Temat: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

Cześć

Było sobie 520STF z TOSem 1.02 FR. TOS został zmieniony na 1.04 UK. Komputer trochę popracował i podczas formatowania dyskietki nastąpił zdaje się reset i dalej był już czarny ekran z białą ramką. Po powrocie do oryginalnego TOSa na ekranie są pionowe kolorowe paski. Na paskach zdarzają się też śmieci - kropki. Według właściciela kropki pojawiały się na ekranie już wcześniej, przed wymianą TOS.
Właściciel wspominał, że dość mocno upychał nowe kości TOS, w dodatku bez wyjęcia płyty, więc pierwsze moje podejrzenie padło na podstawki i ich luty, ale wszystko wydaje się tu być ok. Jakiś pomysł, co dalej z tym robić?

Ostatnio edytowany przez maciekb (2021-05-17 17:30:48)

65xe, 520st, 1040stf

2

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

Może przy tym upychaniu ścieżki popękały?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

Pewnie jest taka szansa, chociaż sprawdziłem chyba wszystkie przejścia od podstawek TOS i tu raczej nic nie strzeliło. Co nie znaczy, że przy naprężeniu nie poszło coś dalej.
A kropki pojawiające się w losowych miejscach, które występowały przed wymianą TOS, to nie jakieś problemy z RAM?

Ostatnio edytowany przez maciekb (2021-05-17 17:36:16)

65xe, 520st, 1040stf

4

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

A jakieś zdjęcie poglądowe możesz zrobić?

Sikor umarł...

5

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

A tak trochę w ciemno... Sprawdź zworki ustawiające rodzaj kości TOS. Pewnie pudło - ale sprawdź.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

6

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

A jeszcze wyjęcie i ponowne włożenie w podstawki pozostałych układów, szczególnie GLUE i MMU?

7

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

Ja bym obstawiał którąś z kostek pamięci RAM.
Zobacz czy któraś, tak po 2 - 4 minutach przypadkiem nie jest nadnaturalnie gorąca,  wręcz parząca.
A w między czasie na włączonym kompie dotykaj, uciskaj, przesuwaj na boki Kości TOS, może coś się poruszy na ekranie, tak samo kostki RAM.
TOS masz na 2 czy na 6 ukłąaach ?.

Ostatnio edytowany przez Atari-User (2021-05-17 22:27:13)

8

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

@Sikor: Załączam zdjęcie.

@perinoid: Płyta to C070523-001 rev. D. Nie widzę żadnych zworek. Zresztą TOS 6-kostkowy został zamieniony na TOS 6-kostkowy i ten drugi działał jakiś czas. Obecnie nastąpił powrót do oryginalnej wersji, która wyświetla te kolorowe paski.

@x_angel: Wszystkie chipy w podstawkach zostały ruszone.

@Atari-User: RAM był sprawdzany pod kątem grzania - wszystko zimne. TOS w miarę możliwości był uciskany :) Też bez rezultatu.

Ostatnio edytowany przez maciekb (2021-05-19 11:19:59)

Post's attachments

Atari520stf.jpg 253.29 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
65xe, 520st, 1040stf

9

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

Widzisz, zdjęciu już mówi dużo. Tu bym wykluczył od razu RAM - bo pasy to przypadłość RAM często, ale  nie takie (choć oczywiście mogę się mylić). Nie masz nigdzie zwarcia w torze video? Trzeba by prześledzić schemat, ale tu raczej nie pomogę :/

Sikor umarł...

10

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

Przypomnę może, że przy TOS 1.04 efekt jest inny - czarny ekran z białą ramką.

65xe, 520st, 1040stf

11

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

No, Tak jak napisał kol. Sikor
Takie pasy to nie wina RAM
Skoro jeszcze niedawno Atarka działała, i nie poleciał widelec w elektronikę,  w czasie pracy, to może wyzionął ducha jakiś kondensator - elektrolit, a może zasilacz nie trzyma odpowiednich napięć ?.

Czy jak są na ekranie te pasy, to podłączałeś jakieś głośniki, słuchawki , słychać kliknięcie klawiszy z komputera ?.

12

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

Opieram się na informacjach zasłyszanych, czyli po wymianie TOS trochę działał, żadne widelce chyba w niego nie wpadły :)
Zasilacz miał spuchnięte kondensatory więc je profilaktycznie wymieniłem. Napięcia są w normie. Kondensatory na płycie wyglądają dobrze. Klawisze nie klikają, więc to nie jest tylko kwestia braku obrazu - raczej nic "w tle" się nie uruchamia.

Ostatnio edytowany przez maciekb (2021-05-20 18:08:13)

65xe, 520st, 1040stf

13

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

To moj komp , widelca nie bylo ;). Ekran przez 2sek na oryginalnym tos jak ma zdjeciu ktore zalaczam, pozniej ta tecza. Na UK czarny ekran + biala ramka. Biale kropki jak dzialal byly zawsze w tym samym miejscu. Zawiesil sie na formatowaniu dyskietki, ktorejs z kolei, pare sformatowal. Po ponownym uruchomieniu efetk jak widac

Post's attachments

IMG_20210520_204034.jpg 1.26 mb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

14

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

ramik, masz inne ST, podmień MMU i sprawdź.

ps. czarny kwadrat i biały ekran więc obstawiam, że pomieszałeś kolejność kości TOSu.

Ostatnio edytowany przez lopez (2021-05-21 09:11:09)

15

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

mam :)  tylko rozwiń co to MMU i gdzie go szukać. Dodam, że klawiaturę tez podmieniłem z AZERTY na QWERTY przy podmianie TOS, ale chyba ona nie mogła czegoś spalić, tym bardziej że działała.

16

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

Za old-computers.com

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=7797

520 STF MAINBOARD

    (1) 512 KB RAM chips (16x41256). Provision is made to upgrade the RAM size to 1 MB
    (2) TOS ROM's (2x32K)
    (3) MMU custom chip
    (4) 68000 CPU, here a Hitachi version
    (5) The Shifter custom video chip is protected by a metallic cover
    (6) Glue custom chip
    (7) Multi-Function Peripheral (MFP) chip
    (8) 2x6850 ACIA chips
    (9) Yamaha sound chipset
    (10) Floppy disk controller chip
    (11) DMA controller chip

Post's attachments

Atari_520stf_Mainboard_s1.jpg 107.8 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

17

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

Mam Atari STF i taki sam objaw, Tos nie był ruszany. Do usterki doszło podczas grania. Ja obstawiam RAM. Ale mam drugie ST wiec to jest na części.

1088XEL i inne XL, XE, ST.

18

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

a paski podobne identyczne ? mozesz wrzucic screena?

19

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

Wyciągnij z podstawek MMU  i Glue na początek i wyczyść IPA wsadź ponownie i sprawdź.


--- PRYWATA ---
@darpajdpps: jak na części i nie uda ci się naprawić to może chcesz sprzedać MMU? przywrócił bym do życia swoją płytę do krótkiego STka.

20

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

W wolnej chwili sprawdzę, może pomoże wyjęcie i ponowne wsadzenie tych scalaków.

1088XEL i inne XL, XE, ST.

21

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

wszystkie układy sprawdzone działają, został RAM.

22

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

Coś w tym może być, jak walczyłem z krótkim 520ST i źle wlutowałem pamięć (w sumie nie dolutowałem jednego pinu) to otrzymałem bardzo ładne kolorowe linie z góry na dół

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=7813

Post's attachments

linie.jpg 268.4 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

23

Odp: 520STF - kolorowe pasy na ekranie

Taki statyczny obraz w paski świadczy o tym, że Shifter odczytuje ciągle ten sam wiersz pamięci lub wcale nie odczytuje zawartości pamięci tylko (niezależnie od wystawionego adresu) jakieś śmieci "zatrzaśnięte" w buforze magistrali. Czyli na początek do sprawdzenia są układy 74LS373 i 74LS244 oraz MMU.

Ostatnio edytowany przez _tzok_ (2021-05-24 10:56:00)

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)