51

@MCin: bardzo dziękuję za miłe słowa! Mam nadzieję, że spotkamy się także na letniej edycji SV :) Szczegóły wkrótce!

@Javalonde: Twoje demko było dla mnie miłym zaskoczeniem. Co prawda ktoś mnie spytał jakiś czas temu, "Czy Javalonde przesłał swoje demo na Falcona?". Na moją odpowiedź "że nie" - usłyszałem "no to najwidoczniej nie dał rady" ;) Myślałem, że to tylko takie gadanie dla gadania ;)

Nie miałem pojęcia, że naprawdę szykujesz coś na SV, a tym bardziej że na Falcon'a :) Dziękujemy! I oczywiście kibicuję, że uda Ci się także wystawić coś na SV2026/SE/WE :)

Korzystając z okazji, mamy przyjemność pokazać Wam video, które zostało zaprezentowane podczas oficjalnego otwarcia
Silly Venture 2025WE!

https://www.youtube.com/watch?v=lWnaqFPB8xY

Podziękowania dla Larka za montaż video!

Silly Venture - breaking the ATARI scene since 2000 ! :)

52

Ukazała się już pierwsza relacja z minionej edycji Silly Venture 2025WE, napisana przez jednego z naszych Gości - CiH/Maggie Team (Wielka Brytania)! :) Relacja jest w języku angielskim.

https://atariscne.org/news/index.php/si … 025-report

Życzymy miłego czytania!

53 Ostatnio edytowany przez seban (2025-11-27 10:50:59)

Hejka!

Chciałbym napisać parę słów o minionym już niestety wydarzeniu i o tym, czym dla mnie było SV2025WE.

Po pierwsze chciałem podziękować organizatorom i całej ekipie SV-TEAM za kawał ogromnej pracy, jaką włożyli w przygotowanie i obsługę całej imprezy. Muszę powiedzieć - jest moc!

To już kolejna edycja, na której byłem obecny, i po raz kolejny odnalazłem się w tym wszystkim na 100%. Chciałem podziękować nie tylko organizatorom, ale też wszystkim ludziom obecnym na party! Atmosfera, którą stworzyliście, była naprawdę epicka! Dziękuję wszystkim za rozmowy, za miłe słowa, za klimat, który zbudowaliście, i za emocje jak za dawnych lat! Po raz kolejny doba okazała się zdecydowanie za krótka!

Chciałem podziękować również wszystkim twórcom prac konkursowych! To bardzo miłe i pozytywne zaskoczenie, że w 2025 roku pojawiło się tyle ciekawych produkcji na różne modele Atari. Dodatkowo, z mojej strony, chciałbym bardzo, ale to bardzo podziękować wszystkim głosującym.

Zdaję sobie sprawę, że w Atari XE/XL demo compo były prace, w które włożono o wiele więcej czasu i wysiłku (w porównaniu z naszą krótką produkcją "RERZÓGED")... i tym bardziej doceniam osoby, które wysoko ją oceniły. Wystawiając ją w konkursie, nie sądziliśmy, że znajdzie wśród głosujących takie uznanie - jest mi niezmiernie miło że przypadło to wam do gustu w jakiś sposób. Cel powstania tej produkcji był zupełnie inny... to miała być niespodzianka dla RZóG-a... (do ostatniej chwili RZóG nie wiedział że w compo wystartuje nasza praca - zaskoczenie było pełne).

Obecnie pracujemy nad uporządkowaniem wszystkiego i doprowadzeniem do formy, którą chcieliśmy Wam pokazać na compos - jednak z braku czasu nie udało się zaprezentować dopieszczonej finalnej wersji. Już teraz mogę powiedzieć, że finalna wersja będzie działała na standardowej 130XE (pierwotnie demo potrzebowało 6 banków EXT RAM, teraz udało się wszystko zmieścić w 3 bankach). Zmiany w designie dema nie będą kolosalne - po prostu dodamy szczegóły, których zabrakło; zwykła kosmetyka, na którą zabrakło czasu przed deadline'em.

Kończąc moją wypowiedź, chciałem jeszcze wyrazić duże słowa uznania dla ekipy ogarniającej wszystko od strony realizacyjno-technicznej. Miałem okazję porozmawiać chwilę z PIN-em, który pokazał kawałek swojego warsztatu... Wszystkim, którym wydaje się, że to są proste rzeczy - zapraszam do zapoznania się z ilością sprzętu i konfiguracją, nad którą musi czuwać ekipa realizująca całe wydarzenie.

Dziękuję wszystkim raz jeszcze!
I mam nadzieję, że zobaczymy się latem!

ps) za jakiś czas jak ogarnę ten kosmiczny bałagan który zrobiłem w źródłach, podczas nierównej walki z czasem opublikuję je na GitHUB.

54

@Seban: bardzo dziękuję za miłe słowa - z pewnością motywują nas do dalszego działania! Pojawienie się grupy "Slight"
na Silly Venture oraz Wasz udział w compo ma także symboliczny charakter. Na SV2025WE dokonaliście (wydawałoby się) niemożliwego - 1 miejsce w Atari XL/XE Demo Compo i 3 pierwsze miejsca X-Ray'a w Atari XL/XE Pokey Music Compo - czy można wyobrazić sobie lepszy come back, niż ten? :) Chapeau bas! GRATULACJE! :)

No i do zobaczenia na letniej edycji SV2026SE!

55 Ostatnio edytowany przez grey/msb (Wczoraj 20:44:04)

Jess/Overlanders, który wraz z Adrienem Dangha (AD/HMD^MPS) wykonał dla nas na Silly Venture 2025WE fantastyczny "live mix" pod nazwą "Dual-Core YM2149 Energy", opublikował dzisiaj własny materiał video z tego wydarzenia, oraz dodał ten oto komentarz (pisownia oryginalna):

"Dear ATARI Demosceners,

From the bottom of my heart, thank you for the immense welcome you gave me during my time at Silly Venture 2025 WE in Gdansk. What a ride it was. Being away from major demoscene events for so long due to where I live, I truly didn’t know what to expect. I certainly wasn’t prepared for such an incredible reception. So many long-overdue meetings, new encounters, an avalanche of kind words, respect, and gratitude… it was almost overwhelming, in the best possible way. Most importantly, I hope you enjoyed the live performance Adrien and I put together, despite the few glitches you may have heard here and there. They were mostly due to the lack of preparation time and some last-minute technical issues we couldn’t solve on such short notice. (Hence the extra-focused look on my face during the mix. Sync issues are fun… said no one ever.) But overall, your feedback during the rest of the party was wonderfully positive. My real reward was hearing that some of you felt I had once been part of your own personal journey, like a musical companion. Who could have imagined that, thirty years later, I’d be in Gdansk at an Atari party? What are the odds?

I want to send my greetings to everyone, but there are far too many names to list. Basically every single person I met belongs here, plus many others who couldn’t make it but would have loved to be among us.

My thoughts also go to those we’ve lost, and they were on my mind while preparing the performance.
That said, I need to highlight a few people:

Big up to Grey (and his dedicated team), to Adrien D. for being the backbone of the performance, and to Doclands for the time and passion he put into post-processing the audio so we can release it on streaming platforms and continue educating the masses about what this chiptune thing is that we keep talking about.

May this journey inspire others.

Now, I can go back to hibernation mode.

PS: No AI was harmed during the making of this performance, in case you wondered ;)

https://www.youtube.com/watch?v=2Rsc087_JDc

Życzymy miłego odbioru!