Potwierdzam, też jest tak pod emulatorem - czysta Sparta (4.20 i 4.22) bez nakładek wywala system po kilku X CLEANUP-ach.
Nie tylko po kilku X CLEANUP-ach, ale w ogóle po kilku X-cobądziach ;) Wniosek z tego, że "bad guy" nazywa się X.COM.
Co do tego nadpisywania pamięci, to przepełnienie stosu właśnie tym skutkuje. I nie mam na myśli stosu 6502, ale tę strukturę, dzięki której funkcje SDX można wywoływać rekursywnie - do 5-6 zagnieżdżeń właśnie.
A pytałem o CDROM.SYS, bo są tacy co pytają czy będzie w SDX 4.30 :D
O sterowniku do CD-ROM-u więcej chyba wie eru i Casper. A tak na marginesie, to chętnie bym ten sterownik obejrzał ;)
trub: wykryłem jeszcze coś, trudno to nazwać błędem, no w każdym razie jest różnica ... normalnie wpisanie w wierszu poleceń samej gwiazdki powoduje odpalenie pierwszego programu *.COM, który się znajduje na ścieżce poszukiwań. Zazwyczaj, ponieważ CAR: jest pierwsze na ścieżce, ten program to jest CAR:MENU.COM; przez tyle lat, co mam Spartę X, przyzwyczaiłem się, że gwiazdka to jest taki skrócik na MENU...
No i jak się załaduje COM430.COM zamiast COMMAND.COM, to gwiazdka nie wczytuje MENU, w ogóle nic nie robi. Wiesz coś o tym?
Co najlepsze, gwiazdka nie działa w ten sposób tylko wtedy, kiedy jest wpisana jako pierwszy znak linii poleceń. Jak dasz [spacja]* wtedy działa jak dawniej. Wykrzyknik z kolei odwrotnie, działa tylko jako pierwszy znak, to znaczy wpisanie:
działa, natomiast:
już nie bardzo.
[ Dodano: 04.02.2005 01:43:22 ]
Jeszcze jedno: w COM430.COM nie działa COLD /N. Bad parameter, powiada.
KMK
? HEX$(6670358)