Witam.
Panowie kupiłem sdrive max z oprogramowaniem 1.4 które to nie wczytuje plików cas na których mi zależy bardzo.
Podobno wersja 1.4 jest pod tym względem uszkodzona. Chciałem wgrać wersje 1.3 i sprzedawca obiecał pomóc przy tym online jednak coś nasze drogi się mijają ciągle.
Wiem że część z Was jest obecnie w Livhenku ale możne znalazła by się osoba która by mi pomogła z wgraniem oprogramowania 1.3

i co z tego że magnetofon to przeżytek dla wielu  z Was-Nas  ,podobno konie to też przeżytki a ludzie się nimi zachwycają."koń więcej kosztuje niż waży" a magnetofon ?......ma większą duszę niż SD....

2 Ostatnio edytowany przez _tzok_ (2025-07-06 11:41:09)

Jakiego typu pomocy oczekujesz?

Potrzebujesz przewód USB z wtykiem zgodnym z gniazdem zainstalowanym w Twoim egzemplarzu SDrive MAX. Musisz go podłączyć do PC, zainstalować sterownik od mostka USB-COM (zapewne CH341), a następnie wgrać dwa pliki, jeden po drugim, przy pomocy np. AVRDUDESS. Wybierasz programator "arduino... (Arduino bootloader using STK500 v1 protocol)", następnie port COM stworzony przez mostek USB-COM (do sprawdzenia w menedżerze urządzeń), wykrywasz typ mikrokontrolera (zapewne ATmega 328P) i plik Flash do wgrania. Najpierw wgrywasz "eeprom_writer.hex", on pokaże pasek postępu na wbudowanym ekraniku i jak "przemieli" swoje zadania to napisz, że teraz możesz wgrać SDrive.hex, co też w tym momencie możesz zrobić. Binarki są dostępne dla kilku różnych wyświetlaczy. Zapamiętaj/zapisz jaki masz obecnie, wyświetla się w lewym dolnym rogu ekranu, na chwilę po uruchomieniu SDrive-a.

Jeśli chcesz, to przed wgraniem nowego firmware możesz zgrać stare, musisz zachować zarówno flash jak i eeprom (wgrywasz tylko flash, ale dwa pliki, jeden po drugim), najlepiej w formacie "raw binary" (przy zgrywaniu, musisz ręcznie określić format), z rozszerzeniem BIN.

Po pierwszym uruchomieniu musisz wykonać kalibrację ekranu dotykowego (dotykać w środek pojawiających się krzyżyków, a na koniec jeszcze raz dotknąć ekranu). Zapewne, za pierwszym razem się nie uda i żeby ją zainicjować ponownie musisz odłączyć i ponownie podłączyć zasilanie trzymając rysik przyciśnięty do ekranu.

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

3 Ostatnio edytowany przez Lampart_28 (2025-07-06 19:46:16)

Wgrane. Dziękuję!

i co z tego że magnetofon to przeżytek dla wielu  z Was-Nas  ,podobno konie to też przeżytki a ludzie się nimi zachwycają."koń więcej kosztuje niż waży" a magnetofon ?......ma większą duszę niż SD....

4

...a pomogło na problem z wgrywaniem CASa?

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

5

Tak to jest jak się kupuje rzeczy od Januszy biznesu a nie od pasjonatów.

6

Tak casy działają pieknie.
Wiesz co kriss . Rozmawiając z rym człowiekiem który ma 52 lata i w atari siedzi od 1987 roku i mówił mi takie szczegóły i ciekawostki wątpię był Januszem biznesu.
Wczoraj wgrał zdalnie 1.3 .

7

Szkoda tylko, że nie poinformował jako ciekawostkę, że soft 1.4 nie obsługuje poprawnie cas.

8

_kriss_ napisał/a:

Szkoda tylko, że nie poinformował jako ciekawostkę, że soft 1.4 nie obsługuje poprawnie cas.

Sam nie wiedział bo ludzie nie oytaja o casy. Zgłosił osobie robiącej soft że jest błąd z casami  i wyszukiwaniem plików.

Czy wasze sdrive też się grzeją gdy są podłączone przez wtyk dc

9 Ostatnio edytowany przez _kriss_ (2025-07-08 11:34:25)

Temat błędu jest już zgłoszony dawno, tylko autor rozszerzenia traktuje wgrywanie cas'ów jako gadżet a nie funkcjonalność, więc na naprawie tego buga słabo mu zależy. Najważniejsze, że sprzedający wywiązał się z pomocy przy wgraniu softu.

10 Ostatnio edytowany przez takron27 (Wczoraj 12:22:21)

aż w swojego sdrive-maxa wgrałem soft 1.4.
i zasadniczo nie widzę różnicy; tzn wczytać coś z casa to mordęga. btw dla przypominenia: 'przycisk' turbo w odtwarzaniu casa nie dotyczy że jest to dla casa wygenerowanego w systemie turbo (a jedynie przyspieszenie z 600 do 1000bd). sdrive przyjmuje tylko casy w normalu.

@Lampart_28
możesz załączyć jakiś cas, co Ci się nie wczytywał na v1.4 a się ładuje pod v1.3?

ed:
''plików cas na których mi zależy bardzo'', łoo Panie ,to źle wybrałeś;-P  nie wiem jak agv-cart , bo jego nie katuję za często, ale do zabawy z cas-ami nadają się zaxonowe bum-boxy i świetny pico-sio (działają i z normalami i z przeróżnymi turbo)

ed2:
'sdrive też się grzeją gdy są podłączone przez wtyk dc ?'
a nie zasilasz go przypadkiem z dwóch stron? jeśli Twój egzemplarz ma podawane zasilanie przez sio (sdrive zadziała bez podłączonego zewnętrznego zasilacza), to nie podłączaj zasilania do gniazda dc.

ED3:
testuję i widzę, że jak już, to FW v1.2 -ta wersja trochę coś-tam wczytuje z cas-ów