Spotkałem się z opinią, że łatwiejsza (tańsza?) do rozbudowy jest Mega ST. Prawda li to?
Na Forum raczej STe polecacie najczęściej.
P.S. Jestem fanatykiem i nawet seksi obudowa TTki mnie nie przekonuje. ;-)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
MyAES 0.99 Beta 8 Nowa wersja MyAES z poprawkami błędów
Działające RM800XL! Na X pokazano działającą replikę RM 800XL - to ważny krok w stronę gotowego produktu.
PyDPainter 2.2.0 Pixel art w stylu Deluxe Paint.
SillyVenture 2025SE - nowe wiadomości Ruszyła sekcja regulaminów i uploadu prac. Zaktualizowano regulamin i dodano nową kategorię muzyczną
Doom8088 dla Atari ST Nowy port Dooma na Atari ST bazuje na wersji dla 8088 i wspiera tylko pierwszy epizod
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Mega ST vs Mega STe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Spotkałem się z opinią, że łatwiejsza (tańsza?) do rozbudowy jest Mega ST. Prawda li to?
Na Forum raczej STe polecacie najczęściej.
P.S. Jestem fanatykiem i nawet seksi obudowa TTki mnie nie przekonuje. ;-)
A co za różnica co weźmiesz ? Pewnie i tak będzie to stało u Ciebie na półce, przed świętami przetrzesz kurz i będziesz podziwiał swój kolekcjonerski nabytek :lol:
Pewnie taka, macguyver, że TTka może i ładniej wygląda od ST, a jednak z jakiegoś powodu jej nie szukam.
Chciałem ocenić koszty z jakimi musiałbym się liczyć na rozszerzenia, tylko tyle. :-) Widzisz, ja biedny jestem. Na dwie Megi mnie nie stać. ;-)
Więc tak:
1. Mega STE - pamięci na krótkich SIMMACH (można je dostać), 4 gniazda, system widzi max 4MB. W mega ST - trzeba się bawić w lutowanie na układach ;)
2. Karty graficzne - do MEGA STE pasuje sporo kart VME (takie jak w TT-ce), trzeba tylko poszukać takiej, co ma tryb kompatybilny z STE. Do serii ST - są chyba 4 na krzyż (czyli - trudniej dostać).
3. Klawiatura - tu nie gra roli, różnią się tylko obudową.
Poza tym za STE przemawia: blitter, 4096 kolorów (w mega ST 512, jak w standardowej serii ST).
Inne rozszeżenia (PC, 68030 itp) były zasadniczo robione oddzielnie dla obu modeli i ich dostępność jest zbliżona. Aha, jeszcze TOS 2.06 możliwy do zamontowania w STE w pełni wykorzystuje jej możliwości (w tym obsługę dysków).
Reasumując: wybór należy do Ciebie. Pamiętaj, że część programów działa tylko ze starszymi TOSami (mega ST), część tylko z nowszymi (STE). W zależności od tego, jak chcesz sprzęt wykorzystywać - ten wybierz.
Dzięki za info!
W sumie na moje skromne ambicje i możliwości rozszerzenia VME rzeczywiście najbardziej mnie pociągają (dlatego Mega). No i w jakiejś odległej przyszłości...
Inne rozszeżenia (PC, 68030 itp) były zasadniczo robione oddzielnie dla obu modeli i ich dostępność jest zbliżona. Aha, jeszcze TOS 2.06 możliwy do zamontowania w STE w pełni wykorzystuje jej możliwości (w tym obsługę dysków).
... rzeczywiście coś na kształt PAK68/3 mnie zainteresowało, choć nie mam złudzeń co do ceny i dostępności - to wyciekczka na odleglejszą przyszłość. Niemniej montaż tego jest chyba trudniejszy na STE:
The processor must be removed from the Main board and replaced by a base. That is not unfortunately as simple, as it sounds oneself, particularly if the CCU in PLCC design is present (as in the 1040STE and MegaSTE).
I w sumie dlatego nieśmiało założyłem ten wątek... :-)
Niemniej, o co chodzi z "pełnym wykorzystywanie możliwości" w odniesieniu do dysków?
Chodzi o to że w Mega ST jest starszy TOS który nie obsługuje dysków twardych i o ile sie nie mylę trzeba jakis sterownk ładować i wogól są kombinacje alpejskie. Mega STE ma TOS z obsługą dysków i ponadto coś ala kontroler SCSI.
Ponadto w Mega STE można zamontować koprocesor który odciąża procka, a czy w Mega ST jest to możliwe ,niewiem.
W sumie na moje skromne ambicje i możliwości rozszerzenia VME rzeczywiście najbardziej mnie pociągają (dlatego Mega). No i w jakiejś odległej przyszłości...
Pamiętaj, że Mega ST nie ma VME, ma tylko swoje własne gniazdo rozszeżeń.
... rzeczywiście coś na kształt PAK68/3 mnie zainteresowało, choć nie mam złudzeń co do ceny i dostępności - to wyciekczka na odleglejszą przyszłość. Niemniej montaż tego jest chyba trudniejszy na STE:
Niekoniecznie. Niektóre rozszerzenia są dopasowane (jak pisałem wcześniej) do modelu i wpina się je w gniazda rozszerzeń (i w tym, i w tym modelu są takie - tylko tyle, że w Medze ST możesz je mieć zajęte przez kartę graficzną). Oczywiście, czasem trzeba coś tu i ówdzie przyciąć i poprowadzić do płyty kilka kabelków, ale z tym się trzeba zawsze liczyć. Część z nich (dopałki także) jest nawet widoczna dopiero po odpaleniu sterowników, a tak są dla systemy przezroczyste (w tym wspomniane przez Ciebie PAKi).
W każdym razie - nie mi oceniać, co jest dla Ciebie lepsze. Powodzenia.
Aha, jeszcze dźwięk (tu nikt chyba nie wspomniał): Mega ST ma dźwięk mono, Mega STE Stereo (analogicznie jak w serii STE).
Chodzi o to że w Mega ST jest starszy TOS który nie obsługuje dysków twardych i o ile sie nie mylę trzeba jakis sterownk ładować i wogól są kombinacje alpejskie. Mega STE ma TOS z obsługą dysków i ponadto coś ala kontroler SCSI.
Jak nie obsługije dysków ? Podpinasz dysk do portu ASCI i jest wypas! przecież magefile jest(był) stylistycznią dostosowany do megi..
Adam Klobukowski napisał/a:Chodzi o to że w Mega ST jest starszy TOS który nie obsługuje dysków twardych i o ile sie nie mylę trzeba jakis sterownk ładować i wogól są kombinacje alpejskie. Mega STE ma TOS z obsługą dysków i ponadto coś ala kontroler SCSI.
Jak nie obsługije dysków ? Podpinasz dysk do portu ASCI i jest wypas! przecież magefile jest(był) stylistycznią dostosowany do megi..
Ale to takie... zewnętrzne ;)
No a co masz Adam w MEGA STE jako opcje? przejscie z ACSI do SCSI. Do tego nie jest potrzebny NOWY TOS (2.0) To akurat nie jest zadna roznica. TOS 2.0 startuje z dyskow IDE, ale tego toc
jest ciezko podpiac, to znaczy nie ma tego w standardzie.e.
Ogromne dzięki Wszystkim za wszystkie informacje. Udało mi się dostać Mega STE. :-)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Mega ST vs Mega STe
Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 59 zapytań