Koledzy, chcę zmienić klawiaturę na QWERTY i TOS na EN w mojej 1040 STF. Ktoś pomoże? Najchętniej w Warszawie :-)
Ps. Przy okazji: szukam myszki do niego...
A600 Mini | SIO2SD | MATT |
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FiSh 0.70 Bocianu wydał FiSh 0.70, shell ułatwiający przeszukiwanie zasobów serwerów TNFS.
Street Fighter II już na Atari 8-bit! Vega i jego zespół wydali finalną wersję kultowej bijatyki. Wymaga 4MB cartridge i 64KB RAM.
Elite Demo 6 na Atari 8-bit! Trwają prace nad konwersją kultowej gry Elite. Szóste demo wprowadza liczne poprawki błędów.
vbcc v5 dla 6502 Kompilator C vbcc doczekał się piątej wersji dystrybucji dla 6502. Zapewnia dużo szybszą arytmetykę FPU i nowe narzędzia.
HDDRIVER 12.75 Sterownik HDDRIVER, kluczowe narzędzie dla pamięci masowej Atari 16/32-bit, otrzymał aktualizację 12.75, która naprawia błąd w HDDRUTIL.
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [K] Potrzebuję zmienić klawiaturę i TOS w A1040
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Koledzy, chcę zmienić klawiaturę na QWERTY i TOS na EN w mojej 1040 STF. Ktoś pomoże? Najchętniej w Warszawie :-)
Ps. Przy okazji: szukam myszki do niego...
Jak nie znajdziesz myszki a trafi się od łamagi - wystarczy dwa kabelki zamienić... Aha, TOS (od bodajże 1.62) potrafi "emulować" myszkę - alt i strzałki, lewy klawisz to insert. Prawy... Nie pamiętam.
Gdybyś miał model STe to tam wystarczy podmiana 2 kości z tosem w podstawkach i wszystko działa od razu. W stf trzeba lutować. Ja kości z tosem kupowałem u Strykera.
Aha, TOS (od bodajże 1.62) potrafi "emulować" myszkę - alt i strzałki, lewy klawisz to insert. Prawy... Nie pamiętam.
Prawy Clr Home. TOS 1.04 tez tak ma :)
swoją drogą, do QWERTZ da się przyzwyczaić.
Jak chcesz ładnie to to powinno ? działać : http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=11802
Jak chcesz nie ładnie to patrz post 9,10 http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 76#p131476
Gdybyś miał model STe to tam wystarczy podmiana 2 kości z tosem w podstawkach i wszystko działa od razu. W stf trzeba lutować. [...]
Pierwsze słyszę, we wszystkich STF jakie miałem w rękach ROMy były w podstawkach.
NetSerwer, rozbierz i zobacz. Jak masz 6 kości to spoko da się podmienić na epromy z innym językiem.
Z klawiaturą jedyny problem to dostępność i cena. Na ebayu ostatnio kilka widziałem, ale pomiędzy 150-250 w przeliczeniu na PLN.
Lutować trzeba z zależności od wielkości TOSu. Wersje 1.02-1.04 miały 192KB, 1.62-2.06 256KB.
Mam TOS-a 1.02 w wersji brytyjskiej jeśli jesteś zainteresowany. Na klawiaturę proponuję albo zapamiętać nowy układ, albo jakieś naklejki ;)
Cenkę na priv podeślesz?
1.02 jest niedorobiony, jak zamierzasz kiedykolwiek używać HDD to od razu wybierz 1.04 - najwyższy dla STF(M). Ew. jakiś układzik z przełącznikiem 1.02/1.04 dla wstecznej kompatybilności.
http://en.wikipedia.org/wiki/Atari_TOS#TOS_1
Najwyższy dla STF(M) jest 2.06 (i zdecydowanie najlepszy), tylko trzeba lutować. 1.62 na przwdziwej STF(M) nie ruszy (wymaga STE), ale ruszy na większości emulatorów które patchują TOS w locie (np. Hatari).
Z klawiaturą jedyny problem to dostępność i cena. Na ebayu ostatnio kilka widziałem, ale pomiędzy 150-250 w przeliczeniu na PLN.
150-200zł? No bez przesady z tą ceną... Nawet na Ebay-u można kupić znacznie taniej. U mnie klawiatury (używane, wersja QWERTY/UK) po 35zł + wysyłka.
Zaciekawiliście mnie zdziebko... Zwłaszcza, że czekam na MegaFile 30, które powinno do mnie w ciągu tygodnia zawitać...
OK, zaczekam na diagnozę Jer'a i zobaczę, co da się zrobić. Qrczę, coraz bardziej te 16-bit mi się zaczynają podobać :-)
Ale XE nie zdradzę, zwłaszcza, że CA2001 już do mnie zmierza! :-)
Pewnie że można trafić taniej, ale po tyle (z przesyłką) ostatnio widywałem.
swoją drogą, do QWERTZ da się przyzwyczaić.
... oczywiście. Jak leży po wymianie na qwerty głęboko w szafie ;)
Temat do zamknięcia.
Dziś Jer przyjął ode mnie STF, CA 2001 i CA-12 do doprowadzenia do ładu, że o jednej 65XE nie wspomnę. WIELKIE podziękowania dla Jera! Kolegom dziękuję za wszystkie dobre rady, mam nadzieję, że niebawem nacieszę oczy tymi skarbami. Na razie zostaje stareńka 130XE i Basic XE do dłubania :-)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
To masz szczescie ze masz za sasiada Jera, ja samiutenki w okolicy. Dzisiaj zakonczylem walke z CA12 wyciagnietym chyba z rzeki (tak wygladal w srodku), mechanizm uruchomilem, komputer steruje, ale nie nagrywa nic, tylko kasuje tasme. Wyglada na to ze bedzie dawca kabla do SIOSD ja Lotharek przysle.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [K] Potrzebuję zmienić klawiaturę i TOS w A1040
Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 64 zapytań