1 Ostatnio edytowany przez perinoid (2026-01-29 21:57:31)

@as... podrzucił mi do poskładania kupkę części od STe. Płyta, można by rzec, forumowa bo nabyta w formie kompa od @nosty - tak twierdzi @as... No i z tą płytą jest... problem. Nietypowy. Otóż płyta świetnie działa na załączonym germańskim TOSie 1.62. Przechodzi wszystkie testy, cart diagnostyczny nie zgłasza problemów - cud-miód-malina.

Ale po założeniu TOSSTera od @MatGuru dostaje p*.* (zworki prawidłowo poustawiane, RESET podpięty, picuś glancuś). EMUTOS niby startuje, ale potem potrafi się zachowywać dziwnie. Np. wyświetla dziwnie rozwalone okienka, nie chce odpalić z UltraSatanem (sterownik niby się ładuje ale potem następuje ekran z wielkim komunikatem o błędzie magistrali). Drugi TOS, jaki jest wgrany, to 2.06 UK i tutaj jest jeszcze weselej, od samego początku - mianowicie na starcie potrafi zgłosić (błąd sumy kontrolnej w kości 'E' lub 'O' a czasami obydwu (losowo). A czasami w żadnej. Nawet jeśli to generalnie pokazuje pulpit. Na tym pulpicie można poruszać myszą, ale wystarczy wjechać na górne menu albo kliknąć na ikonce na pulpicie - komputer wywala od razu 3 bomby i chociaż dalej można ruszać myszką, GUI przestaje reagować. Nie działa nic (oprócz kursora). Sam TOSSTer w innej płycie STe działa bez zastrzeżeń więc to nie jego wina (to było pierwsze podejrzenie).

Wyjąłem z podstawek MMU, GLUE i blittera, wyczyściłem im nogi, popsikałem podstawki kontaktem, itp.itd. - zero pozytywnego efektu. Nawet założyłem zupełnie nowe podstawki  pod TOS bo stare były mało godne zaufania - dalej nic (wtedy zaczęły mi się pojawiać zgłaszane przez sam TOS błędy niezgodności CRC dla kości ROM). Założyłem z powrotem germańskie mask-ROMy - żadnych problemów.

Czy ktoś ma może pomysł, co tej płycie może dolegać?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

2

Może to nie wina płyty tylko TOSSTera?

Atari: FireBee (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI) TT (520ST Pak030 Frak PuPla Panther) (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435) (1040STFM UltraSatan SM124) (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224) 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125) (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC) (Jaguar JagCD SkunkBoard GameCart) (Lynx II AgaCart GameCart) 2xPortfolio Hades

3

To było pierwsze podejrzenie. Ale wsadziłem ten tosster w inną płytę i w niej zadziałał bezproblemowo.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

4

Co nadal nie oznacza, że to nie jego wina.

5

Niestety masz rację. Dzisiaj zrobiłem kolejny eksperyment. Nagrałem TOS 1.62 UK na kości MX28F1000, założyłem, ustawiłem zworki zgodnie z wymaganiem i... komputer wstał i działał w pełni poprawnie. Te kości są 32-pin i wymagają identycznego ustawienia jak TOSSTer. Dla weryfikacji sprawdziłem to samo na 2.06UK - też bez problemów. Założyłem TOSSTer - i ponownie dupa. Także sytuacja jest bardziej skomplikowana, jakby płyta się nie chciała dogadać z TOSSTerem.

6

Robi się ciekawie..

7

Wiecie, TOSSTer to świeże rozszerzenie. Może wymagać głębszego zbadania na konkretnych egzemplarzach płyt. MatGuru jest bardzo dobry w te elektroniczne klocki, więc na pewno by sobie z tym poradził, musicie to jemu zgłosić i tyle.

8

Już ma to zgłoszone. Pierwszy się dowiedział. Tylko @AS... musiałby mu tę płytę użyczyć ;-)

Jestem zły bo gdzieś mam mój TOSSTer ale ni cholery nie wiem, gdzie go wsadziłem... :-/

9

@Peri, oczywiście co to za pytanie.