Odp: Hard & Soft GmbH - ATBUS TOS CARD 2 - projekt zakończony
Ładne to, gratuluję ukończenia kolejnego projektu!
Sam co prawda nie ma w co wkładać tych wynalazków wszystkich, ale podziwiam samą pracę, jak i efekty:-)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Czwarta edycja ATASCII Compo! Dziś, 1 października 2024, oficjalnie rozpoczął się okres nadsyłania prac!
Silly Venture 2024 SE - stuff Dostępny jest już stuff z zeszłomiesięcznego party Silly Venture 2024
FujiCup FujiCup ma na celu wspieranie sceny gier retro, dając uczestnikom szansę na pokazanie swojego talentu
Echa Silly Venture 2024 SE Są już dostępne wyniki Silly Venture 2024 SE
Uaktualnienie firmware do The400 Poprawki do "fizycznego" emulatora ośmiobitowych komputerów i konsol Atari.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ładne to, gratuluję ukończenia kolejnego projektu!
Sam co prawda nie ma w co wkładać tych wynalazków wszystkich, ale podziwiam samą pracę, jak i efekty:-)
po obsadzeniu rabaty oraz wrzuceniu kolejnej tony wungla do komórki na zimę poszedłem do mojej laserowej wyżymaczki GALi i odzyskałem wsady do obydwu chipów.
Człowiek renesansu :)
No i poszło do fabryki.
Kurcze, muszę poszukać kolejnego diwajsa żebyś nie nie nudził jesienią ;)
@tOri, a co powiesz na odrobinę 8-bit: http://atariki.krap.pl/index.php/ATR_8000 - paczka z takim działającym ustrojstwem na mnie czeka, i tak, wiem że jest klon, ale...?
Wow, CP/M w małym Atari :D
Nie wiedziałem, że jest jakiś klon.
Dostępny jako openhardware?
Ostatnio edytowany przez paroos (2024-08-25 14:48:38)
Hej,
@uicr0Bee - stop, stop :) Mam co robić jeszcze na dłuższy czas. Wciąż tylko przestawiam priorytety, uff...
@Sikor - cóż mogę powiedzieć - dlaczego by nie? Nie widziałem klona w sieci - jest serio jakiś? Są dostępne schematy, ale ja schematom dostępnym za bardzo nie ufam dlatego wolę sam odtworzyć połączenia z działającego (!) urządzenia, wtedy jestem w 100% pewien, że to ostatecznie będzie działać. Jeżeli byłaby możliwość analizy Twojego urządzenia - to byłoby super. Co więcej - jeśli to bym odtworzył - prawdopodobnie dałoby się całość zmniejszyć i upakować w coś zgrabniejszego. Przydałoby się też (mimo że jest schemat) również odtworzyć Co-Power88 do tego sprzętu. To robota na zimę jakby co - widzisz uicr0Bee jak to potrafi się rozwinąć? O ile wiem - istnieje również A8500 z dodaną obsługą HDD, ale to już jest chyba totalna rzadkośc?
@paroos jakieś materiały są dostępne. Jednak dopiero gdybym to sam zrobił - byłyby dostępne zarówno Gerbery dla PCB jak i całość dokumentacji konstrukcyjnej
Tak przy okazji - nic nie stoi na przeszkodzie gdybym odtwarzał i budował klony również innych urządzeń z epoki dla Atari 8-bit. Byle by była taka możliwość.
Pozdrawiam
@tOri: stoi, otworzę sobie pakę, porobię zdjątka i podeślę wraz z dyskietką - warto by ją było jakoś zgrać w wersji do odtworzenia cyfrowego, ponoć oryginalnie trzeba z CPM-a tworzyć. Pobawię się potem, ale piszę się na jedną zmniejszoną sztukę jakby co (pierwszy w kolejce, a co?).
@Sikor - zgranie dyskietki to do kogoś z kryofluxem chyba że poszłoby na zwykłym PC. najpierw zaś musiałbyś sprawdzić czy to u Ciebie działa bez problemów :) Co do reszty - się dogadamy.
tOri
P.S. Znalazłem w Polsce WD1797 po 3 złote sztuka :) wziąłem wszystkie siedem... Mam też jakieś WD2797, które się też ponoć nadadzą (mają double density)
Ostatnio edytowany przez tOri (2024-08-25 16:24:24)
Mam z pewnego źródła, a na CPM się nie znam. Ktoś może zgrać? Aha, zasilanie 110V - nie wiem, czy jest zasilacz zewnętrzny, czy nie, trzeba będzie sprawdzić, ale to spokojnie ogarniesz ;)
Hej,
A - jeśli działa to super. 110V ogarnę - mam transformator 230/110 więc problemu nie ma. Wątpię żeby tam była przetwornica szerokonapięciowa... Poproszę kilka w miarę dużych i dokładnych fotek wnętrza, tzn. PCB :)
tOri
edit:
P.S. A skoro tak - proponuję aby poszukać w Polsce i szerzej BlackBox, najlepiej z Floppy board. O ile się orientuję byłbym w stanie raczej bez większych problemów odtworzyć i ten sprzęt.
P.S.S. Właśnie napisałem na Atari Age, że mógłbym odtworzyć również i BlackBox o ile dostanę sprzęt do analizy. To jest również urządzenie, które nie wyróżnia się skomplikowaniem z tego co robiłem dotychczas zwłaszcza, że tak jak ATR8000 także nie ma układów programowalnych. No...Chyba nie ma, bo to będę wiedział po obejrzeniu szczegółowych zdjęć.
Ostatnio edytowany przez tOri (2024-08-25 20:04:47)
Jakby co, to mogę zgrać te dyskietki, przy czym do krapa masz bliżej.
OmniFlop wg dokumentacji umie jakieś cpm-y: http://www.shlock.co.uk/Utils/OmniFlop/OmniFlop.htm. Mam PC z 5.25", Win7 i OF.
Mam też KryoFlux i Greaseweazle jakby co, ale pewnie wyżej wymienieni poradzą.
Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2024-08-25 22:13:54)
To zrobimy tak - jak już do mnie dotrze, wyślę do @uicrOBee, spróbuje zgrać, a Adam potem wyśle do @Delego (będzie z dwu źródeł), potem dyskietka wróci do mnie. Proponuję, aby obrazy zamieścić na jakimś serwerze i w atariki. Czy takie rozwiązanie jest ok dla Was? Koszty wysyłki paczkomatem mogę spokojnie ponieść. Może być też odwrotna droga (Dely, potem uicrOBee), dostosuję się. Odbieram w środę.
Mi pasuje, ale nie chcesz spróbować "in-person" u Krapa jak sugerował dely?
Nie chcę się wcinać w kolejkę :-) Może niech dely spróbuje pierwszy (do Radomia krótszy transport :) ). Pewnie zrobi to skutecznie i nie trzeba będzie dalej wysyłać.
Ale gdyby co, to też jestem gotowy.
Ok. Kwestia podjechania - z braku czasu wygodniej mi wysłać. Jutro odbieram, potem jakoś ogarnę wysyłki.
Hej,
Własnie dotarły PCB TOS Card z Chin. W wolnej chwili zajmę się odpaleniem tej karty i dam tutaj info. Znowu mi się trochę spiętrzyło - potem zacznę sprzęt dla A8 od Sikora i SoulBustera. Następne będą zapewne kolejne urządzenia dla 16/32 bit.
Pozdrawiam
tOri
Hej,
Projekt właśnie został zakończony. Przygotuję dokumentację i za jakiś czas wrzucę na www.
Tak to (po moich adaptacjach) wygląda. Nie jest to 1:1. Jak ktoś zechce to sobie zrobi 1:1. Najważniejsze, że zostały odzyskane wsady do GAL16V8 oraz GAL20V8. Przydał się tu tez RunFei do weryfikacji firmware :) Super.
tOri
P.S. Ten sprzęt jest jakoś wybredny jeśli chodzi o karty CF - niezbyt ich wiele działa z HDDriver. O dziwo Sandiski, które mam nie chciały działać :D Moja adaptacja jest większa oraz wyższa. Do MegaST pasuje bez problemów. Do innych maszyn - nie wiem. Może być zbyt wysoko ze względu na to, że mam do dyspozycji tylko standardowe elementy, a w oryginale zastosowano kilka sztuczek sprzętowych.
Ostatnio edytowany przez tOri (2024-09-23 21:02:55)
Brawo!
Hej,
Projekt zakończony - dokumentacja dostępna jest u mnie na www. Zapraszam :)
tOri
Bravissimo!
Hej,
Projekt zakończony ...
tOri
Czy to coś będzie w sprzedaży?
Hej,
Projekt zakończony ...
tOri
Czy to coś będzie w sprzedaży?
Cześć,
Nie przewiduję sprzedaży tego sprzętu. Jeżeli ktoś będzie chciał zrobić sztukę, kilka - niech robi. Po to jest odtworzona dokumentacja na www.
Pozdrawiam
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.144 sekund, wykonano 12 zapytań ]