Temat: Video Board XE - projekt w 90% zakończony

Z pewną nieśmiałością ....
... chciałbym ogłosić, że prace nad moim projektem Video Board XE zostały praktycznie ukończone.

Projekt polega na zastąpieniu GTIA nowym układem. W efekcie otrzymujemy:

- kompatybilność z GTIA - nie działa tylko stare PMG i tzw. tryby GTIA.
- blitter spriteów z własną 512 KB pamięcią RAM. Generuje spritey o rozmiarach od 1x1 do 256x256 punktów w rozdzielczości odpowiadającej 320x192, każdy sprite w 256 kolorach. Ilość spriteów organiczona tylko wydajnością blittera, co najmniej 30 sztuk o rozmiarach 32x32x256 kolorów na ramkę.
- programowalne priorytety spriteów i tła. Prosta detekcja kolizji spriteów.
- programowalne pozycje x i y spriteów z dokładnością 1 pixela hi-res.
- dwie programowalne palety 256-kolorowe - jedna dla Playfield druga dla spriteów. Wybór spośród 65536 kolorów (Hi-Color RGB).
- mapa kolorów playfield o rozdzielczości 8x8 i 4x4 pixele, dla każdego takiego kwadratu można wybrać 1 z 32 zestawów kolorów (wszystkie kolory playfield ulegają zamianie), możliwe jest skrolowanie mapy kolorów w pionie i w poziomie
z rozdzielczością 1 pixela.
- możliwość mieszania w jednej linii trybów hi-res i kolorowych za pomocą odpowiednich definicji w mapie koloru.
- wyjście RGB do monitora / telewizora.

Tyle w dużym uproszczeniu. Układ działa. obecnie piszę jakiś soft demonstaracyjny. Tu zaczynają się schody, bo nie jestem grafikiem, ale mam nadzieję, że do Ornety lub innego zlotu coś powstanie.

kilka pudeł atarynek

2

Odp: Video Board XE - projekt w 90% zakończony

kiedy toto bedzie mozna kupic? ile koszci?

ps. rewelka.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

3

Brzmi ciekawie. Jak z montażem, ceną itp.?

Dodatkowe pytania:

1) czy GTIA zostaje w komputerze, a nowy układ włącza się programowo, czy też nowy układ permanentnie eliminuje GTIA i można się pożegnać ze starym softem?

2) czy duszek "256x256 w 256 kolorach" oznacza, że każdy piksel takiego duszka ma niezależny kolor? Domyślam się, że tak, ale wolałbym się upewnić :]

Ostatnio edytowany przez drac030 (2006-03-04 21:20:41)

KMK
? HEX$(6670358)

4

Koszt całości to około 200 złotych polskich. Niestety. Montaż - to płytka którą wstawia się tam gdzie siedzi ANTIC a ANTIC ląduje na płytce. Montaż płytki wymaga raczej dobrych umiejętności elektronicznych ... SMD (układy TQFP, LQFP, SOJ)

1. GTIA ZOSTAJE w kompie. Działa stare wyjście równolegle. On też zapewnia cały czas SYNC.

2. Tak, każdy pixel niezależnie, full 256 kolorów

Ostatnio edytowany przez electron (2006-03-04 21:23:58)

kilka pudeł atarynek

5

Dla mnie bomba !!! Czekamy na szczegóły cena, montaż itp...

Żyję bo Bóg tak chciał.

6

200 złotych? To cena razem z montażem?

KMK
? HEX$(6670358)

7

czy mozna zerknac na dokumentacje programowania ?

8

Cena, którą podałem, to szacowane koszty elementów tak pi*oko. Wiem, że to dużo ale nie jest to SIO2PC anie nawet SIO2IDE ... :-) Elementy są drogie. Poza tym obwód drukowany też jest drogi - musi być dwustronny, metalizowany - o żadnej amatorce nie może być tu mowy.

Draco - nie podaję tego jako ofertę handlową , nie sprzedaję tego - to tylko cena dla informacji.

Dokumentacja programowania powstanie wkrótce. Na razie powiem, że programujemy układ za pomocą rejestrów $d600-$d61f.

Ostatnio edytowany przez electron (2006-03-04 21:31:58)

kilka pudeł atarynek

9

p*.* wyjazd wakacyjny - szkoda kasy, skoro mozna spozytkowac ja na to!!
w takim razie juz jestem pewien ze sie na ornete wybieram... MUSZE TO ZOBACZYC

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

10

electron napisał/a:

Draco - nie podaję tego jako ofertę handlową , nie sprzedaję tego - to tylko cena dla informacji.

No tak tylko pytam, co to znaczy "koszt całości". Jakby cena wychodziła w tych okolicach, to myślę, że bym się na takie rozszerzenie zapisał. Pokażesz to gdzieś?

Ostatnio edytowany przez drac030 (2006-03-04 21:33:03)

KMK
? HEX$(6670358)

11

Electron: pojechałeś po bandzie. pwnz.

No to tebe będzie musiał dodać nowe możliwości do G2f ;)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

12

Ja też się piszę nawet jeśli to koszt samego układu!!!!!!! Chcę to mięć !!!!!! Jak będę miedź to dam cynk.

Ps. A jak dojdzie jeszcze dopał od Pasia (chyba właśnie datowany na marzec 2006) to w Trencinie nas już nie będą chcieli, będziemy jeździć na zloty amigowców i tłumaczyć im dlaczego ich sprzęt jest taki dziadowski

Ostatnio edytowany przez mirusvf (2006-03-04 21:55:12)

Żyję bo Bóg tak chciał.

13

aż trudno mi w to uwierzyć, nie było żadnych przecieków i tu nagle taki układ z takimi możliwościami już powstał

jeśli to prawda to specyfikacja jest mordercza, G2F nie jest już potrzebny skoro 1 sprajt załatwi cały obraz i to w takiej palecie kolorów

widział to ktoś i może potwierdzić czy Electron pospieszył się z 1 kwietnia ;) ?

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

14

Hmmm...   nikt nie widział tego, Tebe, ale to nie 1 kwietnia. :) Naprawdę to istnieje - mogę podrzucić gdzieś zdjęcie płyty mojego ataraka tylko gdzie ??? Jestem lameram i nie umiem nawet dołączać zdjęć na forum.

kilka pudeł atarynek

15

tutaj możesz umieścić fotki       http://www.fotosik.pl/

1. jak programuje sie taki układ, czy jest lista rozkazów jak dla Antic'a ? bedzie mozna dokumentacje przeczytac ?
2. ile czasu glownego CPU potrzebuje taki układ aby odswiezyc obraz ?
3. czy sa tryby znakowe ?

Ostatnio edytowany przez tebe (2006-03-04 23:32:46)

*- TeBe/Madteam

16

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/jrh … zb22a.html

ad 1. Nie nie ma listy rozkazów, to jest zastępnik GTIA, wyświetla to co daje ANTIC  + to co ma w swojej pamięci
programuje się poprzez rejestry $d600 - $d61f

ad.2 eee ? układ taktowany jest 14.18 MHz i z taką szybkością przepisuje pamięć ... zdąży narysować całkiem sporo w 1 ramkę, nie zajmuje czasu CPU bo pracuje na własnej pamięci, CPU jedynie mówi mu skąd - dokąd.

ad.3 patrz ad.1. Tryby znakowe pochodzą z ANTICA. (a więc są) :)

kilka pudeł atarynek

17

bravo :-)
nie ma to jak poland ;D jezeli chodzi o rozszerzenia atarek... ;P

"wszystko się kiedyś kończy......."

18

zgrabna i malutka ta płytka jeśli dobrze widze to to na środku płyty, czyli szykuje się spora rewolucja bo jak dotąd nikt nie stworzył dopalacza grafiki Atari

dema, gry z taka grafiką po prostu fantastic bombastic

moj pomysł podłączenia Marii można anulować skoro pojawiło sie rozwiązanie o którym nawet nie marzyłem, z checią pisze sie na ten układ

skoro układ jest gotowy, to może mogliby go już nabyć chetni koderzy tak aby pomóc w stworzeniu oprogramowania :) ?

*- TeBe/Madteam

19

tebe napisał/a:

skoro układ jest gotowy, to może mogliby go już nabyć chetni koderzy tak aby pomóc w stworzeniu oprogramowania :) ?

Właśnie, właśnie ... :)

KMK
? HEX$(6670358)

20

Hmm, Electron - jak jest tylu chętnych (metoo), to może - jak dokończysz w 100% - zbierzesz jakąś listę ludzików i zamówi się większą ilość płytek, układów itp...? Hurtem taniej wyjdzie ;)

Sikor umarł...

21

Hmmm. nie spodziewałem się pozytywnego odzewu - myślałem, że koszt jest zaporowy. Troszkę źle podałem cenę elementów. Powiem tak: główny układ FPGA kosztuje coś około 80-100 zł, pamięć około 30-40 zł, PCB zależy od ilości - ja za 2 szt. płaciłem 140 + przesyłka. Przetwornik DAC jest z próbek i mam jeszcze 4 szt. Niby więc nic nie kosztuje ale może być problem ze zdobyciem. Nie wiem jak byłoby z montażem tego - ja kompletnie nie mam czasu, ledwo udało mi się powolutku ukończyć 1 egzemplarz... Jeśli faktycznie byłoby zainteresowanie to wówczas jakoś pewnie dałoby się dogadać / ustalić wszystko.

Na razie robię coś na kształt dokumentacji. Będzie gotowa w ciągu kilku dni. Dam cynk.

PS. Układ ma jedną ciekawą cechę - po zmontowaniu sam z siebie nic nie umie - należy wgrać do niego odpowiedni plik konfiguracyjny (robi to program na atari) i wówczas wszystko zaczyna działać. Tak więc wszelkie zmiany / poprawki działania nie wymagają nawet otwierania kompa. Czyli możne być tak, że jeden plik konfiguracyjny jest np. dopalaczem Video a drugi np. czymś na kształt kooprocesora - jak kto woli.

kilka pudeł atarynek

22

Tomasz, uważaj bracie na łabędzie. W ogole to uważam, że jako skarb narodowy powinieneś zostać objęty specjalną ochroną rządu.

Gratulacje !!!

All I hear is the sound of me falling on the ground

23

Electron mam nadzieje ze zgłosisz to tutaj   http://www.atari-portal.net/modules.php … 9#polnisch

jest okazja wiec trzemu z niej nie skorzystac

p.s.
troche tam literowek popełnili

Ostatnio edytowany przez tebe (2006-03-05 10:15:10)

*- TeBe/Madteam

24

"program konfiguracyjny" mozna zmieniac podczas pracy sprzetu czy tylko poprzez reset - chodzi o to, ze dopal moze dzialac jako graficzny, kilka mykow, dogrywamy inny konfig i mamy koproca?

wez urlop, zrob liste chetnych i w tydzuien bedziesz mial druga pensje :-)

25

juz pan Bill Gates udowodnił ze pensja to przeżytek, teraz liczy sie abonament

p.s.
niech ktos umiesci newsa na AtariAge, i zwroci uwage czy ten dopalacz obsługuje tylko PAL czy takze NTSC, chociaz Ci z NTSC bardzo rzadko modernizuja sprzet wiec raczej nie warto zawracać sobie nimi głowy

p.s. #2
Atari800Win do lamusa, kto to teraz bedzie używał, skoro nie jest juz na czasie :)

Ostatnio edytowany przez tebe (2006-03-05 10:39:17)

*- TeBe/Madteam