1,201 Ostatnio edytowany przez takron27 (2025-05-29 13:38:02)

> "Możesz użyć dowolnego DOS-a który Ci odpowiada, wybieraj takiego który ma niskie MEMLO"
ha, żebym miał taką wiedzę... jeśli bw-dos generalnie się do tego dobrze nadaje, to sobie na taki przejdę.

> "Narzędzie "OFFLOAD" [...] aby pokazać że po konwersji powstaje plik .XEX o prawidłowej strukturze i że nic nie jest uszkodzone."
;-D ok, to nie użyję, bo mogę nie wiedzieć 'co ja paczę' i co wskazuje na błąd a co nie.

> "Atari800 + FUJI [...] gradacja przewijania nie była jakaś mocno zgrubna (1 sekunda nagrania?)"
bardzo dobrze pamiętasz. ale jak dla mnie nie musisz przerabiać z tego powodu antyajka. dla mnie nie ma dużego problemu powycinać początki wave, tyle miejsca na dysku jeszcze mam,  nie sądzę żeby więcej niż kwadrans mi zajęło wycięcie per kaseta maraudera (21-22 nagrania). tak że luz..

ED.:
a.d. najnowszego antyajka:
jeśli będzie za mało pamięci na dekodowany program, to co, antyajek zgłosi jakiś błąd/komunikat? czy to że nie podsumuje 'kodem 01' zakończenia tworzenia xexa ?

1,202 Ostatnio edytowany przez seban (2025-05-29 20:20:08)

takron27 napisał/a:

jeśli będzie za mało pamięci na dekodowany program, to co, antyajek zgłosi jakiś błąd/komunikat? czy to że nie podsumuje 'kodem 01' zakończenia tworzenia xexa ?

Właśnie mi uświadomiłeś że nie pamiętam czy ja w ogóle sprawdzam przepełnienie bufora, sprawdzę bo naprawdę nie pamiętam :D

EDIT: tak dla uścislenia, bufor programu wyświetlany po starcie, np. MEM: $E800 oznacza maksymalny rozmiar bloku jaki na raz można wczytać do pamięci. Anty *AJEK wczytuje do tego bufora do momentu aż nie wystąpi następny blok poprzedzony tonem "synchronizującym". Gdy tylko taki blok się uda wczytać, program zatrzymuje silnik/odczyt z taśmy i nagrywa zawartość bufora na dysk, po czym wznawia odczyt i tak do końca pliku.

EDIT2: zajrzałem do źródeł, obliczam co prawda długość bloku do wczytania, ale zupełnie ignoruję fakt że dane mogą się w buforze nie zmieścić, efekt przy przepełnieniu bufora będzie taki że gdy ostatni bajt bufora zostanie zapełniony ($FFFF <--- koniec RAM po OS-ROM), to program zacznie mazać od początku pamięci (od adresu $0000) i nastąpi spektakularna klapa i zamazanie istotnych zmiennych na stronie zerowej, jeżeli to jakimś cudem nie spowoduje "zwiechy", to następnym obszarem do zamazania będzie stos ($0100-$01FF) a zamazanie tego obszaru już na pewno doprowadzi do katastrofy i nieuchronnej zwiechy systemu.

Prawdę mówiąc nawet nie mam pomysłu jak sprawdzać dodatkowe warunki, format Speedy2700 daje niewie czasu na operacje ponieważ strumień bitów leci bezustannie i dodawanie nowych instrukcji w trakcie odczytu strumienia (np. sprawdzanie końca bufora) zmienia zależności czasowe pętli odczytującej dane... i może być tak że to co będzie się wczytywało ze standardowym loader-em Speedy2700 nie będzie chciało się czytać w Anty *AJEK. Pomyślę jak to rozwiązać, może coś mi wpadnie do głowy.

Tak naprawdę należałoby wiedzieć jakim buforem dysponował "*AJEK COPY", jest szansa że "Anty *AJEK" uruchomiony bez DOS, z buforem na poziomie $E800 ma większy bufor na dane niż ten którym dysponował "*AJEK COPY".

1,203 Ostatnio edytowany przez takron27 (Wczoraj 08:14:33)

>" [...] jest szansa że "Anty *AJEK" uruchomiony bez DOS, z buforem na poziomie $E800 ma większy bufor na dane niż ten którym dysponował "*AJEK COPY"."
no, tylko tego pod atari800-mod-fuji nie zrobię. tzn mogę uruchomić xexa antyajka, pod d1 podmontować pusty atr z dosem, dalej, wybieram zapis na d1 i określam nazwę tworzonego xexa, wybieram rodzaj/podłączenie turbo,  'magnetofon nie rusza' i za moment error $82 . (atari800modfuji)

ed. odnalazłem trochę skitraną (za bardzo jak dla mnie) opcję włączenia/obsługi H pod atari800.

ed2. udało mi się zapisac/stworzyć xexa na h:, ale musialem antyajka odpalić z atra z dosem. nie mam pomysłu jak to ustawić żeby nie było tej potrzeby.

ED3.
ok, wymyśliłem ;D do katalogu gdzie podmontowane H1:, skopiować dos.sys i dup.sys.
i działa.
pojemność $E800 bufora dla antyajka.

1,204

Seban - myślę, że rozwiązanie z obsługą H pod Altirą rozwiązuje już problem bufora. Uruchamiając Twoją wersję antyajek copy pod Dosem, przy około 30 zestawach turbo 2000, problem miałem dosłownie z 4 plikami. Dotyczyło to gier, które swoją objętością osiągały rozmiar około 55-56KB. Nie porównywałem bufora pod różnymi dos'ami, po prostu ze względu na fakt, że cały czas używam Toms'a 720, najczęściej sięgam po Mydos'a i DOS'a II+D. A mamy przecież dzisiaj jeszcze lekkie rozwiązanie jakim jest Light Dos.

Każdy z tych 4 problematycznych plików, bez problemu udało się wyłuskać pod Altirą i obsługą H: z mapowaniem na D1.
Także skuteczność programu na ten moment wynosi 100%. Bo nawet te 4 pliki przy innym sposobie uruchomienia programu udało się wyłuskać.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

1,205

no i ok,
choć nadal trochę niepokoi mnie stwierdzenie:
> "Część programów może się uruchamiać po takiej konwersji i można nie być świadomym uszkodzenia "kawałka" zapisanego zbioru."
(post: https://www.atari.org.pl/forum/viewtopi … 96#p321596 )
przypuszczam że dla swojego spokoju przepuszczę swoje ripy przez aktualnego antyajka; bo albo to, albo 'z rozpędu' zrzucanie trzech taśm zestawów sonixa w turbo2000 które mam (to na 99% nie pojawiało się w żadnym wątku).

ale,
pytanie trochę w temacie. do sygnału ajka świetnie spawę robienia xexa załatwia antyajek.
a co ze standardowym zapisem w t2000kso; jak najprościej zrobić xexa z takich wave? jakiś kopier uruchomiony na emulatorze który by umiał magnetofon w turbo i zapis na pliku dysku atr, albo też jest coś z obsługą h ?

1,206

Hej!

Tak na szybko i nieco w biegu... udało się wprowadzić poprawki i dodać dodatkowe opcje:

- optymalizacja pętli czytającej bloki danych, udało się zaoszczędzić trochę cykli! dzięki temu...
- sprawdzane jest przepełnienie bufora (próba wczytania za długiego pliku skończy się błędem $9E (158 dec) - "OUT OF MEMORY"
- dodane sterowanie silnikiem
- w release jest już ATR zawierający BW-DOS w wersji 1.30 wraz z Anty *AJEK.
- poprawiono drobny błąd przy zaokrąglaniu MEMLO do granicy strony.
- drobna poprawka w procedurze wyboru interface z którego program będzie czytał dane

do pobrania tutaj: "Anty *AJEK Copy v.1.5"

bufor dostępny z poziomu BW-DOS wynosi: 53504 bajtów ($D100)
bufor dostępny bez ładowania DOS wynosi: 59658 bajtów ($E900)

ale jak pisałem wcześniej, wielkość bufora oznaczy tylko i wyłącznie ograniczenie maks. wielkości pojedynczego bloku, tzn. jeżeli program będzie się składał z 10 bloków po 50 kB, to nie będzie dla programu problemem, on przetwarza dane sekwencyjnie. Czyta wszystko do momentu wystąpienia kolejnego tonu synchronizującego.

1,207

fajnie, dzięki:)

1,208

Dla KSO jest program turdysk. Ale ma też swoje ograniczenia. Dużych gier właśnie powyżej 50KB nie złapie.
Wtedy zostaje kopier z buforem 128KB, jest taki jeden dla T2000, ale zapisuje tylko albo w turbo, albo w normalu... wiec ja bawię się wtedy pod emulatorem i takie pozycje przenosze najpierw turbo-normal, a dopiero potem normal-dysk.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim