Koledzy, chcę zmienić klawiaturę na QWERTY i TOS na EN w mojej 1040 STF. Ktoś pomoże? Najchętniej w Warszawie :-)
Ps. Przy okazji: szukam myszki do niego...
A600 Mini | SIO2SD | MATT |
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Gopher2600 v0.54.0 Najnowsza wersja emulatora Atari 2600 przynosi tryb headless oraz poprawki błędów.
Gearlynx 1.2.4 Ukazała się aktualizacja Gearlynx, emulatora konsoli Atari Lynx, z poprawionym debuggerem.
FujiNetChat: Nowy klient IRC dla Atari Pierwsza publiczna wersja alfa FujiNetChat, nowoczesnego klienta IRC wykorzystującego interfejs FujiNet.
Gearlynx 1.2.2 Gearlynx doczekał się aktualizacji. Wprowadzono podgląd SCB, wyszukiwanie w pamięci oraz poprawki.
Wyniki FujiCup 2025 Poznaliśmy najlepsze gry na 8-bitowe Atari wydane w 2025 roku według jury oraz publiczności.
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [K] Potrzebuję zmienić klawiaturę i TOS w A1040
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Koledzy, chcę zmienić klawiaturę na QWERTY i TOS na EN w mojej 1040 STF. Ktoś pomoże? Najchętniej w Warszawie :-)
Ps. Przy okazji: szukam myszki do niego...
Jak nie znajdziesz myszki a trafi się od łamagi - wystarczy dwa kabelki zamienić... Aha, TOS (od bodajże 1.62) potrafi "emulować" myszkę - alt i strzałki, lewy klawisz to insert. Prawy... Nie pamiętam.
Gdybyś miał model STe to tam wystarczy podmiana 2 kości z tosem w podstawkach i wszystko działa od razu. W stf trzeba lutować. Ja kości z tosem kupowałem u Strykera.
Aha, TOS (od bodajże 1.62) potrafi "emulować" myszkę - alt i strzałki, lewy klawisz to insert. Prawy... Nie pamiętam.
Prawy Clr Home. TOS 1.04 tez tak ma :)
swoją drogą, do QWERTZ da się przyzwyczaić.
Jak chcesz ładnie to to powinno ? działać : http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=11802
Jak chcesz nie ładnie to patrz post 9,10 http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 76#p131476
Gdybyś miał model STe to tam wystarczy podmiana 2 kości z tosem w podstawkach i wszystko działa od razu. W stf trzeba lutować. [...]
Pierwsze słyszę, we wszystkich STF jakie miałem w rękach ROMy były w podstawkach.
NetSerwer, rozbierz i zobacz. Jak masz 6 kości to spoko da się podmienić na epromy z innym językiem.
Z klawiaturą jedyny problem to dostępność i cena. Na ebayu ostatnio kilka widziałem, ale pomiędzy 150-250 w przeliczeniu na PLN.
Lutować trzeba z zależności od wielkości TOSu. Wersje 1.02-1.04 miały 192KB, 1.62-2.06 256KB.
Mam TOS-a 1.02 w wersji brytyjskiej jeśli jesteś zainteresowany. Na klawiaturę proponuję albo zapamiętać nowy układ, albo jakieś naklejki ;)
Cenkę na priv podeślesz?
1.02 jest niedorobiony, jak zamierzasz kiedykolwiek używać HDD to od razu wybierz 1.04 - najwyższy dla STF(M). Ew. jakiś układzik z przełącznikiem 1.02/1.04 dla wstecznej kompatybilności.
http://en.wikipedia.org/wiki/Atari_TOS#TOS_1
Najwyższy dla STF(M) jest 2.06 (i zdecydowanie najlepszy), tylko trzeba lutować. 1.62 na przwdziwej STF(M) nie ruszy (wymaga STE), ale ruszy na większości emulatorów które patchują TOS w locie (np. Hatari).
Z klawiaturą jedyny problem to dostępność i cena. Na ebayu ostatnio kilka widziałem, ale pomiędzy 150-250 w przeliczeniu na PLN.
150-200zł? No bez przesady z tą ceną... Nawet na Ebay-u można kupić znacznie taniej. U mnie klawiatury (używane, wersja QWERTY/UK) po 35zł + wysyłka.
Zaciekawiliście mnie zdziebko... Zwłaszcza, że czekam na MegaFile 30, które powinno do mnie w ciągu tygodnia zawitać...
OK, zaczekam na diagnozę Jer'a i zobaczę, co da się zrobić. Qrczę, coraz bardziej te 16-bit mi się zaczynają podobać :-)
Ale XE nie zdradzę, zwłaszcza, że CA2001 już do mnie zmierza! :-)
Pewnie że można trafić taniej, ale po tyle (z przesyłką) ostatnio widywałem.
swoją drogą, do QWERTZ da się przyzwyczaić.
... oczywiście. Jak leży po wymianie na qwerty głęboko w szafie ;)
Temat do zamknięcia.
Dziś Jer przyjął ode mnie STF, CA 2001 i CA-12 do doprowadzenia do ładu, że o jednej 65XE nie wspomnę. WIELKIE podziękowania dla Jera! Kolegom dziękuję za wszystkie dobre rady, mam nadzieję, że niebawem nacieszę oczy tymi skarbami. Na razie zostaje stareńka 130XE i Basic XE do dłubania :-)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
To masz szczescie ze masz za sasiada Jera, ja samiutenki w okolicy. Dzisiaj zakonczylem walke z CA12 wyciagnietym chyba z rzeki (tak wygladal w srodku), mechanizm uruchomilem, komputer steruje, ale nie nagrywa nic, tylko kasuje tasme. Wyglada na to ze bedzie dawca kabla do SIOSD ja Lotharek przysle.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [K] Potrzebuję zmienić klawiaturę i TOS w A1040
Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 67 zapytań