Witam.  Łapię się od dłuższego czasu na tym, że włączam na YT mixy muzyki z gier na Atari.  Dlaczego nie oryginał?  Bo nie chce mi się co chwilę przełączać.

I tak, natrafiłem na demo muzyczne Atari - Musix 2000 by Homesoft.  O coś takiego dokładnie mi chodzi!!

Czy zna ktoś i poratuje nazwą, innych dem muzycznych, z muzyką z gier Atari XL/XE?

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600 jr. + Video Game Brain + Harmony + Moviecart + Pluscart(+)

2

Np. Casette Music Kaleidoscope.

Jako dzieciak, gdy nie miałem w chacie podejścia do telewizora, to brałem atari do kuchni i wgrywałem to po omacku z kasety w normalu. Potem słuchałem samego dźwięku na magnetofonie Emilia podłączonym do gniazda monitorowego... Ale na te czasy nie podchodzą już mi zamieszczone tam utwory z gier. Składanka już się przeterminowała.

3

Dzięki wielkie.  Szczerze... Chyba masz rację.  Z Hiciorów to na Twoim obrazie znajduję chyba tylko Boulder Dash, na tej mojej wymienionej jest z kolei 7 tęgich melodii.

Poszukam jeszcze.  Ale zależy mi na czymś znanym.  Bo jak jest znane, znaczy, że dobre, jak stanowi znany cytat z Rejsu.

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600 jr. + Video Game Brain + Harmony + Moviecart + Pluscart(+)

4

No cóż... Znalazłem zagłębie tych dem, na stronie przykładowo:

https://a8.fandal.cz/search.php?name=&a … amp;from=0

Przepatrzyłem mniej więcej wszystkie, ściągnąłem parenaście, co się nie pokrywały zbytnio.

Ogólnie wrażenia negatywne raczej.  Wnioski:

1.  Ponad 50% atr / xex nie odpala się lub odpala z błędem.

2.  Autorzy tych kompilacji raczej nie mieli backgroundu muzycznego; przykładowo takie perełki jak "Archon", nie wiem na jakiej zasadzie się znalazły, przecież to są 2 kanały!  Jest znacznie więcej takich kwiatków, np. "Ghost Chaser".

3.  Ponad 50% (żeby nie rzec 75%) największych hiciorów jest zawarte w tej pierwszej składance - "Atari - Musix 2000 by Homesoft", więc na dobrą sprawę, ta mogłaby i na tym bezrybiu wystarczyć.

4.  Dobrze, że w sumie pod wieloma względami, są składanki "firmowe"; LK Avalon czy Mirage/ASF(nie pamiętam teraz które).  Choć oczywiście tego rodzaju składanki -- znów -- nie porywają jakościowo jako całość.

Podsumowując, ciekawe doświadczenie, będę używał głównie tej bazowej składanki jako bardzo dobrej, a linka wyżej zostawiłem jak by ktoś chciał sobie jeszcze poszperać.

5

DiskDoctor napisał/a:

1.  Ponad 50% atr / xex nie odpala się lub odpala z błędem.

Jeszcze się nie spotkałem z programem od Fandala, który by się nie uruchamiał. Możesz powiedzieć jakie są objawy?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.