1 Ostatnio edytowany przez Atari-User (Dzisiaj 10:04:47)

Jakiś czas temu zdobyłem płytę od Atari 65XE bez ECI, w słabym ogólnie stanie.
Ale udało się ją naprawić, wymiana Freddiego, kilku kostek pamięci i MMU via GAL,
Freeddy jak widać robiony zamiennik, zrobiłem go sam, i płyta działała poprawnie.   

Jak już działała poprawnie, to postanowiłem że może rozszerzę sobie w niej pamięć do 320Kb, według opisu kolegi, który to opis jak mi się wydaje, był dawno temu publikowany tu na forum.
Według tego opisu, rozszerzyłem już pamięć w trzech takich płytach i działało 320KB.
Dodatkowe scalaki, jak pamięci 8 x 41256, małe MMU (GAL) i 74LS158 lutowane są na żółwia.
Ta płyta którą pokazuję na zdjęciach, działała normalnie z 64Kb,
Po nalutowaniu dodatkowych pamięci na pamięci które były na płycie, podłączyłem ją żeby sprawdzić jaki będzie efekt i wtedy już płyta się nie uruchomiła.

Ale to wydawało mi się normalne, bo wprowadziłem zamieszanie w bankach pamięci nie podłączając sterownika (małe MMU). 
Dokończyłem modyfikacje do końca i efekt końcowy widać na zdjęciach, (oczywiście jeszcze co nieco poprawię dla estetyki).
Natomiast, płyta odpala sie poprawnie, ale nie widzi tej rozszerzonej pamięci.

Czyli Sysinfo pokazuje tylko 64Kb,

No i moje pytanie, gdzie szukać przyczyny ?.
Mogę nie do końca być pewny tego Gala (małe MMU), on jest na układzie Atmela a nie Lattice.
Testowałem go na płycie z ECI rozszerzonej do 128Kb i działał.   

Ale czy to może mieć znaczenie ? .
Jakby ktoś coś to poproszę o poradę. 

https://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z1071/10712916/big/1.jpg

https://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z1071/10712916/big/2.jpg

https://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z1071/10712916/big/3.jpg

2 Ostatnio edytowany przez perinoid (Dzisiaj 12:05:51)

Podrzuć schemat tego rozszerzenia, proszę. Ten GAL to ma w ogóle podłączoną masę?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3 Ostatnio edytowany przez Atari-User (Dzisiaj 22:19:56)

OK. Udało się uruchomić 20 KB. Winnym okazał się wsad do Gala.
I nie jest to wina firmy, Atmel czy Lattice. Obydwa zaprogramowane te Gale testowałem w płycie rozszerzonej do 128Kb. z 4 układami.
I te gale działają bez problemu. Natomiast przy rozszerzeniu na 16 układach pamięci, tej dodatkowej pamięci nie widać. Jak założyłem oryginalny scalak MMU  CO25953 to pamięć jest widziana 320 kb.
Ma ktoś poprawny wsad do Gala żeby działał z tak rozszerzoną płytą.
Kiedyś już rozszerzałem pamięć w płytach bez ECI z dodatkowymi 8 układami pamięci, i wydaje mi się że wykorzystywałem programowane Gale jako małe MMU, ale wtedy był oryginalny Freedy.
Hmmy, czy to może mieć znaczenie ?.
Nie wiem
Co do schematu to nie mam takiego.
Brałem instrukcję z tej strony.

http://web.archive.org/web/200810131426 … 320kb.html

4 Ostatnio edytowany przez perinoid (Dzisiaj 22:45:12)

Użyłeś klasycznego wsadu do GAL-a 16v8? Przy nim i rozszerzaniu płyty na 16 kościach nie ma co prawda dostępu przez Antic ale cała reszta działa. Tylko tam było tak, że trzeba było połączyć piny 9 i 11, u ciebie tego nie widać (chyba, że użyłeś innego wsadu).

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5

Faktycznie na zdjęciu nie widać że te piny na galu są połączone, ale potem je połączyłrm. 7,8,9,10,11,12
W tej instrukcji jest że 7 z 8 też mają być połączone.
Założyłem oryginalne małe MMU i śmiga.

Gala mam 16v8-15 i w płycie ze 128kb działa OK.

Cały Niumen przeszedł do końca.
Test pamięci uruchomiłem taki który sprawdza tą rozszerzoną pamięć i też sprawdził wszystkie banki i są OK.
Gry
Bomb Jack 320kb,
Pang 320kb
Commando 2007  256kb
Prince of Persia 128kb.
Wszystkie uruchamiają się poprawnie.
Chyba działa,
Trochę szkoda mi tego MMU.
Wolałbym zastosować Gala, ale te moje wsady nie działają