Cześć wszystkim!
Mam problem z moim Atari 1040STE zawsze było zadbane, trzymane w domu, nigdy nie nawalało, aż tu nagle ostatnio włączam i klops. Po naciśnięciu przycisku zasilania kontrolka klawiatury zapala się na zielono, TV przełącza źródło na EuroSCART (mam dedykowany kabel do STE), ale ekran czarny.Atari w ogóle nie reaguje, stacja dyskietek też stoi brak reakcji, dźwięku zero.
Sprawdziłem już sporo, bo mam drugie, sprawne Atari STE do porównania i potwierdzam na 100%, że w tym wadliwym jest OK: zasilacz, procesor CPU, TOS GEM, blitter (graphic accelerator), shifter video, DMA sound i cztery moduły pamięci RAM.
Nikt wcześniej w środku nie grzebał, nikt poza mną nie miał dostępu po prostu włączyłem po dłuższej przerwie i przestało działać. Płyta główna wygląda wizualnie idealnie, bez śladu rdzy czy czegoś.Żadne z układów też nie grzeją się.
Do testów odłączyłem klawiaturę i stację dyskietek i dalej to samo: czarny ekran, brak jakiejkolwiek reakcji.
Nie wiem, co jeszcze mogę sprawdzić i co może być przyczyną tego czarnego ekranu po starcie. Pomóżcie, co radzicie? Jakieś proste testy multimetrem czy coś, co mogłem przeoczyć?
Dzięki z góry!
Fujisan 1.1.6 Ukazała się aktualizacja Fujisan, nowoczesnego frontendu dla emulatora Atari800 z obsługą FujiNet.
A7800DS 5.2a Nowa wersja emulatora Atari 7800 dla konsol DS/DSi przynosi poprawki błędów i lepszą synchronizację.
Barbarian na Atari 8-bit już blisko Vega kończy prace nad nową konwersją kultowego Barbariana.
System Error tematem konkursu 24h Compo Poznaliśmy temat nowej edycji konkursu 24h na Atari.area. Czas na tworzenie!
Edytor poziomów Montezuma's Revenge Lew Daney udostępnił narzędzie pozwalające na tworzenie własnych piramid w kultowej grze na Atari.