Jakiś czas temu użytkownik forum o pseudonimie "wujuj23" w tym oto wątku: "Magnetofon XC12 - co to za płytka w magnetofonie", zapytał co właściwie znajduje się w jego magnetofonie. Korzystając z tego że wujuj23 dołączył zdjęcia obu stron płytki tego turbo postanowiłem jak zwykle dokonać "inżynierii wstecznej" i rozrysować schemat tego turbo, był dość prosty więc nie zajęło to dużo czasu.
Okazało się że jest to kolejna wersja/odmiana Turbo Blizzard, tym razem oparta na jednym układzie scalonym i jednym tranzystorze, bez zbędnego gadania prezentuję zatem poniżej schemat tej wersji Blizzard-a:
^^^ kliknij i otwórz w nowej karcie, aby uzyskać obraz wyższej rozdzielczości.
Oczywiście wersja wektorowa również do pobrania tutaj: Blizzard -"one chip" version.
Nie mam tutaj chyba chyba za dużo co gadać i opisywać bo konstrukcja jest bardzo prosta. Wykorzystuje jeden tranzystor Q1, jako przedwzmacniacz i odwracacz fazy, po czym z 4-rech bramek NAND (7403) stworzono multiplekser który to potrafi przełączyć magnetofon z trybu normal na turbo. Przełączania dokonuje się za pomocą zmiany stanu linii DATA_OUT (pin #5 portu SIO).
Jedna ważna uwaga wartości elementów raczej zgadywałem, bo rozdzielczość i jakość zdjęć nie dały mi pewności czy aby dobrze interpretuję widoczne kolory. Tranzystor Q1 też nie widziałem jego oznaczenia przyjąłem jednak że jest to jakiś NPN, np. BC108 lub podobny (sądząc po obudowie i sposobie podłączenia). Jeżeli szanowny kolega wujuj23 zechce wykonać dokładniejsze fotki i podać oznaczenie widniejące na tranzystorze oczywiście zaktualizuję schemat.
Postanowiłem rozrysować schemat tejże wersji turbo Blizzard, bo jest to wersja bardzo kompaktowa i minimalistyczna, pomysłodawca uprościł mocno konstrukcję pozbywając się większości elementów dyskretnych i wielu stopni przedwzmacniacza wykorzystując wyjście limitera (pin #8 układu LM324), dodał niewielki układ kształtowania impulsów składający się C1 i R2, po czym zastosował odwracacz fazy i prosty przedwzmacniacz składający się z Q1, właściwie to nawet trudno uznać za przedwzmacniacz, można to uznać raczej układ dostosowujący poziom sygnału potrzebny do prawidłowego jego przełączania przez bramkę TTL. I to chyba tyle.
Ostatnio edytowany przez seban (2023-05-10 13:10:54)