Dzień dobry-wieczór wszystkim!
Dziś pora na kolejny cart z kolekcji uicr0bee, tym razem trafił się taki dziwny nieborak, mocno poturbowany z zewnątrz:

... jednak w środku zachował się w całkiem niezłym stanie, poniżej górna warstwa PCB:

... i do kompletu dolna:

A jaka jest zawartość tego carta? Okazuje się, że jeżeli chodzi o software jest to klon/remix carta "Blizzard HIT", prezentowanego już w tym wątku na forum. Tym razem jednak mamy do czynienia z wersją wykonaną przez kogoś podpisującego się "ST Electronic" z Tych, cart po odpaleniu przedstawia się tak:

^^^ "ST Electronic" nazwał sobie ten cart "LOTUS IV" ;-) i zawiera on tak jak "Blizzard HIT" oprogramowanie umożliwiające współpracę z systemem Turbo Blizzard.
Niejeden cart dla Blizzarda i niejedna wersja interfejsu Blizzard pojawiała się w tym wątku. Jeżeli wierzyć winiecie programu "ST Elektronic" znajdowało się Tychach (mamy nawet telefon do firmy). Niby typowy bankowany cartridge o rozmiarze 32kB, ale rozwiązanie sprzętowe nie jest klonem 1:1 tego co można było spotkać w wersjach "HIT", tutaj autor rozwiązania zrobił to w nieco inny sposób. Nie ma typowego przerzutnika RS złożonego z dwóch bramek NAND - bramki zostały użyte nieco inaczej. A pisze o tym tylko dlatego że spodziewałem się kopii 1:1 zarówno zawartości EPROM jak i sprzętu, a tu jednak spotkała mnie niespodzianka, zaprezentuję może zatem schemat tego carta:

Do pobrania również wersja wektorowa schematu: Blizzard Hit Clone - Lotus IV (PDF).
Kart jest podzielony na 4 banki pamięci widoczne w oknie $A000-$BFFF. Każde odwołanie do komórek z zakresu $D500...$D5FF, powoduje przełączenie na następny bank pamięci widoczny w oknie $A000-$BFFF. Piąte odwołanie powoduje odłączenie cartridge. Ponowne uruchomienia carta wymaga wyłączenia i włączenia zasilania, twórca nie umieścił przycisku "RESET", na obudowie cartridge.
Z ciekawostek możemy zauważyć że pamięć EPROM wyprodukowana przez Intel nie ma typowego oznaczenia 27C256, a widnieje na niej identyfikator: "B57604", co jeżeli wierzyć informacjom zawartym w internecie jest nr katalogowym OEM dla BOSCH/SIEMENS. Wygląda więc na to że BOSCH/SIEMENS zamawiał te kostki u Intela, a ten znakował je numerem identyfikacyjnym narzuconym przez zamawiającego.
Drugą ciekawostka jest taka że w przypadku tej wersji elektroniki konstruktor nie kopiował ślepo rozwiązań z cartów "Turbo HIT", a poszedł własną drogą i zamiast przerzutnika RS złożonego z dwóch bramek NAND w całości bazował na zachowaniu się licznika 7490. Bramki NAND układu 7400 zostały wykorzystane w różnych celach. Bramki U3A, U3C, U3D zostały wykorzystane jako inwertery (negatory), natomiast bramka U3B została wykorzystana do zablokowania sygnału zegarowego dla licznika 7490 w chwili gdy ten doliczy do wartości "4", wtedy dalsze zliczanie przez licznik zostaje zablokowane i cart wyłącza się, do momentu ponownej sekwencji wyłącz/włącz komputera. Zasada działania taka sama jak w przypadku cartów Blizzard HIT, a jednak realizacja sprzętowa nieco inna. Zawsze to miło popatrzeć że ktoś wykazał się własną inwencją i wprowadził zmiany do projektu, zawsze to coś nowego do analizy :)
Zawartość pamięci EPROM do pobrania tutaj: Blizzard 32K Lotus IV i do kompletu jeszcze SHA256 zawartości EPROM:
78dc6e76bc67ddc4e570fe31aa520e04f82c315020ec81f94bb278cd09d3f8a9 blk32k_hit_clone_lotus_IV.bin
Obraz carta można uruchomić pod emulatorami (zarówno Atari800 jak i Altirra) wybierając typ carta: "Blizzard 32K". Wsparcie dla tego typu carta do emulatora Atari800 dopisał Krótki, za co mu serdecznie dziękuję!
EDIT#1: Przypomniało mi się że tym wątku była prezentowana jeszcze jedna wersja cartridge Atari Blizzard HIT, jednak ta wersja wydawała się repliką z obecnych czasów. A jeżeli chodzi o ten cartridge to chyba tyle co miałem do powiedzenia na jego temat. Mam nadzieję że niebawem pojawią się następne moje posty/opisy ;-)
EDIT#2: Przypomniało mi się że podobną konstrukcją (wygląd PCB), był cart Marka Góreckiego (EGR General Programming/Górecki Production) "Turbo Toolbox II". Nie wiem który cart był nowszy, ten od EGR może być nieco późniejszą konstrukcją. Ale nie jestem tego pewien, ale zakładam że EGR zoptymalizował sobie konstrukcję carta do jednego scalaka (użył sowieckiego klona 74175, w sprytnej konfiguracji która tworzy rej. przesuwający/licznik), stąd moje założenie że to późniejsza "zoptymalizowana" konstrukcja. Ale mogło być też tak że cart od ST Electronic był przeprojektowanym klonem bazującym albo na Turbo Toolbox II albo na Turbo HIT, mogło być tak że 7400 i 7490 były łatwiej dostępne niż 74175 czy też ich sowieckie klony... no ale to tylko moje dywagacje, jak było naprawdę nie wiem.