x_angel napisał/a:Mam ten na Pico, do 7800 to słabiutki jest - mało co działa. Do 2600 się w miarę nadaje.
Nie wiem, co tam nie daje rady - może Pico jest za słabe, bo podobno tam jest podkręcone i się przegrzewa tuż po starcie. W palec nie parzy jakby...
Zamówiłem ten pod Pico2 chociaż nie robię sobie nadziei.
Tak się składa, że od jakiegoś czasu też mam i rzeczywiście słabo było z działaniem ... ale trochę czasu, zapas tokenów, dodatkowe źródła (JS7800, MAME A7800, Test7800, UnoCart-2600), testy/regresy dały taki wynik (poza dojechanym przyciskiem Power na konsoli):
Obsługa ROMów:
- poprawione mappery SuperGame/SuperCart, Activision, nietypowe rozmiary ROMów i przepełnienia bufora przy długich nazwach (działa np. Alien Brigade, Ikari Warriors, Double Dragon, Rampage);
- dodane 4KSC, mRAM, DPC (działa np. Pitfall II);
- Pico się nie grzeje - taktowanie zmienione do 250MHz (to i tak ponad 3-krotny zapas);
- emulacja POKEY - pin18 jest podłączony do Pico i jeden core był wolny, więc teraz ROMy z POKEY mają dźwięk;
W samym Menu:
- sortowanie listy plików;
- katalogi są pierwsze, więc nie znikną przy limicie (85 pozycji);
- jeśli liczba plików w katalogu przekracza limit (85 pozycji) to w stopce jest informacja;
- nazwy dłuższe niż 12 znaków są przewijane po ich zaznaczeniu;
- maksymalna długość wyświetlanej nazwy pliku to 80 znaków, a dłuższe i tak będą poprawnie uruchomione;
- jeśli ROM ma więcej niż 144kb to będzie podświetlony na czerwono a przy uruchomieniu w stopce będzie "ROM TOO BIG" (144kb to aktualnie limit RP2040, bo RP2350 ma więcej pamięci na ROM);
Oczywiście, na konsoli PAL gry w NTSC będą potrafiły się sypać.
Jeśli konsola ma kiepski mod AV, to sygnał POKEY będzie siał po obrazie.
Wszystko testowałem na 7800 PAL (TBA UAV) i 2600 PAL (2600RGB) więc nie wiem jak to będzie na innych modach i RF.
https://github.com/harston/PicoA10400-HR