51

Mam nalutowaną podstawkę na procku, ale wpięty mam tam C't IDE od artika.
Może inaczej. Jaki jest najprostrzy sposób deaktywacji/aktywacji kości TOSu na płycie bez ich demontażu?

Znalazłem coś takiego, ale nie wiem, czy to fakt, czy mit, bo nie chcę eksperymentować bez potwierdzenia fachury.

"Deaktywacja: Wystarczy pin 20 we wszystkich sześciu kościach wygiąć do góry, zmostkować i podciągnąć do +5V.
Ponowna aktywacja: Odłączasz +5 V i zamiast tego podajesz na tę wspólną linię jeden sygnał CE z płyty, np. 20 z podstawki Lo0"

130XE + VBXE / 800XL / 800XE + U1mb + Sophia2 + PokeyMax / AVG CART / XF551 5.25", 3.5"/ 1050 / Sio2pc / XC12 + Blizzard
1040STFM / 520ST 4GB / SF 314 / ACSI2STM / GOTEK

52

No tak, to powinno zadziałać - jak podepniesz pin CE w stan wysoki, to kości będą nieaktywne.
Masz dwie czy 6 kości? Zrób zdjęcie płyty.

53

No tak ,deaktywacja zadziałała w 100% po podpięciu na piny CE stanu wysokiego, ale aktywacja już nie, ponieważ po podpięciu sygnału CE z ROM0 na wszystkie 6 kości nic nie da, bo przecież każda para romów (ROM0, ROM1, ROM2) ma swój własny sygnał CE.
Trzeba by każdej parze oddzielnie przyporządkować właściwy sygnał CE, a to już jest rzeźbienie :(
Może jest jednak jakaś inna możliwość na płycie wyłączenia/właczenia ROMów?

Post's attachments

płyta.jpg 247.97 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
130XE + VBXE / 800XL / 800XE + U1mb + Sophia2 + PokeyMax / AVG CART / XF551 5.25", 3.5"/ 1050 / Sio2pc / XC12 + Blizzard

54 Ostatnio edytowany przez hichal (Wczoraj 23:22:32)

Zaryzykowałem pewien eksperyment i jak do tej pory nic się nie wysypało ;)

Deaktywacja: Pin 22 OE we wszystkich sześciu kościach wygiąć do góry, zmostkować i podciągnąć do +5V.
Aktywacja: Zamiast +5V ściągnąć linię do GND

55

Do +5V się podciąga, ale do GND to się ściąga a nie podciąga. Ale to nieważne. Bardziej zastanowił bym się jak to w ogóle możliwe że to działa, bo /OE to jest linia aktywna w stanie niskim, a więc jak podciągasz do wysokiego, to po prostu wszystkie wyjścia ROM-ów są w stanie wysokiej impedancji i po prostu tak jak by ich nie było na magistrali. Jednak jak podłączasz /OE do GND, to wszystkie na raz wystawiają dane, więc teoretycznie kości LO i HI jednocześnie się włączają i powinien być konflikt, a więc powinno nie działać.

56

Mq napisał/a:

Do +5V się podciąga, ale do GND to się ściąga a nie podciąga. Ale to nieważne. Bardziej zastanowił bym się jak to w ogóle możliwe że to działa, bo /OE to jest linia aktywna w stanie niskim, a więc jak podciągasz do wysokiego, to po prostu wszystkie wyjścia ROM-ów są w stanie wysokiej impedancji i po prostu tak jak by ich nie było na magistrali. Jednak jak podłączasz /OE do GND, to wszystkie na raz wystawiają dane, więc teoretycznie kości LO i HI jednocześnie się włączają i powinien być konflikt, a więc powinno nie działać.

Fakt - już ściągam do GND

Mq, jest jak piszesz. W stanie wysokiej impedancji jest jakby kości nie było, ale w stanie niskim rusza zupełnie normalnie.
Potestowałem kilka ustawień TOSu, odpaliłem kilka gierek i nie ma się do czego przyczepić.
Niby nie powinno działać, ale działa ;)