Po VBXE to już i chwalić się nie bardzo jest czym, ale niedosyt po połowicznym sukcesie cyfrowego dekodowania PAL trochę mnie męczył i w wolnej chwili wymodelowałem sobie GTIA w CPLD. A co. Projekt jest w zasadzie gotowy, na moje oko działa prawidłowo, choć nie będę zaskoczony, jeśli jeszcze jakieś niedoróbki się w nim z czasem odkryje. Projekt ma już swoje imię, ale na ujawnienie jeszcze za wcześnie, bo urodzi się dopiero pod koniec listopada. ;) Tymczasem nosi nazwę roboczą GTIARGB.
Nie jest to 100% model, bo machnąłem ręką na wykrywanie kolizji i pozostawiłem to oryginalnemu układowi, którego nie było potrzeby całkiem się pozbywać. Poza doskonałą jakością, generowany obraz różni się od oryginału paroma szczegółami:
- 4 bity luminancji (czyli 16 odcieni każdego koloru) dostępne są w każdym z trybów graficznych, a nie tylko w trybach GTIA.
- grafika hi-res ma 2 kolory, a nie tylko 2 jasności.
- kolorów (pomijając jasności) jest 16 a nie 15.
I to by było na tyle.
FiSh 0.70 Bocianu wydał FiSh 0.70, shell ułatwiający przeszukiwanie zasobów serwerów TNFS.
Street Fighter II już na Atari 8-bit! Vega i jego zespół wydali finalną wersję kultowej bijatyki. Wymaga 4MB cartridge i 64KB RAM.
Elite Demo 6 na Atari 8-bit! Trwają prace nad konwersją kultowej gry Elite. Szóste demo wprowadza liczne poprawki błędów.
vbcc v5 dla 6502 Kompilator C vbcc doczekał się piątej wersji dystrybucji dla 6502. Zapewnia dużo szybszą arytmetykę FPU i nowe narzędzia.
HDDRIVER 12.75 Sterownik HDDRIVER, kluczowe narzędzie dla pamięci masowej Atari 16/32-bit, otrzymał aktualizację 12.75, która naprawia błąd w HDDRUTIL.