Panowie, ja bym przemyślał propozycję Atarensa, bo zobaczcie tylko ile kosztuje sama obudowa do A1200 Desktop:
http://www.ebay.pl/itm/New-Original-Ami … 4cf9c7bb61
:)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Gopher2600 v0.40.0 To pierwszy raz, kiedy informujemy o tym projekcie.
Felix 0.6.4 Pojawiła się nowa wersja emulatora konsoli Atari Lynx - Felix.
Atari Font Maker V1.6.17.0 To rozbudowane narzędzie do tworzenia fontów, kafelków i grafik dla Atari 8-bit.
Echa Grawitacji 2025 Tematem przewodnim był "Dinozaur".
TURGEN 9.4.1 Nowa wersja popularnego narzędzia do tworzenia obrazów kaset dla komputerów Atari
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » Zamienię Amiga 1200 030/50+fpu+64mb na Atari Falcon/Clab/TT/Jaguar
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Panowie, ja bym przemyślał propozycję Atarensa, bo zobaczcie tylko ile kosztuje sama obudowa do A1200 Desktop:
http://www.ebay.pl/itm/New-Original-Ami … 4cf9c7bb61
:)
kliknij na sprzedane 11 sztuk zobaczysz prawdziwa cene ;)
masz tu racje - Falcon bez DSP == A1200... :P
no dynamike2010 nie przesadzaj :)
Goły Falkon ma szybszy procesor i wydajniejszy RAM niż goła A1200
Ma Hi-Color Mode i 16 bitowy dzwięk
czyli Falcon bez DSP >= A1200
ooo to chyba mam trochę kasiory w piwnicy, bo gdy były jeszcze "normalne" ceny, to zanabyłem kilka kart turbo do Amigi w bardzo okazyjnych okolicznościach :) rulu
Hmmm... moim skromnym zdaniem goła to zawsze była najlepsza małżonka :)
do czasu, do czasu ... :)
Hmmm... moim skromnym zdaniem goła to zawsze była najlepsza małżonka :)
pochwal sie na : http://pl.zbiornik.com/ ;)
No nie przesadzajmy, sam procesor w Falconie jest nieco lepszy niż w A1200 :)
Widzę non stop ogłoszenia kupna Falcona.
I od jakiegoś czasu się noszę czy nie sprzedać swojego potwora..Od kiedy mam side ide+ sio2sd Falcon leży nie włączany :(
No to jak uzbieram trochę kasy (o ile to nastąpi - jak na razie rządzący tym krajem skutecznie mi to utrudniają)
to być może pogadamy na ten temat.
Yerzmyey mnie zaraził Falconem..... a dokładniej tym, co na nim robi.
tP
Poza tym do TT-ki w Niemczech pełno rozszerzeń
Nie tylko do TTki. Niemcy były prawie że ojczyzną :) dla całej platformy Atari 16/32-bit.
I jakoś nie widzę, żeby TT + 64/256MB + TC1212 miałby się czuć gorsze przy flakonie w obudowie 520stfm...
No ale zaraz, zaraz. Skoro dodajesz bajery do TT'ki, to ja dodaję do Falcona :) W sumie to dodam tylko jeden, CT6x :P A jeśli dodatki mają być z tamtej epoki, to AB040 :D
Goły Falkon ma szybszy procesor i wydajniejszy RAM niż goła A1200
Ma Hi-Color Mode i 16 bitowy dzwięk
Nie rób z Amigi już takiej kaleki ;P
Np 1200 za to chyba ma 32 druty na szynie danych? No chyba że coś źle kojarzę :P ale gdyby nie DSP i mocniejszy dzwięk w Falconie to chyba bardzo porównywalne sprzęty? :)
A do tego nie wystarczy tylko "wsadzic" na plyte mocniejszy procesor. Trzeba go jeszcze wykorzystac, a jesli dobrze kojarze to Falcon nie wykorzystuje trybu Burst, ktory to daje mocnego kopa :P
Choć uważam Falcona za najwspanialszy komputer jaki powstał to ogólne wrażenie z używania systemu na Amidze 1200 jest zdecydowańie lepsze pomimo uzytego cpu 020, poprostu lepszy system, w a1200 wystarczy wsadzić tylko rozszerzenie fast-ram i komputer przyśpiesza 2,5 raza. 030 w Falconie tez nie jest demonem szybkości. DSP za to jest czymś wyjątkowym, pomyśleć ze dzięki temu na gołym Falconie można chociażby słuchać mp3 w pełnej jakości!!!! W tamtych latach to nawet na pc nie dalo rady bo byl do tego potrzebny o ile pamietam bardzo szybki 486dx2 albo pentium. Na Amidze dopiero jest to osiagalne na 060 a i tak przez 8bit przetworniki no chyba ze ktoś ma kartę muzyczna to ma już pełne 16bit. Falcon to kapitana maszynka ale system amiga ma lepszy.
o kurczaki nie wiedziałem że na falkonie mozna mp3 słuchac?
Może, może, i to nawe 192kb/s:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 76#p133776
o kurczaki nie wiedziałem że na falkonie mozna mp3 słuchac?
Można MP3 słuchac i filmy AVI oglądać.
Jury:
> Nie rób z Amigi już takiej kaleki ;P
------------------
Tu się całkowicie zgadzam. Amiga rulez.
> gdyby nie DSP i mocniejszy dzwięk w Falconie to chyba bardzo porównywalne sprzęty?
---------------
A to już tradycyjna logiczna bzdura na resorach - "gdyby ten komputer nie był taki chu.jowy, to byłby całkiem dobry".
Zaiste. Bez wątpienia.
'AVI oglądać' to bardzo oględne stwierdznie ;)
Pewnie jak avik w formie znaczka pocztowego
Yerz'u na zlotach często puszcza avi'ki. A wygląda to jak 16 pixel'i ( 4x4 ) co chwila zmieniających kolor :]]]]]
Z daleka i po zastosowaniu % w płynie, jako wspomaganie antyaliasingu da się oglądać.
Cyprian napisał/a:Goły Falkon ma szybszy procesor i wydajniejszy RAM niż goła A1200
Ma Hi-Color Mode i 16 bitowy dzwiękNie rób z Amigi już takiej kaleki ;P
Np 1200 za to chyba ma 32 druty na szynie danych? No chyba że coś źle kojarzę :P ale gdyby nie DSP i mocniejszy dzwięk w Falconie to chyba bardzo porównywalne sprzęty? :)
- szyna w A1200 ma 32 bity ale procesor ma dostęp do pamięci Chip-Ram (video/sound) co 8 cykl zegara, czyli z prędkością 1.77MHz (tak jak w A500). Falcon ma szynę 16bit ale procesor ma dostęp do STRamu co 4 cykl zegara - czyli z prędkością 4Mhz;
- blitter w A1200 i A500 jest taki sam - 16 bitowy i pracuje z tą samą prędkością 3.54Mhz;
kiedyś na Atari-forum zebrałem wyniki testów wydajności A1200 i F030 i np. różnica w prędkości dostępu do pamięci była rzędu 15~20% na korzyść F030
Co ciekawe TTka miażdzy oba w przedbiegach (STRam - 32bity z dostępem co 4 cykl - 4Mhz)
żeby nie było, uważam że A1200 to niezły kawał sprzętu ale niestety cierpi na ten sam syndrom co Falcon - 'cut costing'
No nie przesadzajmy, sam procesor w Falconie jest nieco lepszy niż w A1200 :)
jak ja lubie takie stwierdzenia :D
póki co na Falconie ( z bardzo małymi wyjątkami) nie miał kto tak naprawde kodować i pokazać co ten sprzęt tak naprawdę potrafi, a jak wiemy rulezowanie nic nie daje. W sumie i tak najważniejsze co potrafią ludzie ten sprzęt mający (via tekst z Lamersowego "Hujmana" - "... nie ważne na czym robisz, używaj maszyny w swojej głowie..." )
od razu przypomniała mi sie "debata" na Quaście 95 między kilkoma falconowymi scenowcami a grupą Freezers (Amiga) który sprzęt jest lepszy :) latka lecą a jesteśmy w tym samym mniej więcej miejscu :)
Generalnie c*** z Amigą ,ST, Falconem, C64 czy nawet małym Atari ;) Zasiądźcie przed A2600 i zakodujcie coś co urwie głowę...wtedy będziecie masterami :D
gepard w sumie masz rację,
chociaż cięzko porównać dema na fabrycznego F030 i fabryczną A1200, bo nikt nie robi dem na czystą A1200.
z tego co widzę na Pouet to nastu lat dopałka doA1200 to obowiązek.
wygląda to jak 16 pixel'i ( 4x4 ) co chwila zmieniających kolor :]]]]]
Jest to (jak zwykle) srakowata papka wymyślnych pierdół.
http://www.youtube.com/watch?v=qE3TCgqdx40
AS... napisał/a:Widzę non stop ogłoszenia kupna Falcona.
I od jakiegoś czasu się noszę czy nie sprzedać swojego potwora..Od kiedy mam side ide+ sio2sd Falcon leży nie włączany :(
No to jak uzbieram trochę kasy (o ile to nastąpi - jak na razie rządzący tym krajem skutecznie mi to utrudniają)
to być może pogadamy na ten temat.
Yerzmyey mnie zaraził Falconem..... a dokładniej tym, co na nim robi.tP
tak tylko się przekomarzam :P
Gepard: ja tylko stwierdzam fakt. W A1200 masz 020 na 14MHz, a w Falconie 030 (z MMU na pokładzie) na 16MHz. Jak by nie patrzeć lepiej :)
A co do jakości dem, to sobie przypomnij co mówiłeś na ostatnim sztabie - scena na amidze jest i była wielokrotnie większa, a konkurencja ma tu istotne znaczenie. No i znajdź mi demo na gołą A1200 :P
Jak tak sobie to wszystko czytam, że falcon był niedorobiony bo 'cost-cut', tt-tka szyna 16mhz (pozostałość z wersji 020?), to nic tylko dorwać tego zasranego tramielka i nakopać mu do dupy (póki żyje...) za zrypanie takich zajebistych kompów. Flaszka w opcji 'full-wypas' (w przeciwieństwie do opcji 'cost-cut') byłaby takim Mac-iem w wersji AV (typu Quadra 660/840 AV). Wiem, że to znowu gdybanie ale za cholere nie moge tego przeboleć.
Z resztą to samo z AMI - Jay-a Miner-a odsunęli od projektów i wyszły takie gnioty jak A1200/4000, z niby rewolucyjnym chipem, kompresującym grafikę (HAMx), ale efekty żałosne w sumie... AAA się fajnie zapowiadało, to się poszło j...ć, bo się C= w pecety zaczęło bawić.
Wszystko to pokazuje, że zimna kalkulacja kosztów zabija dusze "prawdziwych" produktów i zostają tylko marketingowe odpady...
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » Zamienię Amiga 1200 030/50+fpu+64mb na Atari Falcon/Clab/TT/Jaguar
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 65 zapytań