@dely, przeklikałem sobie całość dokładnie, wszystkie opcje, porysowałem trochę, pobawiłem się.
Moje wnioski są takie: program jest zrobiony super, jest wygodny, intuicyjny w obsłudze. No tylko że ja od lat używam do tego Atari Font Maker od Matosimiego, który w ostatnich latach został mocno rozwinięty, z resztą sam dawałem koncepcje rozwojowe tam, no i tamten program ma wszystko to co Twój plus więcej... Nie chcę tu pisać co jest lepsze, a co gorsze, bo tak jak mówię, i tak każdy ma swoją ścieżkę narzędzi i z niej korzysta po swojemu. Ja się przywiązuję i stara miotła mi najlepiej zawsze zamiata.
Ale powiem tak: rozwój takich narzędzi najlepiej jest wykonywać na jakichś konkretnych przykładach aktualnie tworzonych projektów, żeby to robić pod realne potrzeby, a nie na zasadzie że "fajnie by było", albo "przydało by się coś tam", choć może się nigdy nie przyda:-). Mogę Ci powiedzieć czego by mi u Ciebie brakowało i czego mi też brakowało w FontMakerze, bo robiąc Hard Snake właśnie wrzucałem im prośby rozwojowe i robili je częściowo pod moje zapotrzebowanie.
W Twoim programie brakuje mi:
- wyboru szerokości 32,40,48
- wyboru wysokości większej (w opcjach jest do 25 linii, ja potrzebuję do 28)
Te dwie powyższe rzeczy są moim zdaniem kluczowe, bo jak ich nie ma, to na dzień dobry odpada użycie programu do jakiegoś konkretnego projektu. Konkretnie w Hard Snake do projektowania plansz potrzebowałem 32x28 i bez tego w ogóle nie było by możliwości korzystać z Twojego programu.
Co mi się nie podoba i wręcz przeszkadza:
- przesuwanie się czerwonej ramki znaku na którym rysujemy oraz stempla którym rysujemy za kursorem myszy z bezwładnością i opóźnieniem - to mi bardzo przeszkadza, wolałbym żeby to miejsce zmieniało się natychmiast wraz z przemieszczaniem kursora myszy
- zmiana kursora myszy na krzyżyk w polach rysowania - tu już taki drobiazg, ale to tak osobiście myślę że nie jest potrzebne, rozprasza mnie to trochę jak zmieniam położenie myszy między okienkami, wolał bym żeby była cały czas normalna strzałka standardowa. Taki kursor w postaci krzyżyka jest oczywiście fajny przy np. pixelart gdzie potrzebujemy widzieć precyzję co do piksela, ale w Twoim programie nie ma takiej potrzeby, bo przecież kursorem wskazujemy całe znaki, a przy rysowaniu znaku duże pole powiększenia naszego piksela
I pytanie czy Ty chcesz to zachować w formie prostej, do konkretnego typu projektów, czy też iść w stronę uniwersalnego narzędzia, kombajnu do wszystkiego. Jeśli ma być prosto, to jest i jest spoko, jedynie podsuwam te moje powyższe uwagi o wielkości ekranu. Jeśli jednak chcesz iść w stronę uniwersalności, to przydatne były by:
- możliwość zmiany fontu w liniach (dwa fonty minimum, a cztery też by nie zaszkodziło -jak w FontMaker:-))
- możliwość edycji kilku fontów na raz (jak w Font Maker:-)))
PS. Sorry że tak o tym FontMakerze, ale to jest program dokładnie do tego samego, no i go używam przy wszystkich produkcjach od lat, więc nie da się nie porównywać.
PS2. Starałem się przetestować i dodać swoje uwagi celem pomocy Koledze, ale oczywiście to tylko uwagi, nie mam ciśnienia żeby to koniecznie robić tak jak mi się akurat by podobało:-) (a ja i tak zostanę raczej przy FontMakerze, bo stara miotła...:-))