konsoli w dobrym stanie za rozsądne pieniądze, naprawiać już zużytego pada i szukać oryginalnych cartridge tudzież jakiegoś z kartą SD.

9

>>  weźmie sprzęt z Joyem za 600PLN
panie, to chyba będzie po kilku latach i kilku przecenach. w preorderze mi się pokazuje cena ~1000zeta/978,00. drożej niż A1200.
się nie wysilili: joy z 400mini, soft (karuzela, nawet część gier ta sama) z mini, przypuszczalnie obsługa cartów jak w 2600+ (czy jak to się zwało). dodali fizyczną klawiaturę (co też już mają obcykane w poprzednich 'emulatorach'). nie liczę ani na stereo ani na rozszerzony do 1m ram.
wygląga ok, ale tylko tyle. jak ma stać i wyglądać, to mogę z szafy wyjąć i postawić oryginalne 800xl.
tak, też zasadniczo czekam na RM.

10

VLX napisał/a:

Dla mnie te konstrukcje mają sens. Gdybym chciał spróbować jak to jest pograć na Sega Master System i zobaczył w sklepie taki "The SMS", to chyba wolałbym kupić i mieć gotowe pudełko do podłączenia do TV, niż szukać oryginalnej konsoli w dobrym stanie za rozsądne pieniądze, naprawiać już zużytego pada i szukać oryginalnych cartridge tudzież jakiegoś z kartą SD.

Tylko że to też nie jest za rozsądne pieniądze :P Ale tak, zgadzam się, w takim podejściu to ma sens. Zresztą też to napisałem.

11 Ostatnio edytowany przez Charlie Runkle (2026-10-09 16:40:39)

takron27 napisał/a:

>>  weźmie sprzęt z Joyem za 600PLN
panie, to chyba będzie po kilku latach i kilku przecenach. w preorderze mi się pokazuje cena ~1000zeta/978,00. drożej niż A1200.
się nie wysilili: joy z 400mini, soft (karuzela, nawet część gier ta sama) z mini, przypuszczalnie obsługa cartów jak w 2600+ (czy jak to się zwało). dodali fizyczną klawiaturę (co też już mają obcykane w poprzednich 'emulatorach'). nie liczę ani na stereo ani na rozszerzony do 1m ram.
wygląga ok, ale tylko tyle. jak ma stać i wyglądać, to mogę z szafy wyjąć i postawić oryginalne 800xl.
tak, też zasadniczo czekam na RM.

Te sprzęty od Retogames za 3 miesiące są sprzedawane w marketach około -30%, więc pewnie na 600- 650 się skończy po tym jak kurz opadnie. Czy to zła cena? Cholera wie. Myślę że jednak... nie jest zła. Biorąc pod uwagę że ma hdmi, złącze carta, jest plug and play... Czy to jest sprzęt dla każdego? Raczej jak każdy wypust od Retrogames- nie. Czy kupię? Na bank tak, choć mam 800XL z 1MB i Sophią oraz 65XE w zewnętrznym stanie fabrycznym z dobrymi modami wewnątrz jak reset, 4 systemy etc. Plus SiO2SD, carty etc. Czy kupię od Larka RM800XL? To będzie zależało mocno od ceny. Nie sądzę że będzie wyceniony poniżej 1500, więc za te pieniądze sobie bym odpuścił. Zamierzałem kupić na 100% tak czy inaczej, ale zaczęto teraz straszyć ceną powyżej dwójki tu i ówdzie... więc za takie pieniądze to posypuję głowę popiołem i raczej nie, chociaż się przymierzałem mocno. Postawiłem sobie granicę zdrowego rozsądku na poziomie 1500. Nieprzekraczalną.

12

przemek-o napisał/a:

Ja tam trochę nie rozumiem fenomenu takich konstrukcji. Ogólnie uważam że one są chyba skierowane do tych którzy chcieliby sobie przypomnieć "jak to było dawniej" nie wchodząc w prawdziwe retro.

Właśnie dla takich są przeznaczone :) My nie jesteśmy ich celem sprzedażowym, a skoro produkują kolejne sprzęty, to znaczy że na nich zarabiają i nie ma co zaklinać rzeczywistości, że nagle wypuszczą FPGA z wszystkimi portami, ponieważ to będzie "za trudne" dla zwykłych userów, którzy chcą sobie zagrać w Boulder Dash i River Raid raz na pół roku.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

13

dely napisał/a:
przemek-o napisał/a:

Ja tam trochę nie rozumiem fenomenu takich konstrukcji. Ogólnie uważam że one są chyba skierowane do tych którzy chcieliby sobie przypomnieć "jak to było dawniej" nie wchodząc w prawdziwe retro.

Właśnie dla takich są przeznaczone :) My nie jesteśmy ich celem sprzedażowym, a skoro produkują kolejne sprzęty, to znaczy że na nich zarabiają i nie ma co zaklinać rzeczywistości, że nagle wypuszczą FPGA z wszystkimi portami, ponieważ to będzie "za trudne" dla zwykłych userów, którzy chcą sobie zagrać w Boulder Dash i River Raid raz na pół roku.

Ja przez chwilę miałem nadzieję że to będzie klon tak jak zapowiadany Neo Geo Aes+.
To byłby sztos.

14

Jak będą po 499pln / 399pln to zakupię ;)
Czekam na rm 800xl !

15

da radę przełożyć klawisze do 800XL?

Atari V4sa / Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM146 / SM124 / SC1435
Antonia 2 / ATW800/2 / SidecarTridge / ACSI2STM / Mach64 VME / Mach32 VME / ET4000 VME / Atari 1050 / DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

16

https://www.youtube.com/watch?v=JDk4QcjtdE0

podrasowana wersja The 400 Mini, bez drugiego POKEY-a, bez VBXE, bez FujiNET, max 128K

*- TeBe/Madteam

17

Cyprian napisał/a:

da radę przełożyć klawisze do 800XL?

jak wszystko przerobisz, albo dorobisz na jakimś pico lub duino dekoder na sygnały wymagane przez atari to tak. Tylko chyba taniej będzie kupić taka do atari, bo kilka projektów ztcw jest.