Witam.  Łapię się od dłuższego czasu na tym, że włączam na YT mixy muzyki z gier na Atari.  Dlaczego nie oryginał?  Bo nie chce mi się co chwilę przełączać.

I tak, natrafiłem na demo muzyczne Atari - Musix 2000 by Homesoft.  O coś takiego dokładnie mi chodzi!!

Czy zna ktoś i poratuje nazwą, innych dem muzycznych, z muzyką z gier Atari XL/XE?

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600 jr. + Video Game Brain + Harmony + Moviecart + Pluscart(+)

2

Np. Casette Music Kaleidoscope.

Jako dzieciak, gdy nie miałem w chacie podejścia do telewizora, to brałem atari do kuchni i wgrywałem to po omacku z kasety w normalu. Potem słuchałem samego dźwięku na magnetofonie Emilia podłączonym do gniazda monitorowego... Ale na te czasy nie podchodzą już mi zamieszczone tam utwory z gier. Składanka już się przeterminowała.

3

Dzięki wielkie.  Szczerze... Chyba masz rację.  Z Hiciorów to na Twoim obrazie znajduję chyba tylko Boulder Dash, na tej mojej wymienionej jest z kolei 7 tęgich melodii.

Poszukam jeszcze.  Ale zależy mi na czymś znanym.  Bo jak jest znane, znaczy, że dobre, jak stanowi znany cytat z Rejsu.

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600 jr. + Video Game Brain + Harmony + Moviecart + Pluscart(+)

4

No cóż... Znalazłem zagłębie tych dem, na stronie przykładowo:

https://a8.fandal.cz/search.php?name=&a … amp;from=0

Przepatrzyłem mniej więcej wszystkie, ściągnąłem parenaście, co się nie pokrywały zbytnio.

Ogólnie wrażenia negatywne raczej.  Wnioski:

1.  Ponad 50% atr / xex nie odpala się lub odpala z błędem.

2.  Autorzy tych kompilacji raczej nie mieli backgroundu muzycznego; przykładowo takie perełki jak "Archon", nie wiem na jakiej zasadzie się znalazły, przecież to są 2 kanały!  Jest znacznie więcej takich kwiatków, np. "Ghost Chaser".

3.  Ponad 50% (żeby nie rzec 75%) największych hiciorów jest zawarte w tej pierwszej składance - "Atari - Musix 2000 by Homesoft", więc na dobrą sprawę, ta mogłaby i na tym bezrybiu wystarczyć.

4.  Dobrze, że w sumie pod wieloma względami, są składanki "firmowe"; LK Avalon czy Mirage/ASF(nie pamiętam teraz które).  Choć oczywiście tego rodzaju składanki -- znów -- nie porywają jakościowo jako całość.

Podsumowując, ciekawe doświadczenie, będę używał głównie tej bazowej składanki jako bardzo dobrej, a linka wyżej zostawiłem jak by ktoś chciał sobie jeszcze poszperać.

5

DiskDoctor napisał/a:

Jeszcze się nie spotkałem z programem od Fandala, który by się nie uruchamiał. Możesz powiedzieć jakie są objawy?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

6

również potwierdzam. tzn potwierdzam że nie spotkałem się z problematycznymi plikami. może czasem zdarzyć się nieaktualna wersja (jakiegoś nowszego tytułu) ale nie to że plik xex/atr jest walnięty.

7 Ostatnio edytowany przez DiskDoctor (Wczoraj 10:30:26)

dely napisał/a:
DiskDoctor napisał/a:

Jeszcze się nie spotkałem z programem od Fandala, który by się nie uruchamiał. Możesz powiedzieć jakie są objawy?

Raz ATR daje obraz wczytywania ale kończy się na niczym.  Było tak ze 2-3 x.  Wciskałem Option.
Innym razem XEX bodaj, daje muzykę początkowo ale reaguje na klawisze jak na short circuit.
Itd.

Z tych pozycji:

Atari Game Music.xex           
Music Master 5.xex
Avalon Music Demo.xex           
S.S.M.B.'s Music Kaleidoscope.atr
Music Hall '88.atr           
Stereo Music Demo.xex
Music Master 2.xex   
The Grim Reaper Music Menu.atr
Music Master 4.atr           
The Next Generation Musicians!.xex

Wczytuje się około połowa, tzn. wczytuje do menu, gdzie klawiszami wybieramy muzykę.

8

Tak słucham tych dysków -- i uważam, że naprawdę, Musix 2000 by Homesoft załatwia cały temat.  Inne są zbędne w zasadzie.

9

Revenge of Volume Demo:
https://a8.fandal.cz/detail.php?files_id=848

CMC Volume Master Disk No.#1234
https://a8.fandal.cz/detail.php?files_id=202