1

Cześć wszystkim!
Mam problem z moim Atari 1040STE zawsze było zadbane, trzymane w domu, nigdy nie nawalało, aż tu nagle ostatnio włączam i klops. Po naciśnięciu przycisku zasilania kontrolka klawiatury zapala się na zielono, TV przełącza źródło na EuroSCART (mam dedykowany kabel do STE), ale ekran czarny.Atari w ogóle nie reaguje, stacja dyskietek też stoi brak reakcji, dźwięku zero.
Sprawdziłem już sporo, bo mam drugie, sprawne Atari STE do porównania i potwierdzam na 100%, że w tym wadliwym jest OK: zasilacz, procesor CPU, TOS GEM, blitter (graphic accelerator), shifter video, DMA sound i cztery moduły pamięci RAM.
Nikt wcześniej w środku nie grzebał, nikt poza mną nie miał dostępu po prostu włączyłem po dłuższej przerwie i przestało działać. Płyta główna wygląda wizualnie idealnie, bez śladu rdzy czy czegoś.Żadne z układów też nie grzeją się.
Do testów odłączyłem klawiaturę i stację dyskietek  i dalej to samo: czarny ekran, brak jakiejkolwiek reakcji.
Nie wiem, co jeszcze mogę sprawdzić i co może być przyczyną tego czarnego ekranu po starcie. Pomóżcie, co radzicie? Jakieś proste testy multimetrem czy coś, co mogłem przeoczyć?
Dzięki z góry!

2

Wygląda jakby coś z zasilaniem.
Sprawdż napięcia na zasilaczu po włączeniu Atarynki.
Czy są jakieś napięcia na scalakach. Czy w ogóle są jakieś napięcia gdzieś na płycie względem masy.
Może gniazdo na płycie z pinami do których podłączasz zasilacz jakieś zimne luty ma.
Może włącznik w zasilaczy raz działa ale częściej nie.
Ciężko tak bez mierzenia cokolwiek powiedzieć.

3

skofrant napisał/a:

Sprawdziłem już sporo, bo mam drugie, sprawne Atari STE do porównania i potwierdzam na 100%, że w tym wadliwym jest OK: zasilacz, procesor CPU, TOS GEM, blitter (graphic accelerator), shifter video, DMA sound i cztery moduły pamięci RAM.

Jak sprawdziłeś wymienione podzespoły... zwłaszcza, że w STE Shiftera jako osobnego układu niema?

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

4 Ostatnio edytowany przez skofrant (Dzisiaj 21:20:55)

_tzok_ napisał/a:
skofrant napisał/a:

Jak sprawdziłeś wymienione podzespoły... zwłaszcza, że w STE Shiftera jako osobnego układu niema?

No to Cię muszę zmartwić...wyobraź sobie ,że nieszczęsny shifter jest na podstawce...przynajmniej u mnie na płycie.
Obstawiam,że mogłeś mieć na myśli układ GST MCU ten akurat jest wlutowany na płycie.
Tak jak powiedziałem i wymieniłem układy plus zasilacz to zostało sprawdzone.
Sprawdzę napięcie na płycie gł i na układach...troche wierzyć mi się nie chce żeby prąd nie dochodził do płyty...
Coś mi podpowiada a przegladałem zagraniczne fora,że może to być kwarc powodem,że mam czarny ekran.

Reasumując kolego Shifter jest i ma się dobrze:-)