1 Ostatnio edytowany przez TomekTRV (Wczoraj 17:54:58)

Cześć
Zrobiłem sobie takie coś jak na załączonym zdjęciu ale nie działa. Tam nie ma co się za bardzo zepsuć - dwa epromy i dwa kondensatory a jednak nie działa. Epromy skasowałem bo mam lampę UV do tego i sprawdziłem w programatorze czy są puste następnie zaprogramowałem w moim XGecu T48 i sprawdziłem czy się dobrze zaprogramowało. Po włożeniu do Atari komputer uruchamia się jak by żadnego karta podłączonego nie było. Epromy to ST M27c256B-10F1. Sprawdzone w Mega ST i 1040STE oczywiście z odpowiednimi wsadami z tej strony: https://www.gossuin.be/index.php/archiv … t-atari-st
Co tu może być nie tak?

Post's attachments

IMG_20260214_174243_HDR.jpg 344.42 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2 Ostatnio edytowany przez goolash (Wczoraj 18:46:30)

To znaczy że albo ST nie widzi carta albo nie rozumie tego co jest na romie.
Port Cart w ST jest tak żadko używany że każdy jeden jest zaśniedziały, wyczść go dobrze albo kilkukrotnie wsadz karta.
Używasz dobrych kości. i tak jak zauważyłeś tam nie ma sie co psuć. Chyba najczęstrzym błędem jest wsadzenie go "do góry nogami". Strona którą podałeś ma karta z kościami na dole, ten twój chyba ma mieć na górze (?). Anyway jeśłi pomyliłeś strony to najpewniej ROMY są do wymiany (oba, przynajmniej u mnie tak było), sprawdź czy programatror wciąż umie je programować.
Pozatym może warto zamienić kolejność low i high, to nie doprowadzi do katastrofy a może oznaczenia nie są prawidłowe
Pozatym  właściwie nic innego nie zrobisz.

3 Ostatnio edytowany przez perinoid (Wczoraj 19:01:11)

TomekTRV napisał/a:

Co tu może być nie tak?

A widziałeś jak wygląda ten cart na fotce na stronie, którą podlinkowałeś? https://www.gossuin.be/index.php/archiv … t-atari-st Może tu jest pies pogrzebany? Ewentualnie, może kości są zamienione miejscami?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

4 Ostatnio edytowany przez lopez (Wczoraj 19:29:44)

Spróbuj kilka razy wsadzić/wyciągnąć carta. Prawie w każdym ST który mialem port carta pomagało, może po prostu zaśniedziałe styki. Oczywiście p ile dobrze zaprogramowałeś kosci i i wsadziłeś je w odpowiedniej kolejności.

5

Wyciągałem go i wkładałem wiele razy więc chyba styki już się wyczyściły. Zauważyłem też, że na stronie, którą podałem elementy są od spodu ale na tej płytce opisy i rysunki układów są na górze. Poza tym zmierzyłem miernikiem gdzie jest zasilanie tych EPROMów i wszystko się zgadza. Kości były programowane kilka razy i ciągle działają. Takie proste urządzenie a nie działa. Muszę chyba rozebrać komputer i sprawdzić miernikiem każdy pin czy jest połączenie z karta do płyty.

6 Ostatnio edytowany przez lopez (Wczoraj 21:47:53)

Zobacz czy masz prawidłowo wsadzone HI i LO. Oczywiście wsad dla ST nie działa na STE i odwrotnie.

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13430

Post's attachments

IMG_20200118_112517.jpg 1.04 mb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

7 Ostatnio edytowany przez TomekTRV (Wczoraj 22:26:11)

Oczywiście, tak są wsadzone. Na płytce też mam napisane gdzie ma być HI a gdzie LO. Muszę sprawdzić te przejścia przez gniazdo do komputera a później zobaczę według schematu ciągłość ścieżek na płytce. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Kolejne pomysły są mile widziane. Ja do poniedziałku nic już nie zrobię bo wyjeżdżam.
Przy okazji:
Wiem, że tu na forum są ludzie, którzy naprawiają różne retro sprzęty. Mam monitor Commodore 1901, który działa bardzo dobrze, nawet przez scart, który dołożyłem ale nie pokazuje nic przez port RGBI. Widać tylko skaczący czarny obraz z jakimiś nieczytelnymi czerwonymi znaczkami. To samo jest po podłączeniu do PC XT z kartą CGA. Nie ma tu na forum gdzie o tym napisać, to przecież Commodore a nie Atari ale może ktoś podjąłby się naprawy?
Zapomniałem dodać, że początkowo testowałem ten monitor z Commodore 128D.